Milák Kristóf olimpiai bajnok 100 pillangón, történelmet írt

Legfontosabb

2024. augusztus 3. – 20:35

Milák Kristóf olimpiai bajnok 100 pillangón, történelmet írt
A 100 pillangón olimpiai bajnok Milák Kristóf – Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Milák az elődöntőből és a középdöntőből is a legjobb idővel jutott tovább, ketten úsztak hozzá közeli időt, a francia Maxime Grousset és a kanadai Josh Liendo, akik 3 és 4 századmásodperccel maradtak el Miláktól. Hiányzott viszont a mezőnyből a világcsúcstartó és címvédő Caeleb Dressel, ahogy a 200 pillangó döntőjében Milákot legyőző, összesen már négy olimpiai aranyat gyűjtő Léon Marchand is, aki 100-on nem indult.

A legjobb időnek köszönhetően Milák a 4-es pályát kapta, rezzenéstelen arccal vonult ki a rajtkő mellé. Milák rajtja és az első 50 métere sem volt kiemelkedő, féltávnál nem volt az első háromban, de aztán beindította a hajráját, és 75 méternél átvette a vezetést, majd remek benyúlással, 50 másodperc alatti idővel, 49,90-nel olimpiai bajnok lett. Milák ezzel a 100 pillangó első magyar olimpiai bajnoka.

Milák mögött két kanadai ért oda a dobogós helyekre, Josh Liendo 49,99-et, Ilya Kharun 50,45-öt úszott.

A 100-as táv pillangón természetesen eddig is erős száma volt Miláknak, hiszen a 2022-es budapesti világbajnokságon nyert ezen a távon, öt évvel korábban szintén Budapesten ezüstérmes volt. De már olimpiai érme is volt 100 pillangón – a mostani olimpiai arannyal Milák tükrözte a három évvel ezelőtti, tokiói eredményét, akkor a 200 pillangón lett olimpiai bajnok és 100 pillangón ezüstérmes, most 100-on nyert aranyat és 200-on ezüstöt. Ezzel már négy olimpiai érme van, két-két arany és ezüst.

Milák ezzel a második férfi úszó lett az olimpiák történetében, aki négy érmet nyert pillangóúszásban, ez eddig csak a 23-szoros bajnok amerikai Michael Phelpsnek sikerült, ő nyolcszor állt dobogón. Milák emellett Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás után a harmadik magyar úszó lett, aki két különböző olimpián állhatott fel a dobogó tetejére.

A magyar versenyző ebben a számban élete második legjobb eredményét érte el, ennél jobban csak a tokiói döntőben úszott, amikor 49,68 másodperces Európa-csúcsával második lett az amerikai Caeleb Dressel mögött.

Legutóbb az 1996-os atlantai játékokon fordult elő, hogy medencében legalább két magyar úszó diadalmaskodjon, akkor Czene Attila 200 méter vegyesen, Egerszegi Krisztina 200 méter háton, míg Rózsa Norbert 200 méter mellen győzött, emlékeztet az MTI.

Milák felkészülése rendhagyó volt, a kapitány decemberben úgy nyilatkozott, hogy katasztrofális állapotban lehet. Sós már az olimpián finomított, hogy ilyet még nem látott abban a hatvan évben, amit az úszásban töltött, hogy klasszikus medencés felkészülés nélkül így lehet úszni.

Milák a magyar olimpiai csapat hetedik érmét, egyben harmadik aranyát nyerte Párizsban. Ő maga korábban 200 pillangón lett ezüstérmes, másik úszóklasszisunk, Kós Hubert 200 méteres hátúszásban lett első. Az úszáshoz hasonlóan vívásból is van már egy aranyunk és egy ezüstünk, de még egy bronzunk is. Utóbbit Muhari Eszter nyerte női párbajtőrben, az volt az első érmünk a párizsi olimpián. A férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) aranyat, a férfi kardcsapat (Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szatmári András, Szilágyi Áron) ezüstérmet nyert. Major Veronika sportlövő pedig a sportpisztolyosok között lett bronzérmes.

17 éves kanadai döntötte meg Hosszú 2016-os olimpiai rekordját, világcsúcsot hozott a 4x100-as mix vegyes váltó

A szombat esti programban a 100 pillangó mellett még három döntőt és egy elődöntőt rendeztek. Az 50 gyors elődöntőiben nem volt magyar érdekelt, innen a kétszeres olimpiai bajnok svéd Sarah Sjöström jutott a vasárnapi döntőbe a legjobb idővel.

Női 200 vegyesen a kanadai Summer McIntosh Hosszú Katinka 2016-os olimpiai rekordját megdöntve nyert, 2 századmásodpercet javított Hosszú 2:06,58-as idején. A 17 éves McIntosh 400 vegyesen és 200 pillangón is nyert Párizsban, 400 gyorson ezüstérmes lett. A szám ezüstérme Kate Douglassé, a bronz Kaylee McKeowné lett.

800 gyorson Katie Ledecky nyert, begyűjtve kilencedik olimpiai aranyát, ezzel ő minden idők legeredményesebb női úszója. Ledecky 9 aranynál, 5 ezüstnél és 1 bronznál jár, Párizsban 1500 gyorson nyert óriási fölénnyel, a 4x200-as gyorsváltóval ezüstérmes lett, 400 gyorson egyéniben harmadik lett. Ariarne Titmus 1,25, Paige Madden 1,96 másodperccel kapott ki Ledeckytől.

A 4x100-as mix vegyes váltóban az amerikai csapat világcsúccsal nyert, Ryan Murphy, Nic Fink, Gretchen Walsh és Torri Huske 3:37,43-as ideje a brit váltó 2021-ben, a tokiói olimpián felállított rekordját döntötte meg. Amerika mögött Kína és Ausztrália lett dobogós, a Marchand-nal felálló francia csapat negyedik lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!