Azonnal véget ért Djoković családjának sajtótájékoztatója, amikor kínos kérdést kaptak arról, hogy a koronavírusos Novak miért vett részt egy rendezvényen

2022. január 11. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta mástól sem hangos a sportvilág, mint hogy a világelső teniszező, Novak Djoković elindulhat-e az év első Grand Slam-tornáján, a január 17-én kezdődő Australian Openen, vagy sem. Az ügy röviden összefoglalva arról szól, hogy:

  • Victoria állam csak a koronavírus ellen már beoltott teniszezőket látná szívesen Melbourne-ben, de Djoković nem tartozik közéjük.
  • A szerb teniszező egészügyi okokra hivatkozva kért mentességet az oltás alól a szervezőktől, amit meg is kapott.
  • De amikor Djoković megérkezett Ausztráliába, a határon kiderült, hogy valami nem stimmel a vízumkérelmével, ezért nem engedték be az országba.
  • Djoković ügyvédei ezután nyilvánosságra hozták, hogy a szerb teniszezőnek december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, és ezért nincs még beoltva.
  • A bökkenő csak az, hogy Djoković december 17-én egy belgrádi rendezvényen vett részt, ahol fiatal teniszezőkkel ölelkezett és fotózkodott.

Nagyjából itt tart most a történet, aminek folytatásához Djoković családja biztosította az újabb muníciót. Hétfőn ugyanis sajtótájékoztatót tartottak, amin Novak édesanyja, édesapja, nagybátyja és egyik öccse, Djordje vett részt. Az Insider beszámolója szerint a család tagjai egy asztalnál ültek, ami tele volt Novak trófeáival, sőt, még egy őt ábrázoló mellszobor is volt a díjak között. Közel 40 percen át beszéltek Novak ausztráliai helyzetéről, ami után egy riporter azt kérdezte, hogy december 16-án valóban pozitív lett-e Novak tesztje, mire Djordje igennel válaszolt.

Ekkor egy másik újságíró rákérdezett, hogy december 17-én részt vett-e azon a bizonyos belgrádi rendezvényen a róla elnevezett teniszközpontban. Ezzel tulajdonképpen véget is vetett a sajtótájékoztatónak, konkrét választ nem kapott. Djoković szülei láthatóan nem örültek a kérdésnek, Djordje pedig azt mondta:

„Rendben, tehát ezt a sajtótájékoztatót elnapoljuk”.

A család tagjai a távozás előtt még egymásba kapaszkodva elénekeltek egy szerb népdalt. A teljes sajtótájékoztatót a Guardian is rögzítette, itt lehet visszanézni:

A Djoković-ügy bővebb hátteréről ebből a cikkünkből tájékozódhat, például arról, hogy nem Djoković az egyetlen játékos, aki oltatlansága miatt kockáztatta az indulását.

Frissítés 20:40: A szerb miniszterelnök, Ana Brnabić is megszólalt az üggyel kapcsolatban. A BBC-nek adott interjújában azt mondta: „Ha valaki pozitív tesztet produkál, akkor el kell különíteni. Nem tudom, hogy Djoković valójában mikor kapta meg az eredményeket, szóval van némi szürke zóna... ezekre a kérdésekre csak Novak adhat választ”.

A szerbiai járványügyi szabályok 14 napos önizolációs időszakot írnak elő a fertőzöttek számára. Ez alól csak egy negatív eredményű PCR-teszt adhat felmentést. A miniszterelnök szerint, ha Djokovićról kiderül, hogy valóban megsértette a szerbiai szabályokat, akkor erről konzultálnia kell az illetékes hatóságokkal.

Brnabić egyébként „Szerbia egyik nagy bajnokának” nevezte Djokovićot, és azt mondta, reméli, hogy Ausztráliában maradhat, hogy részt vehet az Australian Openen. Hozzátette azonban, hogy nem ért egyet Djoković védőoltással kapcsolatos álláspontjával. „Számomra az a fontos, hogy kiálljunk Novak mellett... ugyanakkor az ország számára az oltások is fontosak” – mondta Brnabić.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!