Márton Viviána olimpiai bajnok, ez az első magyar taekwondós arany az olimpiákon

Legfontosabb

2024. augusztus 9. – 21:49

Márton Viviána olimpiai bajnok, ez az első magyar taekwondós arany az olimpiákon
Márton Viviána az olimpiai aranyat ünnepelve – Tingshu Wang / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egész nap magabiztos, taktikus küzdelemmel jutott el az olimpiai döntőbe az első olimpiáján részt vevő 18 éves Márton Viviána. A Spanyolországban élő taekwondós az első fordulóban az elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, majd a negyeddöntőben az amerikai Kristine Teachouttal küzdött meg, utána a belga Sarah Charri legyőzésével jutott be a döntőbe.

Ott Aleksandra Perišić volt az ellenfele – a szerb nagyon magabiztosan nyerte az elődöntőjét, 2022-ben világbajnoki ezüstérmes volt 67 kilóban, tavaly pedig Eb-aranyat nyert.

Márton Viviánát és szintén taekwondós ikertestvérét ebben a cikkben mutattuk be.

Perišić a torna harmadik kiemeltje volt, de Mártont ezzel nem lehetett zavarba hozni, a tizenkettedik helyen kiemelt magyar Teachout kivételével végig nála magasabbra rangsorolt ellenfeleket vert, köztük az elődöntőben az első kiemelt Chaarit.

A döntőt Márton kezdte jobban, az első menet feléhez közeledve egy remek fejrúgással került 3-0-s előnybe a valamivel magasabb, ballábas szerbbel szemben. Márton a folytatásban is jól olvasta ellenfele gondolatait, 15 másodperccel a menet vége előtt egy testrúgással 5-0-ra húzott el, majd a szerb megintése miatt már 6-0-ra vezetett. A menet végére jutott még egy sikertelen szerb videózás és egy-egy intés mindkettejüknek, így Márton nagyon simán, 7-1-re nyerte az első menetet.

Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fent: Márton (j) és Perišić (b) az olimpiai döntőben – Fotó: Tingshu Wang / Reuters // Lent: Márton Viviána az aranyéremmel – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A második menetben Perišić jutott előnyhöz, 40 másodperc után egy testrúgással lett 2-0 neki, de Márton szinte azonnal, másodperceken belül egyenlített, majd egy újabb testrúgással már Márton vezetett 4-2-re. A végéig nem jött pontot érő találat, Márton olimpiai bajnok lett, lehengerlő döntővel.

Márton a győztes döntő után tánccal köszönte meg a közönségnek a biztatást ott, ahol percekkel korábban még Perišić ellen küzdött.

„Nagyon élveztem ezt a napot” – mondta mosolyogva a döntő előtt Márton az M4 Sportnak. Tudta, hogy fizikálisan ő a legjobb, hogy sokat edzett, kijött a lépés. „Próbálunk majd minden olimpián ilyen jól szerepelni. Mindent az ikertestvéremnek, Luánának köszönhetek, nélküle nem is lennék itt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!