A magyar férfi kardcsapat ezüstérmes lett a párizsi olimpián

A magyar férfi kardcsapat ezüstérmes lett a párizsi olimpián
A párizsi olimpián szereplő ezüstérmes magyar kardcsapat: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai címvédő dél-koreai válogatott Párizsban is verhetetlen volt, a döntőben a Szilágyi Áron, Rabb Krisztián, Szatmári András összeállításban szereplő magyar csapat ellen szinte végig vezetett, és végül 45-41-re nyerte. A férfi kardcsapat 1996 után szerepelt megint döntőben, és szerzett ezüstérmet.

A döntő közvetítését itt tudja visszaolvasni >>>

A koreaiak a hatodik párosig végig előnyben voltak, de ekkor Szatmári rövid ideig át tudta venni a vezetést O Szanguk ellen. Az utolsó három asszóra fordulva a koreaiak háromtusos előnyt szereztek, Rabb szintén egy tartalékkal, To Gjongdong vívott, de most nem volt olyan ellenállhatatlan, mint az elődöntőben, 5-0-ra kikapott, 35-29-re ment így a címvédő.

Szatmári következett Pak Szangvon ellen, de ő sem tudott faragni a különbségen, sőt az még eggyel nőtt is, Szilágyi Áronnak 33-40-ről kellett volna fordítani O Szanguk ellen, ami lehetetlen küldetésnek tetszett. Szilágyi jól kezdett, gyorsan bevitt három tust válasz nélkül, de ezután már a koreai is betalált, 41-36-ra módosította az állást. Szilágyi ezután is ment előre, és szorosabbá tudta tenni a párharcot, 43-39-re jött fel. A következő találatot viszont már O Szanguk adta, így egy tusra kerültek a győzelemtől. Szilágyi következett egy tussal, majd újra neki adtak egy találatot, hiába ünnepelt a koreai. A következő akciónál viszont már nem volt kérdés, O megelőzte Szilágyit, és ezzel 45-41-re nyerte a döntőt Dél-Korea. A bronzcsatában a franciák simán, 45-25-re verték az irániakat.

Ahogy az MTI írta, a magyar csapat az elmúlt években három vb-döntőben szenvedett vereséget a dél-koreaiaktól, de a negyediken, tavaly, Milánóban le tudta győzni őket. Most az ázsiaiak visszavágtak.

Navarrete József szerint a férfi kardcsapat tagjai mindent beletettek a dél-koreaiak elleni döntőbe, és a világ legjobbjaitól kaptak ki a párizsi olimpia szerdai napján. „Az az igazság, hogy a dél-koreai csapat jelen pillanatban a világ legjobbja. Mi úgy jöttünk ki, hogy érem nélkül ne menjünk haza. Számítottunk rá, hogy döntőt fogunk vívni, és valószínűleg Koreával fogunk találkozni” – nyilatkozott az MTI-nek a válogatott egyik irányítója, aki tagja volt az Atlantában 1996-ban döntős kardcsapatnak.

„Úgy értékeljük, hogy a srácok mindent beletettek, a szívüket, a lelküket. Rengeteg munka van az eredmény mögött. De gratulálni kell ennek a dél-koreai válogatottnak, mert címvédőként ismét megmutatták, hogy mit tudnak.” – mondta Navarrete. Hozzátette, hogy a gyengébb egyéni szereplés után szabadnapot kaptak a kardozók. „Ők profi sportolók. A verseny kétnapos, az egyik fele nem sikerült, de úgy indultunk neki a csapatversenynek, hogy mi vagyunk az Európa-bajnokok, tavaly világbajnokok voltunk, és a csapat attól csapat, hogy képes a nulláról is felállni.”

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Párizsban. Múlt szombaton a párbajtőröző Muhari Eszter harmadik lett, alig negyven perccel korábban pedig Milák Kristóf a második helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!