Porrá őrölt bagoly vaddisznózsírral – több ezer középkori orvosi receptet gyűjtöttek össze

2022. augusztus 19. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Közelebbi képet kaphatunk a középkori orvoslásról és népi gyógyászatról a Cambridge Egyetem könyvtárának új kutatási projektjének köszönhetően, amelynek középpontjában 180 kézirat digitalizálása, konzerválása és katalogizálása áll. Az egyedi, kézzel írt könyvekben körülbelül 8000 orvosi recept található, amelyek közül sok mai szemmel joggal kelthet undort és értetlenséget.

Bár, mint látni fogjuk, akár egy boszorkánykonyhából is származhatnának a receptek, a korszak több tudományterülete rétegződik egymásra, amely akkor jóval természetesebbnek hatott, mint ma. A kéziratok között találunk tudományos, alkímiai, jog, liturgikus és irodalmi műveket, de közös bennük, hogy mindben valamiféle orvosi ismereteket rögzítettek és osztottak meg.

A receptek összetevői között egy sor olyan növényt találunk, amelyeket egy mai konyhakertben is fellelhetünk, például mentát, zsályát vagy kakukkfüvet, de ennél fogósabb, amikor állati eredetű anyagokból állítják össze a szereket.

A köszvény kezelésére például a következő szert találták alkalmasnak. Először egy kölyökkutyába csigákat és zsályát töltöttek, majd mindezt a tűz fölött megsütötték. A lecsöpögő zsírt felfogták, majd kenőcsként bedörzsölték. Egy másik recept azt javasolta, hogy sózzanak be jól egy baglyot, majd addig süssék, míg porrá nem lehet őrölni. A port aztán vaddisznózsírral kellett összekeverni, és már kész is volt egy bedörzsölőszer.

Egy 16. századi ábrázolás az emberi testről, külön jelölve azok a pontok, ahol meg lehet nyitni a vénákat a vér eltávolítására – Fotó: Cambridge University Library
Egy 16. századi ábrázolás az emberi testről, külön jelölve azok a pontok, ahol meg lehet nyitni a vénákat a vér eltávolítására – Fotó: Cambridge University Library

A szürkehályog kezeléséhez is kellett gyomor. Nyúl epehólyagját kellett mézzel keverni, majd ezt a mixtúrát három napon át tollal kenték fel a szemre.

„Ezek a receptek a középkori élet fájdalmára és bizonytalanságára emlékeztetnek, mielőtt megismertük volna az antibiotikumokat, antiszeptikumokat és fájdalomcsillapítókat. Ezek a kéziratok ragyogó betekintést nyújtanak a középkori orvosi kultúrába, és a bennük található receptek közel hoznak bennünket a betegek és a gyakorlók közötti interakciókhoz, amelyek sok évszázaddal ezelőtt zajlottak” – mondta James Freeman, a kutatás egyik vezetője.

A mindennapi panaszok mellett ezek a könyvek, olyan a korban szörnyű betegségekre is próbálnak gyógymódot találni, mint a virulens fekélyek, sipolyok és a rák különböző fajtái, de megjelenik a középkor erőszakossága is. Diagnosztikai módszert kínálnak például arra, hogy eltört-e egy koponya, miután egy fegyverrel csaptak rá, de vannak praktikák a törött csontok összeforrasztására és a vérzések elállítására is.

A kivitelezésük miatt is lenyűgöző könyvekről itt találhatnak még további képeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!