Simonka György nem indul a választáson

2021. december 16. – 22:29

Simonka György nem indul a választáson
Simonka György november 23-án, tárgyalása egyik napján – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Simonka György fideszes képviselő csütörtökön közleményben jelezte, hogy nem jelölteti magát az áprilisi választáson a Békés megyei 4. számú választókerületben. „Ma este Dél-Békésben, a Fidesz választókerületi ülésén nem született javaslat a 2022-es országgyűlési választás jelöltjének személyéről” – kezdi írását, hozzátéve, hogy a döntés a Választási Etikai Bizottságra vár. Majd így folytatja:

„A közvélemény-kutatás eredménye szerint a Fidesz megnyerheti a dél-békési körzetet, de nem velem. Én már tavaly év elején kértem, hogy ne nekem kelljen jelöltként indulnom a választáson, hisz akkor az elkövetkező kampány nem szólna másról, mint a folyamatban levő bírósági eljárásról. Ez sem a közösségünknek, sem a családomnak nem hiányzik. Egyébként a családom ultimátum elé is állított. (…) Bár az én nevem is szerepel a jelöltek között – amit ezúton is tisztelettel megköszönök mindenkinek – mégis úgy döntöttem, hogy szeretnék megfelelni a családom és a pártom elvárásának, így nem jelöltetem magam.”

Az eljárásról, amire Simonka utal, legutóbb itt írtunk bővebben. A képviselő ellen korábban bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, 2019-ben pedig vádat is emeltek az ügyben. A vádirat szerint Simonka és társai jogellenesen akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. A tavaly januári előkészítő ülésen a harminchárom vádlott közül nyolcan beismerték a bűnösségüket, négyen egyezséget is kötöttek az ügyészséggel. Simonka ugyanakkor visszautasítja, hogy törvénysértést követett volna el.

A közlemény végén Simonka felsorolja néhány eredményét, majd sok sikert kíván utódjának. A jelöltségre a Magyar Narancs korábbi információja szerint az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Erdős Norbert a legesélyesebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!