Törölte az összes kínai tenisztornáját a WTA a Peng Suaj-ügy miatt

2021. december 1. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Női Tenisz Világszövetség (WTA) bejelentette, hogy a Peng Suaj-ügy miatt azonnali hatállyal felfüggesztik a kínai tenisztornák szervezését, így 2022-ben egy versenyt sem fognak Kínában rendezni – írja a BBC.

„A WTA igazgatótanácsának teljes támogatásával bejelentem, hogy azonnal felfüggesztem az összes kínai WTA-tornát, beleértve Hongkongot is. Nem tudom, miként kérhetnénk arra a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon, és látszólag nyomást gyakoroltak rá, hogy mondjon ellent a szexuális zaklatásról szóló állításainak” – mondta Steve Simon, a WTA vezetője.

Az egyik legismertebb kínai sportolónő, a 35 éves Peng Suaj november elején arról írt a Weibo-oldalán, hogy az egyik legbefolyásosabb kínai politikus, a volt miniszterelnök-helyettes Csang Kao-li megerőszakolta őt. A bejegyzés alig fél óráig volt csak olvasható, utána eltűnt a kínai internetről. De nemcsak a poszt, hanem maga Peng Suaj is eltűnt, hetekig semmilyen életjelet nem adott magáról. A világ közvéleménye ekkor kezdett el aggódni a korábban párosban világelső és Grand Slam-bajnok teniszezőért.

Peng Suaj a 2017-es pekingi WTA-tornán – Fotó: Greg Baker / AFP
Peng Suaj a 2017-es pekingi WTA-tornán – Fotó: Greg Baker / AFP

Ahogy egyre nagyobb lett a botrány, a Kínai Kommunista Párt propagandamédiája újabb és újabb levelekkel és felvételekkel próbálta bizonygatni, hogy Peng Suaj jól van, nem tűnt el, és természetesen vissza is vonta a szexuális erőszakról szóló korábbi állításokat. Még az ENSZ is arra szólította fel a kínai hatóságokat, hogy szolgáltassanak valódi bizonyítékot Peng hollétéről, mire cuki cicás képek jelentek meg a teniszezőről. Ezeket a kínai állami média munkatársa osztotta meg, azt állítva, hogy azokat maga Peng posztolta, és a teniszező egyik barátja továbbította az állami médiának.

Néhány hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke fél órán át beszélt videókapcsolaton keresztül Penggel. A februári pekingi téli olimpiára készülő NOB közleménye szerint a teniszező jelezte, hogy jól van, biztonságban van pekingi otthonában, de szeretné, ha tiszteletben tartanák a magánéletét, jelenleg a barátaival és a családjával töltené az idejét. Sokak szerint ez csak újabb kérdéseket vetett fel az ügyben.

A Női Tenisz Világszövetséget vezető amerikai Steve Simon már korábban is jelezte, hogy őt nem győzték meg a kínai média által bemutatott bizonyítékok, és belengette, hogy a WTA „válaszúthoz érkezett” Kínával szemben, és készek valamennyi versenyt elhozni Kínából. „A nőket tisztelni, nem cenzúrázni kell” – mondta.

A WTA ezt a komoly döntést most meg is hozta, annak ellenére, hogy a 2022-es szezonra összesen tíz kínai tornát terveztek, amikért a különböző kínai partnerek és hirdetők már több százmillió dollárt fizettek a szervezetnek.

„A kínai vezetés egyáltalán nem foglalkozott hitelesen ezzel a nagyon komoly kérdéssel. (…) Ha befolyásos emberek elhallgattathatják a nőket, a szőnyeg alá söpörhetik a szexuális zaklatás vádját, akkor azzal a WTA alapját – a nők egyenjogúságát – éri óriási csapás. Nem hagyhatom, hogy ez megtörténjen a WTA-val és a játékosokkal” – mondta Simon. „A WTA világosan kifejezte, mire van szükség. Megismételjük felhívásunkat egy teljes és átlátható, cenzúra nélküli vizsgálatra Peng Suaj szexuális zaklatással kapcsolatos vádjáról” – áll a szervezet közleményében.

A teniszvilágot teljesen felforgató Peng Suaj-ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!