Anglia–Magyarország 0-4

2022. június 14. – 20:33

frissítve

Anglia–Magyarország 0-4
Fotó: Toby Melville / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sallai Roland duplázott, majd Nagy Zsolt után Gazdag Dániel is betalált Wolverhamptonban. Oda-vissza legyőzte a magyar válogatott az angolokat, és négy forduló után vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában Olaszország, Németország és Anglia előtt.

A kaputól nagyjából negyven méterről végezhettünk el szabadrúgást, a beívelt, majd lecsorgó labda a viszonylag egyedül maradt Sallai elé került. Ő combbal átvette, és közelről belőtte. Ez az első gólja az idei NL-sorozatban.

Közben a csoport másik meccsén Németország a 10. percben megszerezte a vezetést Olaszország ellen. Joshua Kimmich lőtte ki a bal felsőt.

Helyszíni tudósítás

Zeng a stadionban a „God save the Queen!”

A Bowen által beívelt labdát Stones fejelte rá tíz méterről, de a középre tartó fejest könnyedén védte Dibusz.

Helyszíni tudósítás

Egy rövid időre szóhoz jutott a magyar tábor is. Amúgy elnyomják őket az angol szurkolók.

Szoboszlai fejelte le elé a labdát a kaputól 17-18 méterre, de nem tudott lőni. Schäfer a földön maradt az akció közben, James erőteljes belépése után, ápolni kell.

A magyar miniszterelnök a helyszínen követi a meccset. Csányi Sándor, az OTP elnöke-vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének társaságában fotózták le.

Fotó: Paul Childs / Reuters
Fotó: Paul Childs / Reuters

A baloldalon tört be a tizenhatosunkra James, az ötös vonalánál átívelte a labdát a jobboldalira, de Bowen fejese után a németek ellen gólt szerző Nagy Zsolt hatalmasat mentett.

Az első 5-6 percben a magyar térfélen telt a játék, ez volt az első helyzet, és egyből óriási ziccert hagytak ki az angolok.

Helyszíni tudósítás

Az angol szurkolók újra rázendítettek a magyar szurkolókat kritizáló rigmusra.

Előtte az angol játékosok letérdeltek, ebből itt természetesen nem volt semmilyen zűr.

Az első magyar akció a jobboldalon indult, de Schäfer szabálytalanságával hamar véget is ért.

Helyszíni tudósítás

Úgy tűnik, hogy a magyar szurkolók tiszteletben tartják játékosaik kérését, hogy ne fütyüljenek.

A mérkőzés játékvezetője a francia Clément Turpin, aki az idei BL-döntőt vezette (Real Madrid-Liverpool 1-0).

Helyszíni tudósítás

A Himnusz első sorait teljesen elnyomja a „Racist bastards, you know what you are!”. A Himnusz utolsó sorai alatt füttyszó is hallatszik.

A bwinen a meccs kezdése előtt 1,32-szeres szorzóval adják az Eb-ezüstérmes angolok győzelmét, 5-ös szorzóval a döntetlent, 10-es szorzóval a magyar győzelmet. A tippmixprón 1,35-szörös pénzt adnak az angol győzelemre, 6,25-szörös szorzóval lehet fogadni a döntetlenre, míg a magyar győzelem 7,75-szörös pénzt fizetne. Az unibeten 1,34-szeres pénzt érne az angol győzelem, 5,4-szeres pénzt ad a döntetlen és 9,5-szöröst a magyar győzelem.

Helyszíni tudósítás
Fotó: Dömötör Bálint / Telex Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex
Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Már a mérkőzés kezdete előtt másfél-két órával több száz magyar szurkoló gyülekezett a wolverhampton-i vasútállomás mellett kijelölt találkozó ponton. Innen együtt vonultak a stadionhoz. A Ria-Ria-Hungáriába belevegyült néhány Polska, Polska kiáltás is.

A Nemzetek Ligájában ez a 4. forduló. Mi 4 ponttal a csoport második helyén állunk. Az első körben Szoboszlai 11-esével megvertük Budapesten az angolokat 1-0-ra, aztán kikaptunk Olaszországban 2-1-re, majd egy gyors gólváltás után 1-1-es döntetlent játszottunk Németország ellen.

Az angolok a budapesti vereség után Németországban 1-1-es, majd Olaszország ellen a válogatott első wolverhamptoni meccsén 0-0-s döntetlent játszottak. Így az Eb-ezüstérmes három forduló után a csoport utolsó helyén áll 2 ponttal, nyeretlenül.

Az angolok legutóbb 2020 októberében kaptak ki hazai pályán, Londonban a dánok 1-0-ra nyertek egy Nemzetek Ligája-meccsen. Wolverhamptonban ez lesz a válogatottjuk második meccse, az elsőn, három nappal ezelőtt 0-0-t játszottak Olaszországgal.

Valószínűleg nem sokan gondolták, hogy három forduló után négy pontot szerez a magyar csapart az A ligában, és ezzel a második helyen áll majd Olaszország mögött.

  1. Olaszország: 5 pont
  2. Magyarország: 4 pont
  3. Németország: 3 pont
  4. Anglia: 2 pont

A wolverhamptoni Molineux stadionban játsszák a meccset. A most 32 ezres stadion a magyar és az európai futballtörténelemnek is az egyik meghatározó létesítménye. Itt játszották 1954-ben azt a meccset, ami után az angolok azt állították: a Wolverhamptonnál nincs jobb csapat a világon. A francia L'Équipe szerkesztőinek emiatt jutott eszükbe, hogy kéne egy kupasorozat Európa bajnokainak. Ebből lett a Bajnokcsapatok Európa-kupája, azaz a mai Bajnokok Ligája. További részletek a cikkünkben.

Anglia: Ramsdale – K. Walker, Guéhi, Stones, R. James – Saka, K. Phillips, Bellingham, Gallagher – Bowen, Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
A kispadon: Pope (k), Pickford (k), Trippier, Maguire, Coady, Grealish, Ward-Prowse, Rice, Mount, Sterling, Abraham, Foden

Magyarország: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R., Szoboszlai – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
A kispadon: Szappanos (k), Kecskés Á., Nego, Nagy Á., Schön, Bolla, Kerkez, Gazdag, Ádám M., Spandler, Vécsei

Szakkommentár

Anglia a legutóbbi három találkozóján két döntetlen mellett egy vereséget szenvedett. Kétszer gólt sem rúgott, az egyetlen találatukat Harry Kane szerezte Németország ellen a 88. percben tizenegyesből.

Az angolok, a magyarok elleni tíz nappal ezelőtti vereséget megelőzően 22 veretlen találkozón voltak túl, Magyarországnak pedig 60 év után sikerült kétvállra fektetni a szigetország válogatottját.

15 nyeretlenül megvívott egymás elleni találkozó – melyekből kilenc alkalommal gólt sem szereztünk – után Szoboszlai Dominik tizenegyese döntött a Puskás Arénában.

Az angol válogatott a Nemzetek Ligájában eddig 39 helyzetet dolgozott ki, 14-szer kaput is találtak belőle, Marco Rossi csapata 35 kísérletezett és 17 alkalommal találta el a kaput. A mieink hatékonysága 17,64 százalék, az angoloké 7,14 százalék.

A magyar válogatott xG mutatója (a helyzeteinek minősége alapján várható góljainak száma) az elmúlt három mérkőzésén 1,51; 1,65 és 1,36 volt. Mivel mind a három találkozón csak egy gólt szereztünk, így elmondhatjuk, hogy „alulrúgtuk” a számainkat, tehát a kidolgozott lehetőségeink minősége alapján több gólt is szerezhettünk volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!