A magyar válogatott kiesett a futball-Eb-ről

Legfontosabb

2024. június 26. – 22:54

A magyar válogatott kiesett a futball-Eb-ről
A magyar válogatott a szurkolókkal közösen énekelte a himnuszt a Svájctól elszenvedett 3-1-es vereség után – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Grúzia 2-0-ra legyőzte Portugáliát az F csoportban szerda este, eldőlt, hogy a magyar válogatott nem lesz ott a nyolcaddöntőben a németországi foci-Eb-n. A napokon át tartó reménykedés és számolgatás után kiderült, négy csoportharmadik is megelőzte Magyarországot.

Vasárnap este drámai meccsen szerezte meg az első győzelmét az idei Eb-n a magyar csapat Skócia ellen. Varga Barnabás horrorsérülése után sokáig állt a játék, így tíz perc hosszabbítás volt a meccs végén. Egy kivédekezett skót szöglet után Sallai Roland és Csoboth Kevin indult el támadni, és egy szép összjáték után a csereként beállt újpesti játékos talált be a 100. percben. A három ponttal Magyarország megelőzte Skóciát, és a csoport harmadik helyén végzett.

A hat csoport első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbmegy a nyolcaddöntőbe. Az elmúlt napok legizgalmasabb kérdése számunkra az volt, hogy a magyar válogatott a 3 pontjával és mínusz 3-as gólkülönbséggel meg tud-e előzni minimum két csoportharmadikot.

Miután hétfő este Olaszország a 98. percben kiegyenlített Horvátország ellen, biztossá vált, hogy a horvátok 2 ponttal már mögöttünk lesznek a csoportharmadikok versenyében. Kedden is meglehetett volna a továbbjutás a magyar válogatottnak, ha Anglia legyőzi Szlovéniát. Gareth Sotuhgate csapata azonban egy kiábrándító meccsen ikszelt, így Szlovénia jobb gólkülönbséggel beelőzött minket, mint ahogy a 4 pontos Hollandia is előttünk végzett.

Maradt a szerdai nap, ahol a portugál és a török győzelem jelenthette volna a magyarok legbiztosabb továbbjutását. Törökország nekünk kedvező eredményt ért el, 2-1-et játszott a hamar tíz főre fogyatkozó Csehországgal, de Portugália nem túl nagy ellenállást kifejtve, 2-0-ra kikapott a papíron náluk jóval gyengébb grúzoktól.

A magyar válogatott június 15-én Svájc ellen kezdte az idei Eb-t. Az első félidőben kifejezetten gyengén játszott Marco Rossi alakulata, és a fordulásnál már 2-0-ra vezetett Svájc. A 66. percben a ferencvárosi Varga Barnabás fejes góljával szépíteni tudtunk, és becsülettel ment előre a csapat az újabb gólért. Ez nem jött össze, sőt, a 93. percben Willi Orbán katasztrofális hibája után Embolo szerzett még egy gólt, így 3-1 lett a végeredmény.

Négy nappal később már sokkal jobban futballozott a magyar válogatott, de nem bírtunk a torna egyik fő esélyesének tartott Németországgal. A németek egy vitatott góllal hamar előnybe kerültek, majd a második félidőben egy szép támadás végén Gündogan góljával eldöntötték a meccset, 2-0-ról már nem tudtunk felállni.

Ez sorozatban a harmadik Európa-bajnokság, amelyen ott van a magyar fociválogatott. A 2016-os tornán Izlandot, Portugáliát és Ausztriát is magunk mögé utasítva csoportelsőként jutottunk a legjobb tizenhat közé. A nyolcaddöntőben aztán Belgium 4-0-ra átgázolt a magyar csapaton.

Öt évvel később igazi halálcsoportba kerültünk: Franciaországgal, Németországgal és Portugáliával kellett megküzdeni a részben magyarországi rendezésű Eb-n. A portugáloktól kikaptunk 3-0-ra, ám aztán a franciákkal és a németekkel nagy meglepetésre döntetleneztünk. Végül így is csak a csoport negyedik helyén végzett Rossi csapata.

A magyar válogatott legközelebb szeptember 7-én a Nemzetek Ligája negyedik idényében Németország vendége lesz Düsseldorfban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!