Hazaértek a magyar olimpikonok

2024. augusztus 12. – 17:46

frissítve

Hazaértek a magyar olimpikonok
Gyulai Zsolt beszél az olimpikonok köszöntésén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délután érkezett haza a magyar olimpiai küldöttség Párizsból. A Puskás Arénánál pár százan várakoztak a magyar csapatra, a hazatérő küldöttséget lelkes üdvrivalgás fogadta.

Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnöke mondott köszöntőt, beszédében azt mondta, hogy megharcoltunk és 206 ország közül a 14. helyen végeztünk, amire büszkék lehetünk. Gyulai megköszönte a csapatnak, hogy kitartottak és örömet okoztak 15 millió magyarnak. A MOB elnöke a magyar kormánynak is hálálkodott, amiért támogatják a sportot.

Az olimpikonok még VIP-jegyeket is kaptak a szeptember 10-i magyar–bosnyák UEFA Nemzetek Ligája-meccsre a Puskás Arénába.

Milák Kristóf és Kós Hubert – Fotó: Huszti István / Telex
Milák Kristóf és Kós Hubert – Fotó: Huszti István / Telex

Márton Viviana a helyszínen azt mondta, hogy megkapta a hamburgert taekwondo győzelme után, a győzelmi tánca pedig ösztönből jött. Milák Kristóf, a 100 méter pillangón olimpiai aranyérmes úszó csak annyit mondott, hogy mindenkinek köszöni, aki szurkolt neki és bízott benne.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kós Hubert nem volt biztos az aranyban, de tudta, hogy jól kell úsznia. A 200 méter háton olimpiai bajnok úszó hozzátette, hogy most pihen egyet, aztán megy vissza Amerikába, felkészülni a következő versenyre. Amerikai edzője annyit mondott neki az aranyérmet érő úszása után, hogy „good job” (szép munka).

Az olimpikonok nyilatkozatai után felhívták a dobogóra az edzőket, segítőket és terapeutákat, nekik is gratuláltak a helyszínen, a várakozók megtapsolták őket.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A párizsi olimpián hat aranyérmet, hét ezüstöt és hat bronzot nyertek a magyar sportolók, így egyetlen bronzérem híján lemásoltuk a tokiói teljesítményt. Népességarányosan Magyarország nyolcadik helyen végzett, az éremtáblát pedig 14. helyen zártuk. Az olimpia befejező versenynapján az öttusázó Gulyás Michelle szerezte meg a magyar csapat hatodik aranyérmét. A párizsi olimpiát végigközvetítő Eurosport egy közel tízperces videót vágott össze az érmet nyert magyar sportolókról Muhari Eszter bronzérmétől Gulyás Michelle aranyáig, amit itt nézhetnek meg.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Párizs felrúgta az eddigi gyakorlatot és nem egy stadionban, hanem a város kiemelt részén, a Szajna partján, illetve részben magán a Szajnán rendezte a 2024-es olimpia megnyitóját. A záróünnepség pedig az olimpiai hagyományokhoz híven idén is a staféta szimbolikus átadásáról szólt, Párizs a 2028-as olimpia helyszínének, Los Angelesnek adta tovább az olimpia lángját. Az ünnepségen felléptek olyan Los Angeles-i előadók, mint a Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish vagy a párizsi olimpia legnagyobb sztárja, Snoop Dogg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!