Milák olimpiára készül: nemcsak újra edz, hanem egy külföldi edzőtábort is bevállalt

Legfontosabb

2024. február 21. – 17:16

Milák olimpiára készül: nemcsak újra edz, hanem egy külföldi edzőtábort is bevállalt
Virth Balázs és Milák Kristóf egy 2022-es képen – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Milák Kristóf hosszú kihagyás után újra edzésbe állt, és megkezdte a felkészülést a nyári párizsi olimpiára, aminek az érdekében már egy külföldi edzőtábort is bevállalt – értesültünk az olimpiai bajnok úszó környezetéből.

Milák nagyjából tavaly májusban állt le az edzésekkel, mert úgy érezte, pihenőre van szüksége, és a tavaly júliusi fukuokai világbajnokságot is kihagyta. Azt ígérte, hogy szeptemberben visszatér, de nem így lett. Először októberben került be a hírekbe az, hogy meg sem szólalt. A tehetsége megvan az újabb olimpiai aranyakhoz, a mentális izmai viszont tiltakoznak az edzés ellen – írtuk akkor a mély krízisbe került úszóról.

Milák azóta sem beszélt arról, mik a tervei. Egyetlen fotón szerepelt, azt a sportállamtitkár, Schmidt Ádám posztolta 2023 szilveszterekor. „Üdv, 2024! Jövünk!” – ennyi volt a kép mellé írva. Az nyilvánvaló volt, hogy a februári dohai vb-re sem készül fel, de ez a fotó azt sugallta, hogy az olimpiát egyáltalán nem engedte el. A kapitány, Sós Csaba tavaly decemberben úgy látta, hogy az olimpia nem jöhet össze, most azért felcsillant a remény.

Kaptunk olyan információt, hogy Milák már tavaly év végén is járt a medencében, ha nem is keményen, de edzett. A konditeremben pedig már novemberben is ott volt, őrizte a kondiját, nem volt rajta súlyfelesleg.

Januárban pedig már egészen biztosan edzett, a Tüzér utcai Honvéd-létesítményben. A múlt héten, a vb idején is úszott a Duna Arénában, nem is rosszul, egymás után sorozatban 29 másodperc alatt nyomta le az 50 pillangókat kis pihenőkkel. A sebessége tehát megvan, az állóképesség megszerzése lehet a következő lépcső. Ez az olimpiáig hátralévő öt hónap feladata.

Ilyen szokatlan felkészülést még senki sem csinált, ez is okozza a nehézséget.

Szerdán a Dohából visszatérő edzőjével, Virth Balázzsal is találkozott a Duna Arénában, az aznap reggeli edzésen is megjelent, és úszott. Kerestük Virthet, de nem szeretett volna nyilatkozni, miről egyeztettek az edzés után, és arról sem, milyen formában látja a tanítványát.

Az egyik forrásunk állította, hogy Milák ott lesz a márciusi spanyolországi edzőtáborban, és nagyon komolyan gondolja a visszatérést. „Majd egy érem beszél helyette, ezt látom rajta. Most az a legfontosabb, hogy ismét élvezi, amit csinál, és látja a célokat maga előtt. Tudja, hogy a fordulóin még van csiszolnivaló, ezért gyakorolja is. De ugyanígy a delfinezést is.” A hátteret ismerő szakember biztosra véli, hogy Milák ott lesz az áprilisi országos bajnokságon is. Az, hogy a belgrádi Eb-n megmutatja-e magát június közepén, még talány. Most inkább a visszarázódáson van a hangsúly, azon, hogy nem taszítja a vizet.

Volt olyan névtelenséget kérő informátorunk, aki úgy vezette le az elmúlt időszakot, hogy van Milák fejében egy utolsó dátum, amikor már mindenképpen keményen kell úsznia, ha sikeres akar lenni az év fő versenyén, Párizsban. Ezt a dátumot az ösztöneire alapozva, az előző felkészülések tapasztalatait felhasználva jelölte meg. A saját, utolsó időablaka szerint pedig már tényleg ott volt a medencében. Az ideális felkészülés persze az lett volna, ha már novemberben elvégez nagyobb mennyiségű alapozó munkát, ahogy a versenytársai tették.

Annyi biztos, hogy Milák olimpiai indulása nincs veszélyben, mert már 2023-ban teljesítette az induláshoz szükséges A szintet, előtte pedig éppen a budapesti vb-n úszott egy földöntúli világcsúcsot (1:50,34) 200 pillangón, amikor az egész Duna Aréna állva szurkolt neki.

Ha a 2023-as világbajnokságot vesszük alapul, akkor 1:56-os idővel tovább lehetett jutni az előfutamból. 1:54-gyel tovább lehetett jutni az elődöntőből. A győzelemhez akkor 1:52,43 kellett, a francia Léon Marchand úszta ezt meg. Marchand Amerikában készül, elsősorban a két vegyes számot preferálja, de a 200 pillangót is megnyerte Milák távollétében. Azt még nem tudjuk, hogy ő be tud-e érni 1:52 alá, ami Miláknak ujjgyakorlat volt megfelelő edzettségi állapotban.

Milák eddig is különc volt, és teljesen más típus, mint az úszósport korábbi nagy egyéniségei, akik a tehetségük mellett többnyire szorgalmasak is voltak. Van viszont egy olyan veleszületett zsenialitása a pillangóhoz ideális vízfekvése mellett, hogy a savasodás nála sokkal később indul el, mint a riválisainál. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a döntő okozta stressz rá nincs hatással, épp ellenkezőleg, a tét csak jó dolgokat vált ki belőle, megsokszorozza az erejét. Most pedig úgy látszik, már a kedve is visszatért, az unalmas hétköznapokon is tudja, mit kell tennie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!