Politikust vádolt meg nemi erőszakkal a kínai teniszező, 17 napja nem tudni róla, Djoković egységes fellépést sürget

2021. november 19. – 08:31

Politikust vádolt meg nemi erőszakkal a kínai teniszező, 17 napja nem tudni róla, Djoković egységes fellépést sürget
Peng Suaj játék közben – Fotó: William West/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

November 2-a óta nem tudják, hol lehet a kínai teniszező, Peng Suaj. A most 35 éves Peng párosban vezette a világranglistát 2014-ben, abban az évben győzött a Roland Garroson is, egy évvel korábban Wimbledon páros bajnoka volt. Tízmillió dollárt keresett a sporttal, az ország egyik leghíresebb profi sportolója. November 2-án a Weibo nevű közösségi oldalon szexuális erőszakkal vádolta meg a korábbi miniszterelnök-helyettest, Csang Kao-lit.

Peng azt állította, hogy Csang évekig viszonyt folytatott vele, majd annak lezárulta után egyszer meghívta őt a házába, hogy teniszezzen vele és a feleségével. Suaj szerint a férfi megerőszakolta őt a házban. Peng posztját villámgyorsan, fél óra alatt törölték, és a hírek szerint aznap még a tenisz szóra sem lehetett rákeresni az interneten Kínában.

Pár nappal később a kínai állami médiához eljutott egy olyan levél, amiben Peng már cáfolja a saját szavait, ennek hitelességét azonban erősen megkérdőjelezi a világszövetség, a WTA amerikai vezetője, Steve Simon. Simonnak a kínai szövetség azt mondta, hogy Peng biztonságban van, de ő nem tudott vele beszélni.

A Reuters most arról írt: Simon kész arra is, hogy mind a kilenc WTA-tornát elhozzák Kínából, és ezek közül egyet se rendezzenek meg. A tornák díjalapja 30 millió dollár, de lemondanának erről.

„A nőket tisztelni kell, nem cenzúrázni. Határozottak vagyunk, az összes bonyodalmat felvállaljuk”

– indokolta meg Simon.

Serena Williams nyomozást sürget, és arra biztatta társait, hogy ne hallgassanak. A játékosokat képviselő szervezet elnöke, a szerb világelső, Novak Djoković meggyőző bizonyítékokat vár Kínától, hogy Peng biztonságban van. Ha ezek elmaradnak, a játékosok egységes válaszlépésekre kényszerülnek, és a nemzetközi botrány elkerülhetetlen lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!