Most már azt is tagadja az eltűnt kínai teniszezőnő, hogy valaha bárkit szexuális erőszakkal vádolt volna

2021. december 19. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja a kínai teniszsztár, Peng Suaj, hogy szexuális zaklatással vádolt volna meg bárkit is, írja a Guardian. A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes Peng még november 2-án írt arról a Weibo nevű kínai közösségi platformon, hogy a volt kínai miniszterelnök-helyettes, Csang Kao-li évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta őt. A posztot fél órával a megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig hetekig nem adott életjelet magáról.

Peng váratlan és hosszú eltűnése miatt politikusok és teniszezők világszerte kifejezték aggodalmukat, a Női Tenisz Világszövetség (WTA) pedig december elején bejelentette, hogy a teniszezőnő eltűnése miatt törölnek minden Kínába tervezett tornát, 2022-ben egy versenyt sem fognak rendezni az országban.

Peng Suaj még 2020 januárjában az Australian Openen – Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters
Peng Suaj még 2020 januárjában az Australian Openen – Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters

Azóta csak a kínai állami média által közzétett fotókon, interjúkban lehetett látni Peng Suajt, aki most a szingapúri állami média egyik kiadványának beszélt az esetről:

„Nagyon világossá akartam tenni: soha nem állítottam, vagy írtam arról, hogy bárki is szexuálisan zaklatott volna engem. Ami a Weibo-t illeti, ez a magánéletemről szól (...) Sok félreértés történt (...) Nem lenne szabad mindezt rosszul értelmezni.”

Azt is elmondta, hogy szabadon mozoghat, biztonságban érzi magát, és bizonygatta, hogy a novemberi levelet, amiben először tagadta le a Weibo-bejegyzése után a szexuális zaklatás vádját, tényleg ő írta.

Az interjú mellett a kínai Global Times egyik újságírója is közzétett egy rövid videót vasárnap a teniszezőről, amint két másik emberrel, köztük Yao Ming kínai kosárlabdázóval beszélget, a tweet szerint Sanghajban. Emellett Peng egyik barátja, Li Ding is közzétett néhány fotót arról Twitteren, ahogyan egy országos sífutó túra sanghaji állomására érkeztek több másik sportolóval együtt.

Ahogyan arról november végi cikkünkben írtunk, a kínai állam próbálta ugyan csitítani az eltűnt teniszezőnő körül kialakult botrányt, de az csak annál zajosabb lett – hiába raktak ki cicás képeket, vagy éppen integetős videókat Peng Suajról. Egyelőre továbbra sem tudni, hogy indult-e eljárás az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számító Csang Kao-li ellen, bár Peng visszakozása után nem valószínű, hogy a szexuális erőszak ügye belátható időn belül nyilvánosságot kaphat Kínában. Hogy miért szólt ez a történet ekkorát, és milyen következményei lehetnek nemzetközi szinten, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!