Megint érvénytelenítették Djoković vízumát Ausztráliában

2022. január 14. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, hiába sorsolták ki máris a világ legjobb teniszezőjeként számontartott Djoković ellenfelét az Australian Openre, Djoković kálváriája még nem ért véget, a friss hírek szerint ugyanis helyi idő szerint pénteken este ismét érvénytelenítették a sportoló vízumát Ausztráliában. Az érvénytelenítésről most Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter döntött a bevándorlási törvényre és a közérdekre hivatkozva, ami miatt már felmerül a veszélye annak, hogy a szerb teniszezőt kiutasítják az országból. A BBC úgy tudja, a jogi csapatának még így is van lehetősége küzdeni a bíróságon azért, hogy Djoković az országban maradhasson.

A fentiek alapján aligha meglepő, hogy helyi idő szerint péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djoković ügyvédeit, akik közölték, hogy fellebbeznek Hawke döntése ellen. „Még ma benyújtjuk az indítványt, hogy ne veszítsünk időt. Minden perc drága, mert hétfőn kezdődik a torna” – jelentette ki a teniszező egyik jogi képviselője, Nicholas Wood, aki értelmetlennek és túlzottnak nevezte a határozatot. A bíró, Anthony Kelly hétfőn egyszer már kedvező ítéletet hozott Djoković szempontjából, amikor formai hiba miatt visszaadatta a játékos vízumát.

A világelső szerb teniszező, Novak Djoković múlt szerdán érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Egy menekülteknek fenntartott szállodában helyezték el, idegenrendészeti őrizetben van. Az indulatokat kiváltó helyzetéről ebben a cikkben írtunk.

A BBC szombat reggel írta meg, hogy az ügyvédei szerint Djoković december 16-án elkapta a vírust, ezért kapott felmentést az oltás alól. Az orvosi felmentésről szóló iratokat nem fogadták el a Tullamarine reptéren a belépésekor.

A szerb játékos egyébként ellenzi az oltást, erről többször is nyilatkozott.

Djoković most szerdán egy közleményben azt állította, hogy a vízumkérelem kitöltésekor az ügynöke hibázott, véletlenül rossz rubrikát ikszelt be, ebből ered minden, a beutazása körüli probléma. Hozzátette, hogy a csapata szerdán további dokumentumokat szolgáltatott be az ausztrál kormány felé, hogy tisztázzák a helyzetet. Kitért arra az esetre is, amikor már pozitív PCR-teszt birtokában adott interjút egy újságírónak. Azt mondta, ezt az interjút jóval korábban egyeztették, ezért nem lépett vissza tőle, mint más programjaitól, de állítása szerint maszkot viselt, és figyelt a távolságtatásra.

A világelső, hússzoros Grand Slam-győztes Novak Djoković szappanoperává duzzadó ügye abból ered, hogy nem oltatta be magát koronavírus ellen, így a január 17-én kezdődő Australian Openen csak külön engedéllyel indulhatna. Ezt a külön engedélyt meg is kapta a torna szervezőitől, ami óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még Scott Morrison miniszterelnök is felszólalt ez ellen. Djoković ügyvédei pár nappal később nyilvánosságra hozták, hogy a szerb teniszező azért nem kaphat oltást, mert december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, de azóta már meggyógyult a betegségből. Úgy tűnt, Djoković ezzel a teszteredménnyel megváltotta helyét az Australian Openre, de a vízumával akadtak problémák.

Ha a szerb teniszező kiesik a január 17-én, hétfőn kezdődő tornáról, a kiemeltek sora átrendeződik, és az ötödik helyen kiemelt Andrej Rubljov veszi át a szerb teniszcsillag helyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!