Egy magyar favorit van úszásban, és egy zseni, aki a saját útját járja

Egy magyar favorit van úszásban, és egy zseni, aki a saját útját járja
Úszók edzésen a 2024-es párizsi nyári olimpia úszóversenyei előtt a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az úszók már rögtön az első versenynapon, szombaton beugranak a medencébe, és mivel 2012 óta valamennyi olimpián volt magyar aranyérmes, bízhatunk abban, hogy ez a remek sorozat Párizsban sem szakad meg. Az esélyekről és a várakozásokról az úszókapitánnyal, Sós Csabával beszélgettünk az olimpia előtt. Azt kérdeztük tőle elsőként, hogy a világbajnoki címvédő Kós Hubert abszolút favoritnak tekinthető-e 200 háton.

„Nem mondhatunk mást, ki lenne az, ha ő nem? A nevezési listán, amin az előző 18 hónap eredményeit használják fel, az övé a legjobb idő. A tavalyi vb-n úgy úszott 1:54,14-et, ami elég volt a sikeréhez, hogy akkor még csak fél évet dolgozott együtt az amerikai egyetemen Bob Bowmannel. Azóta pedig már még egy teljes évet. Okkal gondolhatjuk, hogy ebben az egy évben még biztosan fejlődött, technikailag és taktikailag is, és míg ő 21 éves, a legnagyobb ellenfelének ígérkező Ryan Murphy már 29. Tőle kiugró fejlődés már nem igazán várható, míg Kósban akár egy másodperc is lehet.”

Sós figyelmeztetett a sportág állandó fejlődésére is, ami az olimpiákon még inkább szembetűnő. Lesznek olyan versenyszámok kétszázon, ahol két másodperccel is jobb idő kell majd a sikerhez, mint az előző olimpián, de két másodperccel jobban kell úszni egyáltalán ahhoz is, hogy valaki a döntőbe kerülhessen.

Az amerikai egyetemi rendszerből a sportág itthon még nem táplálkozott, mert elsősorban rutinosabb korban mentek ki a magyarok, mint például Kovács Ági vagy Czene Attila. Kós lehet az első, aki egyetemistaként lesz onnan aranyérmes.

„Hubi kitűnő alapokat kapott itthon, Magyarovits Zoltán nagyszerű nevelőedző. De higgyék el, egészen más Léon Marchand-nal vagy épp Murphyvel meccselni egy átlagos, szürke reggelen, mint ha – nem megbántva – Nyirádi Réka úszna mellettünk a másik pályán. Ezt az előnyt adja az USA, és ebből korábban profitált Suriname, Zimbabwe, más kelet-európai országok is, most ránk kerülhet a sor. Nem bánjuk.

Nem érzékeltem, hogy a most vagy soha érzéssel utazott volna ki, és ebből előnye származhat. Abból pedig biztosan, hogy már ott volt az előző olimpián, tudja, mire számíthat, nem lepi meg a felhajtás, a sok sportoló, az olimpiai falu speciális hangulata. Az előzetes listák alapján a 100 hát és a 100 pillangó nem róla szól, de elképzelhető, hogy 100 háton ott lesz a döntőben”

– mondta a szakember, aki a 4×100-as váltóban is számíthat Kósra.

Bowman egyébként a francia csapattal lesz ott az olimpián – Marchand a két vegyes táv legnagyobb esélyese –, tehát nem a magyar küldöttség része, de mindennap érintkezhet a legnagyobb magyar esélyessel. Az amerikai szakember kizárólag az utolsó időszakban nem felügyelte testközelből Kós munkáját, a versenyző tíz nappal a rajt előtt tért haza Hódmezővásárhelyre, és a BVSC-s különítménnyel együtt gyakorolt. A kapitány szerint ez a minimális távollét már nem számottevő, hiszen már a könnyített időszakban járunk.

Kós mellett Telegdy Ádám is rajthoz áll ebben a számban, őt a tizedik idővel nevezték. Neki előnyös lehet az oroszok kizárása – a címvédő Rilov Putyin elnök mellett pózolt az emelvényen Ukrajna megtámadása után –, és megnyithatja az utat a fináléig, ha képes egyéni legjobbjára.

Fent Kós Hubert edzés közben, lent Kapás Boglárka és Telegdy Ádám a Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI Fent Kós Hubert edzés közben, lent Kapás Boglárka és Telegdy Ádám a Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fent Kós Hubert edzés közben, lent Kapás Boglárka és Telegdy Ádám a Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A címvédő Milák Kristóf felkészülése korántsem volt annyira mintaszerű, mint Kósé. Ettől még Belgrádban, hat héttel az olimpia előtt Eb-aranyérmes lett 200 pillangón, igaz az ideje nem volt a legjobb: 1:54,43-nál állt meg az óra. (Nem sokkal előtte, június elején azért úszott ennél jobb időt, 1:53,94-et is.) Viszonyításul: Milákot 1:52,58-cal nevezték, amit még 2023 áprilisában, az országos bajnokságon úszott, amikor még semmi jel nem utalt arra Kaposváron, hogy kisebb pihenőt szeretne. Azután viszont a 2023-as és a 2024-es vb-t is kihagyta.

„Egyedi, sajátos, nem megszokott módszerrel készült fel. Sokszor mondtam, zseniről van szó, most is tartom, hogy az. Ha megközelíti a csúcsformáját, ott lehet az érmekért zajló harcban. Mivel Marchand lesz a legnagyobb kihívója, aki szinte biztosan 1:52 alá kerül, nem kis feladat vár Kristófra. Kíváncsian várom magam is, hogy egy zseni a saját maga által jónak gondolt úton, kevesebb állóképességi munkával mire jut, meg tudja-e cáfolni a korábbi elméletet, módszereket. Nem szerencsés, hogy ha egy kulcsember csak a meccsre utazik el, de ezt el kellett fogadnunk.

A versenytársak 2021 előtt azt érezhették, hogy Kristóf ellen nincs esély, most azért nagy a mozgolódás, mert kinyílt egy olyan kapu, ami korábban zárva volt.

Amíg Kristóf két másodperccel a mezőny előtt volt – 2022-ben elért budapesti világcsúcsa is alátámasztotta ezt –, százszor is meggondolták, érdemes-e valós győzelmi esély nélkül felkészülni egy távra. Most azt érezhetik, hogy Kristóf verhető. Ezen a távon a másik magyar, Márton Richárd, ha bejut 1:54 alá, akkor döntős lehet, szép lenne, ha így lenne” – tette hozzá a kapitány.

Sós Csaba Németh Nándor döntős helyezésével kapcsolatban 100 gyorson sokkal optimistább, hiszen 2018 óta nem volt olyan világverseny, ahol ne jutott volna a legjobb nyolc közé. „Pokoli műfaj az övé, mert háromszor kell jól leúszni, és nem lehet spórolni egyszer sem. Úgy érzékelem, hogy ebben sokat fejlődött. 25 éves, tökéletes korban van, az egyetemi tanulmányai is jó hatással vannak rá, azt tanulja ugyanis a Testnevelési Egyetemen, amit a mindennapokban is csinál.”

A döntőre a 15 éves Jackl Vivien pályázik még nagy eséllyel, aki a küldöttség legfiatalabb tagja. A harmadik napon szólítják a medencéhez, és egy kegyetlen távon, a 400 vegyesen robbanhat be. A hatodik legjobb nevezési idő az övé. Reálisan nézve a magyar nők közül ő lesz az egyedüli döntős, Kapás Boglárka 200 pillangón világbajnok volt 2019-ben, de épphogy sikerült a szinten belül kerülnie.

„Vivien még serdül, de a munkabírása, a kitartása, a szemlélete példaértékű, a junior Eb-n egy nap leúszta a 400 vegyest, és még mellé a hasonlóan hatalmas igénybevételt jelentő 1500 gyorsot is. Nagyon szurkolok neki, hogy az első olimpiáján már valami olyat alkosson, amit önmagától is titkon elvár. Már délelőtt maximumot kell adnia a fináléért, és az összes tartalékát ki kell hoznia délután. Summer McIntosh a favorit ebben a számban, aki 16 évesen már kétszer úszott jobbat, mint Hosszú Katinka riói világcsúcsa, ami egészen elképesztő teljesítmény. A kanadai versenyző vélhetően a többiekre is hatással lesz, pontosabban az edzőkre, akik nem szívesen készítik fel erre a versenyre a tanítványukat, mert nem látszik az esély a hegemónia megtörésére, annyival jobb a mezőnynél a kanadai.”

A 200 gyorson induló Pádár Nikolett, a 200 háton versenyző Szabó-Feltóthy Eszter jelenleg nincs a legjobb nyolcban, az 1500 gyorson úszó Betlehem Dávid is egy pozícióval maradt el ettől a nevezési rangsorban. A vegyészmérnöknek tanuló Szabó kellemes meglepetést okozhat Sós szerint, ha bátrabban elkezdi a távjának az első felét, és a másodikat is bírni fogja, amire az állóképessége predesztinálja. Ezen a távon az első három versenyző az űrben jár, de a 7–16. hely között minimális a különbség, egy másodpercen belül vannak.

„Hajlamosak vagyunk úgy nézni a listákat, hogy a magyarok majd mindig javulni fognak, miközben elfeledkezünk a riválisokról, akik ugyanúgy készülnek.

Ha valami csoda folytán úgy alakul, hogy csak saját magunk javulunk, és az ellenfelek mozdulatlanok lesznek, akkor előfordulhat, hogy az eredetileg 9–10. helynek kinéző teljesítmények döntőt érnek. Pádárnak sokkal nagyobb esélye lesz a 4×200-as döntővel bekerülni a fináléba. Ott lesz mellette a 18 éves Ábrahám Minna Lilla is, aki egy évvel korábban érettségizett, hogy Amerikába mehessen tanulni, így ő már kintről tér haza erre az olimpiára. A csapatban ők a jelen mellett már a jövőt is képviselik.”

Pádár Nikolett úszó a Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Pádár Nikolett úszó a Paris La Défense Arénában 2024. július 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kapitány külön kiemelte Szabó Szebasztiánt is, aki 50 gyorson versenyez, ahol a legkisebb különbségek alakulnak ki. A fukuokai elődöntőben a rajt után egy rossz mozdulattal elúszott a döntős helyezése, ám ha minden összeáll nála, ugyancsak elérheti a döntőt.

A nyílt vízen versenyző Rasovszky Kristófot a medencében most nem láthatjuk, mert Szokolai László edzőnek az a megfigyelése, ha a medencés számokat rendezik először, az rosszabbul hat a stílusára. Rasovszky idén világbajnok volt 10 kilométeren, az előző olimpián ezüstérmes, már csak egy cél lehet a pályafutásán, az olimpiai arany. És ahogy találóan mondta még tavaly egy Forma–1-es hasonlattal, az egyeduralkodónak tekinthető Max Verstappen sem verhetetlen. Ezzel a német címvédő Florian Wellbrockra utalt, akit a Szajnában szeretne legyőzni, és a folyóvízben, más típusú sodrásban, mint amivel a tokiói öbölben találkozott, ez akár sikerülhet is majd augusztus nyolcadikán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!