Végleges: Nem léphet be az oltás nélküli Djoković Ausztráliába

2022. január 16. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Nem léphet be az oltás nélküli Novak Djoković Ausztráliába – döntött az ausztrál szövetségi bíróság a szerb teniszező 12 napja húzódó ügyében. A háromfős testület minden tagja elutasította Djoković panaszát.

Ezzel utolsó fejezetéhez ért Djoković hosszú játszmája a vízumért az ausztráliai hatóságokkal. A bíróság magyar idő szerint vasárnap reggel döntött arról, hogy a világelső teniszező beléphet-e az országba annak ellenére, hogy nincsen oltása a koronavírus ellen – írta a BBC. A járványügyi-világpolitikai botránnyá dagadt ügyben az ausztrál kormány azt az álláspontot képviseli, hogy oltás híján nem léphet be az országba a szerb sportoló – aki egyébként hangosan oltásellenes –, mert ez járványügyi kockázatot jelentene, és a szabályok egyértelműek, amelyek alól nem tehető kivétel.

A bíróság a döntésével azt mondta ki, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter megalapozottan és jogszerűen döntött korábban Djoković vízumának bevonásáról. Djoković ügyvédjeinek az lett volna a feladatuk, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsák. A bíróság hangsúlyozta, hogy nem feladata tartalmilag minősíteni a miniszteri döntést, kizárólag azt kellett megítélnie, hogy az jogszerű volt-e.

Djokovićot a döntés alapján kiutasították, a teniszező már el is repült Melbourne-ből egy Dubajba tartó járattal – írta a BBC.

  • Djoković január 5-én lépett volna be Ausztráliába, hogy részt vegyen a január 17-én kezdődő Australian Openen. Ehhez a vízuma is megvolt, az orvosoktól pedig egy igazolása, amely szerint december második felében átesett a fertőzésen, így nincsen szüksége oltásra. Ennek ellenére ebben az időszakban nyilvános rendezvényeken vett részt, maszk nélkül is. (A Spiegel arról írt, hogy Djoković decemberi pozitív tesztjét manipulálhatták.)
  • Az igazolást azonban a szervezők előzetesen elfogadták. Djoković két független orvosi testülettől kapott külön engedélyt. Az eljárást jókora felháborodás követte, többen úgy vélték, hogy kivételeztek a szerb teniszezővel egy olyan országban, ahol nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az állampolgárokra.
  • Az országba azonban mégsem léphetett be, vízumát bevonták. Djoković viszont vitatta a döntést, így kezdetét vette egy hosszú adogatás közte és az ausztrál hatóságok között.
  • Egy menekültszállón kezdte meg várakozását Djoković, akiből – afféle oltásellenes ikonként – politikai játékszer lett. Tüntetések voltak mellette Ausztráliában – ahol gázsprayt is bevetettek a rendőrök a tüntetők ellen – tiltakozások voltak Szerbiában is, a szerb kormány is megszólalt a teniszező védelmében.
  • A szerb teniszező vízumát péntek este ismét érvénytelenítették, a kormány pedig közegészségügyi veszélynek minősítette. Djoković ügyvédei fellebbeztek a szerintük „irracionális” döntés ellen.
  • A tárgyalásig Djokovićot idegenrendészeti őrizetbe vették.

A vasárnapi tárgyaláson történt elutasítással a kitoloncolás mellett Djoković három évre szóló vízumtilalmat kaphat, azaz, a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy három évig nem léphet be az országba.

Ellenfelét az Australian Openre már kisorsolták, a mérkőzést hétfőn utolsónak tették, hogy ha mégis úgy alakulna, Djokovićnak legyen ideje pihenésre. Az év első Grand Slam tornáján a szerb Miomir Kecmanović lett volna az ellenfele, erre azonban a bíróság vasárnapi döntése nyomán már bizonyosan nem kerül sor. A szerb helyett a világranglista 150. helyezett Salvatore Caruso indulhat a teniszbajnokságon.

A bíróság épülete előtt tüntetők csalódottan, de egyelőre nyugodtan fogadták a döntést, amelynek meghozatala itt látható:

Rekord helyett pihenés

Scott Morrison ausztrál kormányfő üdvözölte a bíróság döntését, mondván, a szabályozás alól senki sem lehet kivétel, az ország sokat áldozott azért, hogy a járványügyi helyzet kezelhető legyen, ezt senki sem veszélyeztetheti.

Ezzel szemben a szerb elnök, Aleksandar Vučić szerint orwelli helyzetet idéz, az, ahogyan Ausztrália eljárt. Szerinte az ország csak magát járatta le azzal, ahogyan kezelte a világelső teniszező ügyét. A szerb kormányfő, Ana Brnabić botrányosnak nevezte Djoković ausztráliai kiutasítását.

Az ATP-torna szervezői azt írták, sajnálják, hogy a történtek így alakultak az elmúlt két hétben.

Djoković közleményt adott ki, amelyben kifejezte csalódottságát, de elfogadta a bíróság döntését. A teniszező most a torna helyett így pihenőre készül.

„Kellemetlenül érzem magam, amiért az elmúlt hetekben a figyelem rám terelődött, remélem, most már figyelhetünk a játékra és a tornára, amit szeretek. A legjobbakat kívánom a versenyzőknek, a szervezőknek a rajongóknak.” – írta.

Djoković Rafael Nadallal és Roger Federerrel egyaránt világelsők a megnyert Grand Slamek számában, mindannyian 20 tornát nyertek eddigi pályafutásuk során. Djoković a mostani Australian Openen remélte megelőzni két riválisát, azonban a vasárnapi döntés értelmében ezzel legalább a júniusi Roland Garrosig várnia kell. A világranglista hatodik helyén álló spanyol Nadal viszont ezúttal is ott lesz Melbourne-ben. Djoković távolmaradásával a kiemeltek sora átrendeződik, és világranglista ötödik helyezettje, Andrej Rubljov veszi át a szerb teniszcsillag helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!