Macskás képet posztolt az eltűnt teniszezőről a kínai állami média munkatársa

2021. november 19. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Miután már az ENSZ is arra szólította fel a kínai hatóságokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot Peng Suaj hollétéről, az állami CGTN hírügynökség egyik munkatársa több fotót is megosztott a teniszezőről. Sen Sivej szerint a képeket pénteken tették közzé Peng Suaj WeChat-oldalán, és Peng Suaj látható rajtuk a macskájával. „A barátja osztotta meg a három fotót” – írta Sen Sivej a Twitteren. Elemzők azonban vitatják a képek hitelességét – írja a Guardian.

A 35 éves, párosban egykor világelső teniszező november 2-án a Weibo-oldalán szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, az ország egyik legbefolyásosabb politikusát. Peng azt írta, hogy Csang évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta őt. A posztot fél órával megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról. A kínai teniszszövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

A CGTN ezen a héten közölt egy emailt, amelyet állítólag Peng küldött a női tenisztornákat szervező WTA ügyvezetőjének, Steve Simonnak. A levélben Peng (vagy valaki más) azt írta, hogy jól van, nem történt vele semmi baj. Simon szerint kérdéses a levél valódisága.

A WTA vezetője csütörtökön azt nyilatkozta, hogy készek a legvégsőkig elmenni annak érdekében, hogy fény derüljön az igazságra. „Egyértelműen készek vagyunk kivonni üzleti érdekeltségeinket az országból, és vállaljuk ennek következményeit, ha kell. Azért, mert ez lényegesen fontosabb a pénznél. Fontos számunkra, hogy a nőket tiszteljék, és ne cenzúrázzák őket” – mondta Simon a CNN-nek. A Reutersnek adott pénteki nyilatkozatában már arról beszélt, hogy a WTA „válaszúthoz érkezett” Kínával kapcsolatban.

A Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki felszólította a kínai kormányt, hogy mutassanak be „független és ellenőrizhető bizonyítékot” Peng hollétéről. Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője is bizonyítékot kért Peng tartózkodási helyéről és jólétéről, valamint a szexuális zaklatásról szóló vádak átlátható kivizsgálását kérte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!