Megvan az első magyar érem Párizsban, a párbajtőröző Muhari Eszter bronzérmes

Megvan az első magyar érem Párizsban, a párbajtőröző Muhari Eszter bronzérmes
Muhari Eszter bronzéremmel térhet haza az első olimpájáról – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az impozáns Grand Palais falai közt, ötezer néző előtt született meg a magyar olimpiai csapat első érme: Muhari Eszter első olimpiáján nagyszerű vívással nyerte meg a bronzcsatát.

Három győzelem után az elődöntőben kikapott a párbajtőröző Muhari Eszter a párizsi olimpián, de a bronzmeccsen igen koncentrált vívással javított, így mindjárt az első versenynapon megszületett a magyar csapat első érme.

Az első találat az észt Nelli Differté volt, de a 21 éves Muhari egy perc alatt fordított, mert a testén és a csuklóján is megszúrta a riválisát. Ezt az előnyt megtartotta, így az első három perces szakasz 4-3-as magyar vezetéssel zárult. A pihenőben azt mondta magának, bátrabban kell vívnia.

Újabb három perc együttes találattal kezdődött, majd Differt egy kézszúrással egyenlített, hogy aztán kétszer a vállán is megszúrja a balkezest magyart. Muhari válaszul a csípőjére helyezett el egy szép találatot, majd a feltartó szúrása is pontos volt. (7-7) Együttessel fejezték be, így az utolsó három percre maradt a döntés.

Differt kitörésésel meglepte a magyar vívót, aztán mindketten találtak. Muhari támadása ezek után tökéletes volt, és a lábán találta el ellenfelét. Két perccel a vége előtt Differt szúrt megint jól, majd húsz másodperccel később is ki tudta zárni a magyar pengéjét, így eltalálta Muhari testét. Muhari gyorsan válaszolt, majd ő terelte el eredményes Differt pengéjét. Ezzel 12-12 lett, ekkor azonban Differt támadása ült, Muhari viszont innen is visszajött, ekkor 37 másodperc volt hátra. Együttes találat következett, vagyis egy találaton múlt, ki lesz a bronzérmes.

A vívóidő lejárt, az egyperces hosszabbítás jött. Az Amerikában tanuló, de az előző félévben itthon készülő Muhari pedig egy álomszép tussal, ellenfele vállát eltalálva, 15-14-re lezárta a csörtét, élete legnagyobb sikerét elérve bronzérmes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!