A „Hol van Peng Suaj?” feliratos pólókat már beengedik az Australian Openre, de az ilyen transzparenseket továbbra sem tűrik

2022. január 25. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Miután felháborodás lett abból, hogy az épp zajló Australian Openről kitiltották a „Hol van Peng Suaj?” feliratokat, a szervezők bejelentették, hogy enyhítenek. A novemberben eltűnt, korábbi páros világelső kínai teniszező hollétéről pólókon mostantól lehet érdeklődniük a nézőknek, de ugyanilyen feliratos transzparenst továbbra sem engednek megjelenni a torna lelátóin.

Craig Tiley, a tornát szervező Tennis Australia vezérigazgatója a BBC szerint arról tájékoztatta az újságírókat, hogy mostantól a korábban kitiltott feliratos pólóban érkező nézőket is beengedi az Australian Openre. Feltéve, hogy „rendzavarási szándék nélkül” és „békésen” vesznek részt a tenisztornán.

A „Hol van Peng Suaj?” feliratú transzparensek ugyanakkor továbbra is tiltólistán vannak, ezt Tiley azzal indokolta, hogy az ilyen transzparensek „csökkentik a szurkolók kényelmét és biztonságát”.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, a Tennis Australia eredetileg azzal indokolta a „Hol van Peng Suaj?” feliratos pólók és transzparensek kitiltását, hogy nincs helye a politikának a lelátón. Craig Tiley friss nyilatkozatából az nem derült ki, hogy ezzel az érveléssel mi történt menet közben, hogy lehet-e ugyanaz a felirat politikai állásfoglalás egy felületen és nem politikamentes üzenet egy másikon a szervezők szerint.

Az egyébként egyáltalán nem szokatlan dolog, hogy egy teniszpálya lelátóján táblákat, feliratokat vagy épp transzparenseket lobogtatnak a nézők, az idei Australian Openen is több tucat, az alábbihoz hasonló jelenetről készültek már fotók.

Szurkolók transzparenssel az amerikai Frances Tiafoe és az amerikai Taylor Fritz meccsén az Australian Open lelátóján 2022. január 20-án – Fotó: Daniel Pockett / Getty Images
Szurkolók transzparenssel az amerikai Frances Tiafoe és az amerikai Taylor Fritz meccsén az Australian Open lelátóján 2022. január 20-án – Fotó: Daniel Pockett / Getty Images

Korábban az is előfordult ugyanezen a tornán, hogy direkt politikai tartalmú üzenetek jelentek meg a lelátón. Például 2009-ben, amikor Barack Obama beiktatásának napján az USA elnökének képét magukra öltve, „Barack to the future” felirattal pózolt egy rakat szurkoló.

Szurkolók az Australian Open lelátóján 2009-ben, Obama beiktatásának napján – Fotó: TORSTEN BLACKWOOD / AFP
Szurkolók az Australian Open lelátóján 2009-ben, Obama beiktatásának napján – Fotó: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Miután nyilvánosságra került, hogy nemcsak a tenisztorna biztonsági személyzetét, de az állami rendőrséget is kihívták olyan nézőkhöz, akik Peng Suaj hollétéről érdeklődő transzparenssel és pólókban próbáltak sikertelenül bejutni az Australian Open helyszínére, többen kritizálták nyilvánosan a szervezőket. A 18-szoros Grand Slam-győztes Martina Navratilova egyenesen „szánalmasnak” nevezte a szervezőket, és azzal vádolta a Tennis Australiát, hogy behódol Kínának. A francia Nicolas Mahut pedig azt a kérdést tette fel a Twitteren, hogy „mi lenne, ha nem lennének kínai szponzorok?”.

Magas rangú kínai politikus ellen merült fel szexuális erőszak vádja

Ahogy arról korábban a Telexen is beszámoltunk, a 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes Peng még november 2-án írt arról a Weibo nevű kínai közösségi platformon, hogy a volt kínai miniszterelnök-helyettes, Csang Kao-li évekig viszonyt folytatott vele, és meg is erőszakolta őt. A posztot fél órával a megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig hetekig nem adott életjelet magáról.

Peng váratlan és hosszú eltűnése miatt politikusok és teniszezők világszerte kifejezték aggodalmukat, a Női Tenisz Világszövetség (WTA) pedig december elején bejelentette, hogy a teniszezőnő eltűnése miatt törölnek minden Kínába tervezett tornát, 2022-ben egy versenyt sem fognak rendezni az országban. Azóta csak a kínai állami média által közzétett fotókon, interjúkban lehetett látni Peng Suajt, aki a szingapúri állami média egyik kiadványában decemberben már tagadta, hogy valaha bárkit szexuális erőszakkal vádolt volna.

A kínai állam próbálta ugyan csitítani az eltűnt teniszezőnő körül kialakult botrányt, de az csak annál zajosabb lett – hiába raktak ki cicás képeket vagy éppen integetős videókat Peng Suajról. Egyelőre továbbra sem tudni, hogy indult-e eljárás az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számító Csang Kao-li ellen, bár Peng visszakozása után nem valószínű, hogy a szexuális erőszak ügye belátható időn belül nyilvánosságot kaphat Kínában. Hogy miért szólt ez a történet ekkorát, és milyen következményei lehetnek nemzetközi szinten, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!