Kitiltották a „Hol van Peng Suaj?” feliratokat az Australian Openről

2022. január 23. – 11:40

Kitiltották a „Hol van Peng Suaj?” feliratokat az Australian Openről
Peng Suaj szervál a 2019-es Australian Openen – Fotó: William West / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első Grand Slamének, az Australian Opennek a szervezői kitiltották a lelátókról a „Hol van Peng Suaj?” feliratokat, közben azt állítják, hogy a novemberben eltűnt kínai teniszező biztonsága továbbra is abszolút prioritás a számukra.

Drew Pavlou, egy brisbane-i aktivista osztott meg nemrég a Twitteren egy videót arról, hogy nemcsak a tenisztorna biztonsági személyzetét, de az állami rendőrséget is kihívták olyan nézőkhöz, akik a korábbi páros világelső teniszező hollétéről érdeklődő transzparenssel próbáltak sikertelenül bejutni az Australian Open helyszínére.

A Guardian szerint a felvételen Max Mok, egy hongkongi demokráciapárti aktivista látható, aki nemrégiben jelentette be, hogy az idei szövetségi választásokon elindul, illetve egy nézőtársa, akitől már korábban elkobozták a biztonságiak a transzparensét. A videó szerint a biztonsági személyzet arra is utasította Mokékat, hogy vegyék le a pólójukat, amelynek elején a „Wanted” felirat alatt Peng fotója volt látható, a hátára pedig a „Hol van Peng Suaj?” feliratot nyomták rá.

Mikor Mok rákérdezett az elkobzások okára, rendőrt hívtak, aki arról tájékoztatta, hogy a feliratok megsértenék a tenisz tornát szervező Tennis Australia szabályzatát, amely szerint politikai nyilatkozatoknak nincs helye a lelátón. A történteket a Tennis Australia szóvivője a Guardian Australia kérdésére megerősítette, de igyekezett azt hangsúlyozni, hogy Peng Suaj biztonsága az „elsődleges szempont” a szervezők számára.

„Továbbra is együttműködünk a WTA-val és a globális teniszközösséggel, hogy tisztázzuk a helyzetét, és mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a jólétét”.

Ahogy arról korábban a Telexen is beszámoltunk, a 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes Peng még november 2-án írt arról a Weibo nevű kínai közösségi platformon, hogy a volt kínai miniszterelnök-helyettes, Csang Kao-li évekig viszonyt folytatott vele, és megerőszakolta őt. A posztot fél órával a megjelenése után törölték a Weibóról, Peng pedig hetekig nem adott életjelet magáról.

Peng váratlan és hosszú eltűnése miatt politikusok és teniszezők világszerte kifejezték aggodalmukat, a Női Tenisz Világszövetség (WTA) pedig december elején bejelentette, hogy a teniszezőnő eltűnése miatt törölnek minden Kínába tervezett tornát, 2022-ben egy versenyt sem fognak rendezni az országban. Azóta csak a kínai állami média által közzétett fotókon, interjúkban lehetett látni Peng Suajt, aki a szingapúri állami média egyik kiadványában decemberben már tagadta, hogy valaha bárkit szexuális erőszakkal vádolt volna.

Ahogyan arról november végi cikkünkben írtunk, a kínai állam próbálta ugyan csitítani az eltűnt teniszezőnő körül kialakult botrányt, de az csak annál zajosabb lett – hiába raktak ki cicás képeket, vagy éppen integetős videókat Peng Suajról. Egyelőre továbbra sem tudni, hogy indult-e eljárás az ország egyik legbefolyásosabb politikusának számító Csang Kao-li ellen, bár Peng visszakozása után nem valószínű, hogy a szexuális erőszak ügye belátható időn belül nyilvánosságot kaphat Kínában. Hogy miért szólt ez a történet ekkorát, és milyen következményei lehetnek nemzetközi szinten, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!