Mikler Roland: Kijárna nekünk, hogy odaérjünk az olimpiai selejtezőre

2023. január 9. – 18:24

Mikler Roland: Kijárna nekünk, hogy odaérjünk az olimpiai selejtezőre
Mikler Roland csapatkapitány már járt olimpián 2012-ben, még egyet szeretne – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A január 11-én rajtoló férfi világbajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. Ezen kiderült, hogy a csapat irányítója, Juhász Ádám a múlt héten elszenvedett szemsérülése után továbbra is kórházban van, folyamatos felügyelet alatt. Az állapota stabil, a szeme javul, de további beavatkozásra lesz szükség – tájékoztatott dr. Erdélyi Gábor csapatorvos.

A magyar válogatott kedden, 18 játékossal utazik el Svédországba, az elmúlt napokban együtt készülő keret tagjai közül Palasics Kristóf kapus nem került be az utazó keretbe.

„A szövetség által meghatározott hivatalos célkitűzés az olimpiai selejtezős helyek egyikének elérése”

– kezdte Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. Ez természetesen nem lesz egyszerű feladat, hiszen más válogatottak is hasonló célokkal vágnak neki ennek a tornának, de a csapatnak is ez a célja. A felkészülés során a válogatott az előzetesen eltervezett munkát elvégezte, mind kollektív, mind egyéni szinten.

Chema Rodríguez, a válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a sorsolásnál nem volt szerencsénk, Izland és Portugália az a két válogatott, amely az utóbbi években a legtöbbet fejlődött. „Előbbi éremre is esélyes, míg a portugál csapat magja év közben is együtt készül, akik tehetséges fiatalokkal egészülnek ki. Dél-Korea ellen nehéz lesz felkészülni, az első mérkőzés egy világversenyen pedig mindig nehéz, de készen állunk harcolni a céljainkért, várjuk már, hogy kezdődjön a torna. A szövetség és a csapat által is kitűzött célt nem lesz egyszerű elérni, nehéz a csoportunk, majd a középdöntőben a házigazda és Eb-győztes Svédország jöhet, valószínűleg kiegészülve Brazília és a Zöld-foki Köztársaság válogatottjaival. Óriási verseny lesz a kvalifikációs helyekért” zárta gondolatait Chema Rodríguez.

Mikler Roland, a magyar válogatott csapatkapitánya immár tizennegyedik világversenyén vehet részt.

„Sokat változtam én is, és a szerepem is az évek során. Egy olyan pozícióban játszom, amely a mai kézilabdázásban kiemelt fontos, hiszen egy kapus teljesítménye akár az egész tornát meg tudja határozni csapata számára. Az a lehetőség, hogy olimpiai kvalifikációs helyet érhetünk el ezen a vb-n, mindent felülír, és úgy gondolom, kijárna nekünk egy hely a kvalifikációs tornák egyikén.”

Majd a csoportküzdelmekkel folytatta a 229-szeres válogatott játékos, aki úgy látja, hogy a mieink csoportja talán a legnehezebb az egész tornán. Szeretné, ha revansot tudnánk venni ellenfeleinken, mivel tavaly Izlandtól egy góllal kikaptunk a hazai Eb-n, míg a 2020-as Eb-n a portugálok vették el a magyaroktól az olimpiai álmokat. Bárkivel felvehetjük a versenyt, állapította meg.

Lékai Máté múltidézéssel kezdte nyilatkozatát, élete első világversenye a 2011-es kvalifikációs világbajnokság, akkor a 7. helyért Kristianstadban játszottak, meg is verték a lengyeleket.

„Bár már az öreg harcosok táborát erősítjük Mikler Rolanddal, mentálisan és fizikálisan is jól érzem magam. A csapatot tekintve, optimálisan zajlott a felkészülésünk, Juhász Ádám sajnálatos sérülésén kívül zökkenőmentes volt minden. Úgy látom, hogy a kemény őszi szezont követően rendben vannak a többiek is, mindenki alárendel mindent annak a célnak, hogy elérjük az olimpiai selejtezős helyet.”

Sipos Adrián szerint azért van nehéz csoportunk, mert a portugálok nagyobb lövőerővel rendelkeznek a távoli zónákból, emellett pedig jó beállóik is vannak. Izland esetén sok egy-egyezésre és betörésekre kell számítanunk, a védekezése nagyon kell figyelnünk, hogy időben összezárjunk. Elkezdtük a felkészülést az edzések során már ezekre a játékelemekre, de friss emlékeink is vannak ezekről a csapatokról és egyes játékosaikról. Dél-Korea ismeretlenebb, hiszen nem játszottunk ellenük, de ha szeretnénk jó eredményt elérni, ez nem állíthat meg minket, úgy gondolom, ha a saját játunkra koncentrálunk, akkor nem lehet gondunk."

Csoportbeosztás:

  • A csoport (Krakkó): Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
  • B csoport (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
  • C csoport (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki köztársaság, Uruguay
  • D csoport (Kristianstad): Izland, Portugália, Magyarország, Dél-Korea
  • E csoport (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
  • F csoport (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
  • G csoport (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok
  • H csoport (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrain, Tunézia

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a C csoport három legjobbjával kerül egy ágra a középdöntőben.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Január 12. 18:00: Magyarország–Dél-Korea (tv: M4 Sport)

Január 14. 20:30: Izland–Magyarország (tv: M4 Sport)

Január 16. 20:30: Portugália–Magyarország (tv: M4 Sport)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!