Megvan az első magyar ezüstérem, Milák Kristóf nyerte Párizsban

Legfontosabb

2024. július 31. – 20:43

Megvan az első magyar ezüstérem, Milák Kristóf nyerte Párizsban
Milák Kristóf a párizsi medencében, az utolsó ötvenen lehajrázták – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia szerdai versenynapján Milák Kristóf nem tudta megvédeni a címét a 200 méteres pillangóúszásban. A címvédés eddig a magyar férfi úszók közül továbbra is csak Darnyi Tamásnak sikerült, senki másnak.

Milák a legjobb idővel került a döntőbe, de kihívója az a francia Léon Marchand volt, aki 400 vegyesen már nyert egy aranyérmet. A francia úgy nyilatkozott vasárnap, hogy nagy nyomás alól szabadult fel, mert Párizsban mindenki aranyakat vár tőle. Miután az első meglett, már nincs akkora tét számára a folytatásban.

A francia sajtóban Milákot Marchand mumusának nevezték, és pontosan tudták, hogy sokszor hiányzott az edzésekről a felkészülés alatt, de erről értelmetlen bármilyen következtetést is levonni. Az esélylatolgatásokkor az is gyakran előkerült, amiről Sós Csaba beszélt, még az olimpia előtt, hogy ketten tudnak 1:52 alatt úszni, ezért a különpárharcuk várható.

Milák a rá jellemző egykedvűséggel ült a call roomban, ahová beengedték ezúttal a kamerát. Rezzenéstelen arccal ment a négyes rajtkőhöz – megfontoltan, tekintélyesen körbenézett –, miközben a hazai közönség tombolt, hiszen Léon Marchand úszott mellette az ötösön.

A rajtjuk ugyanolyan jól sikerült, ötvennél Milák fordult elsőnek, fél testhosszal, egészen pontosan 64 századdal vezetett. A féltávig megtartotta ezt az előnyét, és a harmadik ötvenen is tökéletes mozgott, 72 századdal volt a riválisa előtt.

Marchand hatalmas hajrát nyitott, 25 méterrel a cél előtt befogta a magyart,

majd az utolsó métereken le is hagyta. A győztes idő: 1:51,21, Milák 1:51,75-nél állította meg az órát. Marchand nem csak pillangón, 200 méter mellen is győzelemre készül.

Milák felkészülése rendhagyó volt, a kapitány decemberben úgy nyilatkozott, hogy katasztrofális állapotban lehet. Sós már az olimpián finomított, hogy ilyet még nem látott abban a hatvan évben, amit az úszásban töltött, hogy klasszikus medencés felkészülés nélkül így lehet úszni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!