A különleges biztonsági intézkedések ellenére is szabotázs érte a francia gyorsvasút hálózatát

A különleges biztonsági intézkedések ellenére is szabotázs érte a francia gyorsvasút hálózatát
Az Opération Sentinelle terrorellenes terv katonái a Charles de Gaulle téren, a Diadalív előtt 2024. június 23-án – Fotó: Sina Schuldt / Picture alliance / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a több ezer mozgósított rendőr, csendőr, katona Franciaország minden szegletéből, sőt más külföldi társszervektől, nem úszta meg nagyobb baj nélkül a párizsi olimpia elejét a vendéglátó nemzet. Péntek este fél 8-kor kezdődik minden olimpia legnagyobb látványossága, a nyitóünnepség, amire mindenfelől tízezrek özönlenek majd.

Azonban péntekre szabotázssorozat érte a francia gyorsvasúti hálózatot (TGV).

A hálózat megrongálása több nagysebességű TGV-vonalat is érintett Párizstól nyugatra, északra és keletre, és sorok alakultak ki a Montparnasse állomáson.

Az olimpia előtt fémkordonokkal zárták el a Szajna partjának egy jó részét, nem lehet bejutni az amúgy is restaurálás alatt álló Notre–Dame-székesegyházba, és az Eiffel-torony sem olyan könnyen megközelíthető, mint egy átlagos szezonban.

„Készen állunk” – jelentette ki napokkal az olimpia előtt Emmanuel Macron elnök jókedvűen, akinek szokásos magabiztosságát látszólag nem vetette vissza a hetek óta tartó belpolitikai zűrzavar sem. A francia rendőrség és csendőrség komoly biztonsági intézkedéseket hozott az olimpia idejére, ezek lényegében a legnagyobb békeidőben végzett bevetésnek is felfoghatók. A hatóságoknak emellett a kibertámadásokra és Moszkvára is figyelniük kell. És mint most kiderült, a Párizson kívüli, sebezhető, kritikus infrastruktúrára is.

Állnak a szupervonatok

Mint megírtuk, a francia vasúttársaság, az SNCF szerint a nagysebességű hálózata „rosszindulatú cselekmények” célpontjává vált pénteken, amik célja a rendszer megbénítása volt.

A BBC szerint a péntek hajnali órákban a vasúti hálózat mentén lévő csatornákban lévő kritikus optikai szálakat és kábeleket gyújtottak fel a szabotőrök. A francia médiát tájékoztató biztonsági források szerint a gyújtogatás módszere miatt a gyanú az ultraradikális baloldali aktivistákra terelődött, de a felelősséget eddig senki sem vállalta magára. A teóriának az is ellentmond, hogy négy különböző régióban olyan mértékű koordináció zajlott, amely nem jellemző a szélsőbaloldalra.

Az összehangoltnak tűnő akció során az ismeretlen elkövetők Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalak három pontján gyújtottak tüzeket, egy negyedik próbálkozás a Lyon és a Földközi-tenger felé tartó vonalon meghiúsult.

A párizsi pályaudvarokon kisebb káosz alakult ki, az SNCF pedig azt tanácsolta az utasoknak, halasszák el vonatozásukat. A rongálások miatt számos vonatot töröltek, és az SNCF arra figyelmeztetett, hogy

a helyzet „az egész hétvégén fennmaradhat, amíg a javítási munkálatok folynak”

– írja a BBC tudósításában. Jean-Pierre Farandou, a vasúttársaság vezetője azt mondta a BFM TV adónak, hogy több ezer munkatársat vezényeltek ki a javításokra és a vasúti forgalom legalább minimális működtetésére. „Mindazokra a franciákra gondolok, akik nem lesznek képesek ma üdülni menni, vagy azokra, akik rosszabb körülmények közt utaznak” – mondta. Az SNCF arra számított, hogy pénteken 250 ezer, a hétvégén összesen akár 800 ezer utast is érinthet valamilyen formában a kialakult helyzet.

A történtek miatt Keir Starmer brit kormányfő sem vonattal, hanem repülővel ment Párizsba, egy nigériai család pedig azt mondta a BBC-nek, hogy ők három éve készültek a megnyitó ünnepségre, és ezért a fennakadások miatt sem akarták kihagyni. Ők 1200 eurót (kb. 470 ezer forintot) fizettek egy taxisnak, hogy Bordeaux-ból a 600 km-re lévő Párizsba vigye őket.

Gabriel Attal miniszterelnök is megszólalt az ügyben, és szintén szabotázsról beszélt, amit „előkészített és összehangolt módon” hajtottak végre az SNCF ellen. Attal külön megköszönte a tüzekhez kivonuló tűzoltók munkáját. Arról is írt az X-en, hogy megérti a nyaralni szándékozó franciák dühét, valamint hogy a biztonsági erők keresik az elkövetőket.

Az olimpia nyitánya egyébként egybeesik a grand départ-nak nevezett jelenséggel, amikor fél Párizs nyaralni megy évről évre, kiürítve a fővárost. Ez most persze az olimpia miatt átalakul, Párizs korántsem fog kongani az ürességtől, és erre a tömegre a biztonsági erők is felkészültek a nyilatkozatok szerint.

Történelmi mértékű biztonsági művelet az olimpiára

A franciák úgy döntöttek, hogy a főváros szívében adnak otthont a programok jelentős részének, ahelyett, hogy egy olimpiai falut építettek volna a városközponton kívül csoportosított helyszínekkel, mint Rio de Janeiro 2016-ban vagy London 2012-ben. Ez a döntés viszont más biztonsági intézkedéseket tett szükségessé.

Ráadásul nehéz lenne elfelejteni, hogy egy évtized sem telt el a súlyos párizsi terrortámadások óta. 2015-ben a francia főváros hat helyszínét vették célba gépkarabélyokkal és robbanószerekkel fegyveresek, akik 130 embert öltek meg és 494-et megsebesítettek. Tíz éve pont az iszlamista fenyegetettség miatt hozták létre az Opération Sentinelle nevű tervet, ami az előzménye a mostani óvintézkedéseknek.

Az olimpiai és paralimpiai biztonsági művelet keretei között sok tízezer katona, rendőr és csendőr járőrözik Párizs- és Franciaország-szerte az elkövetkezendő hetekben.

Az olimpia két és fél hete alatt 35 ezer rendőr lesz naponta szolgálatban, hogy szavatolja a játékok biztonságát. A fővárosban 5500 katona is felel a biztonságért, a parancsnokuk, Lionel Catar tábornok szerint méretét tekintve kivételes az olimpiai és paralimpiai biztonsági művelet.

„Vannak aknamentesítő csapataink, kutyás csapataink. Vannak drónelhárító rendszerek, radarok és búvárok, akik a Szajnán járőröznek” – mondta. Az eredetileg Párizs külvárosában működő műveleti parancsnokságot is áthelyezték az Eiffel-torony mögé, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen. Itt van a katonaság egyik akadémiája, ahová az Egyesült Királyság tanácsai alapján helyezték át a központi irányítást. „Szerintem a főhadiszállásuk egy kicsit messze volt a városközponttól. Azt tanácsolták, hogy legyünk közel a felelős politikusokhoz és a rendőrséghez” – mondta Catar.

A britek nemcsak tanácsokkal, hanem emberekkel is segítik a francia kollégáikat. Az elkövetkező hetekben 250 brit rendőr és 50 rendőrkutya állomásozik Franciaországban. Mellettük Spanyolországból, Németországból, Dél-Koreából és Katarból is érkezik összesen 1750 külföldi rendőr, akik szintén részt vesznek a műveletben.

Katari rendőrök járőröznek a francia rendőrökkel az Eiffel-torony közelében Párizsban 2024. július 16-án – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images
Katari rendőrök járőröznek a francia rendőrökkel az Eiffel-torony közelében Párizsban 2024. július 16-án – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images

Nemcsak Párizsban, hanem Lyonban is fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek. Franciaország harmadik legnagyobb városa a főváros, Saint-Étienne, Nizza, Marseille és Nantes mellett az olimpiai városok egyike. Lyonban játsszák az olimpia tizenegy férfi és női labdarúgó-mérkőzését. A labdarúgás nem minden olimpián vonz hatalmas tömegeket, de a lyoni stadion így is célpontja lehet egy esetleges terrortámadásnak. Az Actu.fr szerint szerdán 20 ezer nézőt várnak Irak és Ukrajna első férfi mérkőzésére.

Ezért a városi rendőrségen kívül 600-1000 rendőrt és csendőrt vezényelt ki a kormány. A játékokat fenyegető egyik fő veszélyforrás, a drónok elleni küzdelemre egy csapatot is felállítottak – írja az Actu. A portál szerint mintegy negyven külföldi rendőr is a városban tartózkodik, hogy támogassa a nemzeti erőket, németek, osztrákok és még magyar rendőrök is vannak Lyonban.

A nyitóünnepség a legnagyobb kihívás

A francia tisztviselők a CNN szerint évekig azzal büszkélkedtek, hogy majd 600 ezer ember vesz részt a megnyitó ünnepségen, de ezt a számot biztonsági aggályok miatt inkább csökkentették. A nyitóünnepségre viszont így is nagyjából 300 ezer nézőt várnak.

Gérald Darmanin ügyvivő belügyminiszter szerint a Szajna mentén felállított lelátókon 104 ezren, a folyó hat kilométeres szakaszán pedig összesen 220 ezren nézhetik majd az eseményt. Az ünnepségre 150-200 állam- és kormányfőt is várnak. Az alsó rakpartokon tartózkodó nézőket, magáncégekhez tartozó biztonsági őrök fogják védeni. Ezen a területen kívül a rendőrség feladata lesz az est zavartalan lebonyolítása. Az ünnepségre érkező olimpiai fáklyát is több mint száz rendőr kíséri majd egy francia sportlap szerint.

A megnyitó ünnepség napján 45 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak a főváros biztosítására. A BFM sportlapja szerint az ünnepség estéjén a teljes 12 kilométeres folyópartot lezárják. A különböző elit alakulatok magaslati pontokon vagy csónakokban lesznek jelen az olimpiai sportolók mellett. A Párizs feletti légteret is lezárják, és a főváros három repülőtere és a párizsi Beauvais repülőtér este 7 órától éjfélig zárva lesz.

A párizsiak szerint a koronavírus miatti óvintézkedések és a II. világháború idején voltak utoljára ilyen lezárások a városban. A Szajna partját övező belvárosi utcák jó részét lezárták, több metróállomás szintén elérhetetlenné vált. A BBC szerint körülbelül 44 ezer kordont állítottak fel. A kordonok mellett rendőrök ellenőrzik a belépést, és itt a helyiek sem élveznek kivételt: ők is csak egy bizonyos QR-kód birtokában mehetnek be a saját utcáikba.

A lezárások hatással vannak a turizmusból élő üzletekre és éttermekre is. A Szajnához legközelebb eső utcákon minden második kávézó és szuvenírbolt bezárt.

„Kicsit aggódom. Soha nem láttam még ilyen nyugodtnak a várost. A vendégek kilencven százaléka lelépett”

– mondta egy pincér, a 25 éves Omar Benabdallah a BBC-nek. A belvárosi étteremben, ahol dolgozik, most csak a terasz fele telik meg.

Ellenőrzőpont a Szajna partjánál Párizsban 2024. július 22-én – Fotó: David Ramos / Getty Images
Ellenőrzőpont a Szajna partjánál Párizsban 2024. július 22-én – Fotó: David Ramos / Getty Images

A 66 éves Peter Feldmann és felesége, a 64 éves Roxana, akiknek a Notre-Dame-nak helyet adó Île de la Cité közelében van lakásuk, azt mondták a Guardiannek, hogy a megnyitó ünnepség előtti napon inkább elutaznak New Yorkba. Feldmann nem igazán értette, hogy miért van szükség ennyi kérvényre, QR-kódra és papírmunkára, de hozzátette: „reméli, hogy ez az ellenséget is összezavarja”.

A francia hatóságok hangsúlyozták, hogy a legszigorúbb lezárások csak rövid ideig tartanak, mivel a Szajna mentén felállított barikádok nagy részét a pénteki megnyitó ünnepség után eltávolítják. A kommunikáció szerint meg is éri a felhajtás, mivel a világ egy látványos showműsornak örülhet, amely Párizs történelmét és szépségét ünnepli. Ennek viszont az is volt az ára, hogy néhány hagyományos esemény is kiszorult Párizsból: a 111. alkalommal megrendezett Tour de France útvonala a verseny története során először kerülte ki a francia fővárost, hogy ne tetézzék ezzel is a felhajtást, ezúttal Nizzában volt a befutó.

Összességében nem biztos, hogy a nyitó ceremónia meghatja a franciákat: a legutóbbi felmérések szerint közel 40 százalékuk közömbösen áll az olimpiához, 37 százalékuk pedig negatívan vélekedik róla – írja a Guardian. Erre bizonyára az is hatással lehetett, hogy a biztonsági művelet költségei meghaladhatják a 2012-es londoni olimpiára költött 1 milliárd fontot – mostani árfolyamon számolva kb. 466 milliárd forintot.

Kiberfenyegetés a fókuszban

A francia tisztviselők szerint nem érkezett konkrét fenyegetés a játékok ellen, de aggódnak a „militarizált terrorizmus” miatt – akár külföldről, akár Franciaországon belülről. Az elmúlt hónapokban viszont több terrorfenyegetést sikerült kiiktatniuk a hatóságoknak: áprilisban és májusban is tartóztattak le fiatalokat, akik merényleteket terveztek az olimpia valamelyik helyszínén.

Külön kihívást jelent a hatóságoknak a biztosításban az izraeli–palesztin konfliktus is. Palesztinpárti csoportok naponta tartottak tüntetéseket a Francia Olimpiai Bizottság előtt Párizs északi részén, míg a Parc des Princes-en belül és kívül is tüntetést vártak, amikor Izrael labdarúgó-válogatottja szerda este Malival játszik. Az izraeli sportolók, akik július 22-én érkeztek az olimpiai faluba, kiemelt védelmet kapnak. Az 1972-es müncheni olimpia túszejtését is többen felemlegették, nem véletlen, hogy Párizs külvárosában a francia rendőrség elitalakulata – ugyanaz, amelyik a 2015-ös Bataclan-támadásra is kiszállt – nemrég túszejtéses gyakorlatot is tartott. „Több mint két évig készültünk ezekre a játékokra. Reméljük, nem kell majd intézkednünk” – mondta az egység parancsnoka, Simon Riondet.

Az elmúlt időszakban a francia hatóságok több mint egymillió látogató hátterét világították át. Darmanin azt mondta, hogy eddig körülbelül 5000 embernek tiltották meg, hogy részt vegyen a játékokhoz kapcsolódó eseményeken. Ebbe a csoportba tartoznak a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal egyes tagjai, radikális iszlamisták és feltételezett radikális iszlamisták. A hatóságok „különös figyelmet fordítanak az orosz és belarusz állampolgárokra” – tette hozzá a belügyminiszter, aki ügyvivő szerepet tölt be, amíg új kormány alakul a hónap elején tartott parlamenti választások után.

A francia kormány kifejezetten ki van hegyezve az oroszokra. Párizs szerint a Kreml megfélemlítő kampányt folytat, hogy elriassza a turistákat és a szurkolókat az olimpiától. „A beavatkozást és az információk torzítását nemcsak Oroszország végzi, hanem más országok is, amelyeket szorosan figyelünk. Nem vagyunk naivak” – mondta Darmanin. Kedden a francia rendőrség letartóztatott egy orosz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a játékok alatt „destabilizációs cselekményeket” tervezett.

Emellett kibertámadások kockázatára is összpontosítanak, amelyek a jegyértékesítési rendszereket és más infrastruktúrát vehetnek célba.

„Az olimpia nagy újdonsága az, hogy minden nap minden másodpercében kiberháború zajlik. A kiberháború végig ki fog tartani az olimpián”

– mondta Dale Buckner, a Global Guardian biztonsági cég vezérigazgatója a CNN-nek. Ami a technológiát illeti, Párizst sem kell félteni: a francia hatóságok az olimpia ideje alatt mesterséges intelligenciával felszerelt megfigyelési technológiát alkalmaznak. A jogvédők és az olimpiai játékokat kritikusan szemlélők viszont aggódnak amiatt, hogy ezek a módszerek az olimpia után is megmaradhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!