Videókat közölt az eltűnt teniszezőről a kínai állami média, de a WTA szerint ez nem bizonyítja, hogy Peng Suaj szabad

2021. november 21. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét megjelent a nyilvánosság előtt Peng Suaj kínai teniszező, akit hetek óta eltűntként kezeltek, írja az MTI. A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes Pengről a kínai állami média tett közzé egy videót, ami szerint egy ifjúsági tornán jelent meg Pekingben.

A felvételen az látható, ahogy a pálya mellett állva integetett, egy másik videón pedig óriási teniszlabdákat írt alá gyerekeknek.

Peng Suaj a közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális erőszakkal vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, az ország egyik legbefolyásosabb politikusát. Peng azt írta, hogy Csang évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta őt.

A posztot fél órával a megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról. A kínai teniszszövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket – a hírek szerint aznap még a tenisz szóra sem lehetett rákeresni az interneten Kínában.

Peng váratlan és hosszú eltűnése miatt politikusok és teniszezők világszerte kifejezték aggodalmukat, a Női Tenisz Világszövetség (WTA) pedig bejelentette: akár az összes versenyét elhozná Kínából, ha nem kapnak megnyugtató választ a játékossal kapcsolatban.

Pénteken írtunk arról, hogy a kínai állami média munkatársa macskás képeket posztolt a teniszezőről, szombaton pedig arról tettek közzé képeket, ahogyan Peng egy pekingi étteremben vacsorázik. A vasárnap kiadott videók ugyan az állami média szerint vasárnap készültek, de a Guardian szerint ezt nem lehet bizonyítani.

„Bár pozitívum, hogy láthatjuk őt, de még mindig nem világos, hogy szabad-e, és képes-e önálló döntéseket hozni és cselekedni, kényszer vagy külső beavatkozás nélkül. Ez a videó önmagában nem elégséges. A Kínával való kapcsolatunk válaszúthoz ért”

– közölte Steve Simon, a WTA elnök-vezérigazgatója a videó nyilvánosságra kerülése után.

Egyelőre nem tudni, hogy a Kínai Kommunista Párt indított-e vizsgálatot az ügyben a 75 éves Csang Kao-li ellen, aki 2018-ban szinte teljesen eltűnt a közéletből.

Frissítés: Vasárnap Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videótelefonon beszélt Penggel, az eszmecserének tanúja volt Emma Terho, a NOB sportolói bizottságának a finn vezetője és Li Ling-vej, a NOB kínai tagja. A félórás beszélgetés során a teniszező közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt. Ezzel együtt hozzátette, hogy folytatni kívánja pályafutását.

„Megkönnyebbültem, hogy Peng rendben van, és felkínáltam neki a támogatásunkat. Bach elnök úr pedig meghívta őt vacsorára, amikor jövőre Pekingbe érkezik a téli olimpiára, ő pedig örömmel elfogadta az invitálást” – mondta Emma Terho.

A kínai kormánypárt továbbra sem közölte, vizsgálja-e, mi történt Peng és a 75 éves Kao-li között. Utóbbi 2018-ban szinte teljesen eltűnt a közéletből. A múlt héten az állami televízióban elhangzott egy Pengnek tulajdonított angol nyelvű nyilatkozat, amelyben visszavonta korábbi vádjait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!