Szabotázs pár órával az olimpia megnyitója előtt: a francia gyorsvasút hálózatát rongálták meg

2024. július 26. – 09:30

Szabotázs pár órával az olimpia megnyitója előtt: a francia gyorsvasút hálózatát rongálták meg
Vasúti dolgozók és a rendfenntartó erők munkatársai dolgoznak a támadás egyik helyszínén az észak-franciaországi Croisilles-ban 2024. július 26-án – Fotó: Brian Snyder / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt a francia vasúttársaság, az SNCF szerint a nagysebességű hálózata „rosszindulatú cselekmények” célpontjává vált.

A kissé fura megfogalmazás arra utal, hogy a hálózatot megrongálták. Az ügyben eddig napvilágot látott információk alapján összehangolt szabotázsakció, azon belül is gyújtogatás történhetett.

A CNN információi szerint a párizsi ügyészség a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységgel (JUNALCO) közösen nyomoz az ügyben. A hatóságok pénteki közleménye szerint a tettes/tettesek állami tulajdont rongáltak meg és szervezett bűnözésben vettek részt, amiért akár 20 év börtönbüntetés is járhat, valamint 300 ezer eurós pénzbírság.

Az SNCF azt is közölte, hogy a támadás éjszaka történt: Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalak három pontján gyújtottak tüzet.

Egy negyedik gyújtogatás a Lyon és a Földközi-tenger felé délre tartó vonalon meghiúsult.

A hálózat megrongálása több nagysebességű TGV-vonalat is érintett Párizstól nyugatra, északra és keletre, és sorok alakultak ki a Montparnasse állomáson, amely a fővárostól nyugatra fekvő célállomásokat szolgálja ki.

Gabriel Attal francia miniszterelnök szerint „szabotázscselekményeket” hajtottak végre „előkészített és összehangolt módon az SNCF létesítményei ellen”. Az X-en közzétett bejegyzésében a miniszterelnök szerint a vasúti hálózatra gyakorolt hatás „masszív és súlyos”. A miniszter köszönetét fejezi ki a helyszínen lévő tűzoltóknak. A politikus hozzátette, hogy egyelőre nincs tudomása arról, hogy bárkit is letartóztattak volna.

Várokozó utasok a párizsi Gare Montparnasse pályaudvaron 2024. július 26-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP
Várokozó utasok a párizsi Gare Montparnasse pályaudvaron 2024. július 26-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP

A BBC azt írja: nem lehet nem észrevenni, hogy összefüggés van az olimpiai játékok és a szabotázs között.

A francia állami tulajdonú SNCF társaság figyelmeztette azokat az utasokat, akik még el tudják halasztani utazásukat, hogy halasszák el. Az SNCF azt tanácsolja az utazóknak, hogy „ne menjenek ki az állomásra”.

A vasúttársaság szerint a megszakított útvonalakra szóló jegyek átválthatók és visszatéríthetők. „A nagysebességű vonalhálózat megbénítására irányuló masszív támadást követően számos vonatot eltereltek vagy töröltek” – ismételte meg az SNCF a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter határozottan elítélte a bűncselekményeket, amelyek szerinte befolyásolhatják az emberek nyaralási terveit.

A rongálások miatt számos vonatot töröltek, és az SNCF arra figyelmeztetett, hogy a helyzet „az egész hétvégén fennmaradhat, amíg a javítási munkálatok folynak”.

Az észak-közép-franciaországi Vald'Yerre község polgármestere megosztott néhány fényképet a BBC-vel. Az egyik képen látszólag elszenesedett drótok láthatók, amelyek Franck Marchand polgármester szerint egy Saint-Pellerin-Courtalain-i vasútvonalon készültek – ez mintegy 143 km-re van Párizstól.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter „egyenesen megdöbbentőnek” nevezte a támadásokat, hozzátéve, hogy jelenleg vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásait.

Az idei olimpiai játékok szervezője, a Párizs 2024 közölte, hogy „felmérik a helyzetet” a vandalizmus után. „A Párizs 2024 tudomásul vette az SNCF vasúthálózat atlanti, északi és keleti vonalát érintő incidenseket. Szorosan együttműködünk partnerünkkel, az SNCF vasúttársasággal, hogy felmérjük a helyzetet” – áll a közleményben.

A történtek után a francia-svájci Bázel-Mullhouse EuroAirport repülőteret „biztonsági okokból” kiürítették, majd rövid időre lezárták. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a repülőtér evakuálása összefüggésben áll-e a gyorsvasút hálózat megrongálásával. A BBC azt írja, bombaveszély miatt kellett lezárni a repteret.

Mindemellett két úton lévő vonatot is megállították, amivel az olimpián induló versenyzők utaznak. Egyelőre nem tudni, kik tartózkodnak a vonaton, ahogy a célállomásról és a megállítás okáról sem tudni semmit – írja a SkyNews.

Az olimpia megnyitóját 19.30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

A mai nap egyébként nemcsak az olimpiai játékok megnyitóünnepsége, hanem a párizsiak számára is kulcsfontosságú dátum: most kezdődik az egy hónapos nyári szünet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!