Kisorsolták Djoković első ellenfelét Ausztráliában, bár még nincs hivatalos döntés arról, játszhat-e

2022. január 13. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kisorsolták Novak Djoković első ellenfelét az Australian Openen, bár az még mindig nem dőlt el, hogy indulhat-e a versenyen. Az oltatlan teniszező nemrég megnyerte bírósági fellebbezését, és visszakaphatta korábban visszavont ausztráliai vízumát, de a kormány még mérlegeli, hogy maradhat-e. Djoković ma reggel még kint edzett a Rod Laver Arénában, a Melbourne Parkban, az Australian Open helyszínén.

A Sky cikke szerint honfitársa, a szerb Miomir Kecmanović ellen sorsolták ki az év első Grand Slam tornáján, de az ausztrál kormány még vizsgálja, maradhat-e az országban – a döntés teljes mértékben Alex Hawke ausztrál bevándorlási miniszterre van bízva. Ha versenyezhet, akkor lesz esélye arra, hogy megnyerje a 21. Grand Slamjét is, amivel a legeredményesebb teniszezővé válna ilyen tekintetben, megelőzve az egyaránt húsz címmel rendelkező Roger Federert és Rafael Nadalt.

Ha kiesik a tornáról, a kiemeltek sora átrendeződik, és az ötödik helyen kiemelt Andrej Rubljov veszi át a szerb teniszcsillag helyét.

A világelső szerb teniszező, Novak Djoković múlt szerdán érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Egy menekülteknek fenntartott szállodában helyezték el, idegenrendészeti őrizetben van. Az indulatokat kiváltó helyzetéről ebben a cikkben írtunk.

A BBC szombat reggel írta meg, hogy az ügyvédei szerint Djoković december 16-án elkapta a vírust, ezért kapott felmentést az oltás alól. Az orvosi felmentésről szóló iratokat nem fogadták el a Tullamarine reptéren a belépésekor.

A szerb játékos egyébként ellenzi az oltást, erről többször is nyilatkozott.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök először arról beszélt, hogy Djokovićról Victoria államnak (ennek a fővárosa Melbourne) kell döntenie, de később már azt mondta, hogy szövetségi állami hatáskör, hogy a teniszezőt beengedik-e az országba, vagy sem. Morrison azt üzente a teniszezőnek, hogy ha nem tudja igazolni a mentessége megalapozottságát, már ülhet is fel az első hazafelé tartó repülőgépre.

Djoković most szerdán megszólalt, egy közleményben azt állította, az ügynöke hibázott a vízumkérelem kitöltésekor, véletlenül a rossz rubrikát ikszelte be, ebből ered minden, a beutazása körüli probléma. Hozzátette, hogy a csapata szerdán további dokumentumokat szolgáltatott be az ausztrál kormány felé, hogy tisztázzák a helyzetet.

A közleményben Djoković kitért arra az esetre is, amikor már pozitív PCR-teszt birtokában adott interjút egy újságírónak – amikor erről kérdezték kedden a sajtótájékoztatón családtagjait, azok válasz nélkül, villámgyorsan berekesztették a sajtóeseményt. A mostani magyarázata szerint Djoković a pozitív teszt után minden eseményét lemondta, kivéve a már jóval korábban egyeztetett interjút a francia L'Equipe sportlappal, ebben az esetben viszont kifejezetten figyelt a távolságtartásra, és maszkot is viselt, amit csak a fotózás idejére vett le.

Djoković a közleményben ugyanakkor nem érinti a Spiegel német lap keddi, legfrissebb vádjait, miszerint meghamisíthatták azt a pozitív koronavírustesztet, amit hivatkozási alapnak használ a szerb teniszező arra, hogy miért nincs beoltva.

A világelső, hússzoros Grand Slam-győztes Novak Djoković lassan szappanoperává duzzadó ügye abból ered, hogy nem oltatta be magát koronavírus ellen, így a január 17-én kezdődő Australian Openen csak külön engedéllyel indulhatna. Ezt a külön engedélyt meg is kapta a torna szervezőitől, ami óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még Scott Morisson miniszterelnök is felszólalt ez ellen. Djoković ügyvédei pár nappal később nyilvánosságra hozták, hogy a szerb teniszező azért nem kaphat oltást, mert december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, de azóta már meggyógyult a betegségből. Úgy tűnt, Djoković ezzel a teszteredménnyel megváltotta a helyét az Australian Openre, ám vízumproblémák miatt az ausztrál hatóságok nem engedték belépni az országba, és egy melbourne-i karanténhotelbe kényszerítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!