A volt világelső teniszező eltűnése miatt a WTA kész valamennyi versenyét elhozni Kínából

2021. november 19. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb női tenisztornákat szervező WTA kész valamennyi versenyét elhozni Kínából, amennyiben nem kap megnyugtató választ a párosban korábban világranglista-vezető Peng Suajjal kapcsolatban, akinek hollétéről hetek óta nem lehet tudni – írja az MTI.

A 35 éves teniszezőről azóta nincs hír, hogy november 2-án a Weibo-oldalán szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, az ország egyik legbefolyásosabb politikusát. Peng azt írta, hogy Csang évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta. A posztot fél órával megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról. A kínai teniszszövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

A WTA részéről Steve Simon ügyvezető azt nyilatkozta csütörtökön, hogy szervezete kész a legvégsőkig elmenni annak érdekében, hogy fény derüljön az igazságra az ügyben. „Egyértelműen készek vagyunk kivonni üzleti érdekeltségeinket az országból, és vállaljuk ennek következményeit, ha kell. Azért, mert ez lényegesen fontosabb a pénznél. Fontos számunkra, hogy a nőket tiszteljék és ne cenzúrázzák őket” – mondta Simon a CNN-nek. A Reutersnek adott pénteki nyilatkozatában már arról beszélt,

hogy a WTA „válaszúthoz érkezett” Kínával kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban a tenisz nagy erőkkel terjeszkedett Kínában, ahol a pandémia előtti évben, 2019-ben kilenc WTA-tornát is rendeztek, és ezeken összesen 30,4 millió dollár pénzdíjat osztottak ki. Az iQiyi nevű kínai streamingplatform 2017-ben mintegy 120 millió dollárt fizetett a WTA-tornák közvetítési jogaiért.

Peng Suaj – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP
Peng Suaj – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP

Peng Suajért játékostársai is aggódnak, felemelte szavát mások mellett Oszaka Naomi, Serena Williams és Billie Jean King is. „Fel kell deríteni ezt az ügyet. Nem maradhatunk csendben” – írta csütörtökön a 23-szoros egyéni Grand Slam-győztes Williams.

A Novak Djoković és Vasek Pospisil által létrehozott Profi Teniszezők Szervezete (PTPA) is megszólalt az ügyben. Kijelentették, hogy a játékosoknak készen kell állniuk arra, hogy egységesen tegyenek lépéseket, ha Peng biztonságát nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani és garantálni a kínaiak. Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője bizonyítékot kért Peng tartózkodási helyéről és jólétéről, valamint a szexuális zaklatásról szóló vádak átlátható kivizsgálását kérte – írja a Reuters.

Peng 2014-ben párosban vezette a világranglistát, abban az évben győzött a Roland Garroson is. Egy évvel korábban Wimbledon páros bajnoka volt. Pályafutása során mintegy tízmillió dollárt teniszezett össze. Kína egyik leghíresebb profi sportolója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!