Hőlégballon vitte fel az olimpia lángját Párizs fölé, Céline Dion Edith Piaf dalával zárta a megnyitót

2024. július 26. – 19:42

Hőlégballon vitte fel az olimpia lángját Párizs fölé, Céline Dion Edith Piaf dalával zárta a megnyitót
Fotó: Richard Heathcote / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Párizs nagyszabású megnyitót ígért, és a felfokozott várakozásokat igazolta is a szinte végig szakadó eső ellenére a Thomas Jolly által rendezett műsor. Az olimpia megnyitóján jól sült el, hogy a sportolók bulihajókon vonultak be a Szajnán, és az is hozzátett a hangulathoz, hogy az ünnepség egy pontján, amikor már teljesen besötétedett Párizsban, az egész show a RuPaul's Drag Race, az Eurovíziós Dalfesztivál és egy divatbemutató keverékének hatott.

A londoni olimpia megnyitójához hasonlóan a történelmi leckék és a társadalmi üzenetek mellett a popkultúra és a humor is fontos szerepet játszott a megnyitón.

Zeneileg pedig nehéz lett volna ennél eklektikusabb műsort összerakni. Volt itt opera, metál, french touch, klasszikus diszkó és a hatvanas éveket idéző kabarészám is. Az előzetes pletykák is beigazolódtak, a megnyitón feltűnt Lady Gaga, játszott a Gojira, és egészen megrázó volt, ahogy a monstre műsort a gyógyíthatatlan beteg Céline Dion éneke zárta.

Zidane-tól jutottunk el Céline Dionig

Zinedine Zidane volt a párizsi olimpia megnyitójának egyik első sztárja, aki egy előre felvett videón juttatta el az olimpiai lángot a belvároson keresztül a párizsi metróig. A metró azonban a fiktív klipben leállt, így három gyereknek adta át a lángot, akik egy csónakkal jutottak el a Szajnához, a megnyitó helyszínéhez. A gyerekek társa egy álarcos, titokzatos figura volt, ő vitte a lángot Párizs legkülönbözőbb helyszínein keresztül, vele fűzték egybe a műsor különböző szegmenseit.

A megnyitón végigvonuló álarcos figura – Fotó: Peter Cziborra / Reuters
A megnyitón végigvonuló álarcos figura – Fotó: Peter Cziborra / Reuters

A felvezető videó után érkeztek meg az első delegációk a hajókon, rajtuk a sportolókkal, akik láthatóan a szakadó eső ellenére is élvezték a hajókázást. Az első nemzetek felvonulása után érkezett Lady Gaga is, aki egy párizsi metróállomást idéző díszletben franciául köszöntött minden nézőt, majd a francia kabarékat idéző számmal rukkolt elő. Lady Gaga Zizi Jeanmaire hatvanas évekbeli híres dalát, a Mon truc en plumes-öt adta elő a megnyitón.

Lady Gaga fellépése az olimpia megnyitóján– Fotó: Hannah Mckay / Reuters és Sina Schuldt / dpa / Getty Images Lady Gaga fellépése az olimpia megnyitóján– Fotó: Hannah Mckay / Reuters és Sina Schuldt / dpa / Getty Images
Lady Gaga fellépése az olimpia megnyitóján– Fotó: Hannah Mckay / Reuters és Sina Schuldt / dpa / Getty Images

Lady Gaga után felbukkant a Gojira francia metálegyüttes is, az ő szereplésükről is lehetett hallani a megnyitó előtt, akiket aztán Marina Viotti operaénekes követett.

Külön szegmenst szenteltek a megnyitó készítői az egyén politikai és szexuális szabadságának is a Liberté (szabadság) című szekvenciában, de az egész műsorban amúgy is fontos szerepet kapott a nyitottság és sokszínűség eszméje, ezt számos LMBTQ-fellépő szerepeltetésével is hangsúlyozták a megnyitón. A ceremónia első harmadában aztán még a franciák streamingen legnépszerűbb előadója, Aya Nakamura is fellépett.

Az országok francia nevei alapján, ábécé sorrendben érkező országok között aztán Honduras sportolóival együtt futott be a magyar küldöttség hajója, a csapat két zászlóvivője Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián volt.

A magyar küldöttség a megnyitón – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
A magyar küldöttség a megnyitón – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
A hondurasi, a hongkongi és magyar csapat hajója – Fotó: Clive Brunskill / Getty Images
A hondurasi, a hongkongi és magyar csapat hajója – Fotó: Clive Brunskill / Getty Images

Külön blokkot kapott a megnyitón a francia kultúrában meghatározó film is, egy szegmensben a Lumiere-fivérek A vonat érkezése című filmjének megidézésétől jutottunk el egy külön az alkalomra készített Minyonok-videóig. Fontos eleme volt az ünnepségnek az a rész is, amikor 10, a francia történelemben meghatározó nőt, például az abortuszért kiálló Simone Veilt vagy az egyik első női rendezőt, Alice Guy-t ábrázoló szobrot lepleztek le a francia himnusz alatt. Ezzel a szervezők azt az üzenetet közvetítették, hogy sokkal több nőről kellene szobor Párizsban, ahol a 260 férfihez képest csak 40 nőnek állítottak így emléket eddig.

A megnyitó második felében vette kezdetét a műsor bulisabb része, előbb Rim’K rapper érkezett, majd elindult egy divatbemutató is a leghíresebb francia tervezők ruháit viselő modellekkel, ahol a melegjogi aktivistaként is ismert dj, Barbara Butch pakolta a leghíresebb francia zenéket.

Utolsó előttiként LeBron James vezetésével az amerikai küldöttség futott be a Szajnára, majd a hagyományoknak megfelelően a házigazda nemzet sportolói érkeztek meg egy hatalmas hajón, többek között az M83 Midnight Cityjére. Miután levonult az összes hajó, és teljesen besötétedett, az utóbbi időben futballhimnuszként is funkcionáló Gala Freed From Desire-jára elindult a vadabb buli táncosokkal és ismert francia drag queenekkel. Ennél a pontnál érezhették azt a köztévénél, hogy az Eurovízió után lehet az olimpiai megnyitókat sem kellene közvetíteni a jövőben.

Egy éles váltással a bulit a francia énekesnő, Juliette Armanet szakította meg, aki egy folyón úszó, kis mesterséges szigeten, a lángoló zongorán játszó Sofiane Pamarttal együtt adta elő John Lennontól az Imagine-t, ami az olimpiai megnyitók kötelező eleme.

Fotó: Paul Childs / Reuters
Fotó: Paul Childs / Reuters

Az eddigi olimpiák legfontosabb momentumait felelevenítő montázs után aztán műsor központi figurája, a maszkos figura előbb egy fémlovon szelte át a Szajnát, majd egy valódi, fehér lovon érkezett meg a Trocadéróra az olimpiai zászlóval.

Itt kezdődött a műsor ünnepélyesebb, visszafogotabb része a zászló felhúzásával és a beszédekkel. Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke arról beszélt, hogy a modernkori játékok feltámasztásának ötlete épp Párizsban, a Sorbonne-on született meg Pierre de Coubertin fejében. Estanguet azt is hozzátette, hogy a franciák híresek arról, hogy soha nem értenek egyet egymással, de tudják, mikor kell összefogniuk, és az olimpia ilyen pillanat az ország életében.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint ez az olimpia már fenntarthatóbb lesz a korábbiaknál, és megvalósul végre a nemek közötti egyenlőség is a játékokon. Bach végül Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt kérte meg, hogy a protokollnak megfelelően, hivatalosan is nyissa meg az olimpiát.

A leghíresebb sportolók közül többek között Michael Phelps és Rafael Nadal is a helyszínen követte a megnyitót, Nadal a gála végén is feltűnt a színpadon, ahol az ünnepséget kezdő kisfilm után már személyesen feltűnő Zidane-tól vette át a lángot.

Zidane adja át Nadalnak a lángot – Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Zidane adja át Nadalnak a lángot – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Nadal egy motorcsónakban folytatta az útját, olyan legendákkal együtt, mint Serena Williams, Carl Lewis és Nadia Comăneci. Tőlük a parton Amélie Mauresmo korábbi teniszező vette át a lángot, majd Tony Parkerrel együtt folytatták az útjukat a Louvre piramisához. A Tuileriák kertjéhez érve aztán egyre több híres francia sportoló csatlakozott a lángot hordozó csoporthoz, és a nemek közötti egyenlőséget hangsúlyozva végül Marie-José Perec és Teddy Riner együtt gyújtotta meg a lángot egy hatalmas hőlégballon alatt, amely aztán Párizs felé emelkedett.

Ahogy a hőlégballon felemelkedett, megérkezett az egész megnyitó legjobban várt fellépője, Céline Dion is, aki a L’Hymne à l’amourt adta elő Edith Piaftól.

Céline Dion a megnyitón – Fotó: Anushree Fadnavis / Reuters
Céline Dion a megnyitón – Fotó: Anushree Fadnavis / Reuters

A láng meggyújtásának pillanata és Céline Dion fellépése videón:

Az előzmények alapján komoly show-ra készült Párizs

Már a kiszivárgó infók alapján egyértelmű volt, hogy a párizsi szervezők nagyon ambiciózusan álltak a megnyitóünnepséghez. Eleve unortodox megoldásnak számított, hogy nem az olimpiai stadionban, hanem a Szajnán, és az azt átívelő hidakon rendezik az eseményt, de az egész rendezvény költségvetése is komoly tervekről árulkodott.

Míg 2012-ben a londoni olimpia megnyitóján Danny Boyle rendezőnek 35 millió dollárból (körülbelül 12 milliárd forint) gazdálkodhatott, addig a párizsi ünnepséget irányító Thomas Jollynak 150 millió dollár (körülbelül 52 milliárd forint) állt a rendelkezésére.

Bár próbálták az utolsó pillanatig titkolni, a megnyitó előtti napokban kiderült, hogy a ceremónia két sztárfellépője Lady Gaga és Céline Dion lesz. Utóbbi fellépése igazi szenzációnak számított, hiszen az 56 éves énekesnő 2022 végén hozta nyilvánosságra, hogy stiff-person-szindróma nevű autoimmun betegséggel küzd, ami izommerevséggel, izomgörcsökkel jár, és a hangszálaira is kihat. Céline Dion a betegsége közlése óta nem lépett fel a nyilvánosság előtt.

A színházi rendezőként ismert Jollyt egyébként egy interjúban elejtett tervének köszönhetően bízták meg a rendezéssel. A rendező a L'Equipe-nek nyilatkozott még 2022-ben a legvadabb ötleteiről, ezen az interjún akadt meg Thierry Reboul, a párizsi olimpia kreatív vezetőjének szeme, aki meg is bízta Jollyt a feladattal.

A rendező többek között a netflixes Call My Agent sorozat showrunnerét, Fanny Herrerót, Leila Slimani írót, Patrick Boucheron történészt és Damien Gabric rendezőt is a csapatába hívta, akikkel aztán kilenc hónapon keresztül dolgoztak a megnyitóünnepségen.

Az eseményt komoly biztonsági intézkedések előzték meg, a Szajnán a sportolókkal együtt leúszó 94 hajót a GIGN, a francia rendőrség elitcsapatának tagjai őrizték, városszerte pedig 45 ezer rendőr, 20 ezer biztonsági őr és 18 ezer katona járőrözött a megnyitó napján.

A görög sportolók érkeznek a Szajnán – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
A görög sportolók érkeznek a Szajnán – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

A megnyitóra számos fontos politikust vártak előzetesen, többek között az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, Olaf Scholz német kancellár vagy a nemrég megválasztott brit miniszterelnök, Keir Starmer is a helyszínen követte az ünnepséget.

A nagy készültség ellenére pénteken szabotázssorozat érte a francia gyorsvasúti hálózatot (TGV). Az összehangoltnak tűnő akció során ismeretlen elkövetők gyújtogattak, Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalak három pontján gyújtottak tüzeket, egy negyedik próbálkozás a Lyon és a Földközi-tenger felé tartó vonalon meghiúsult.

A megnyitó előtt több popsztár vitte a lángot pénteken Párizsban. Többek között Snoop Dogg is futott a lánggal, de a Saint-Denis és Párizs közötti szakaszon Pharrell Williams is feltűnt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!