Djoković maszk nélkül járt eseményekre, fotózkodott emberekkel, miközben ügyvédei szerint már koronavírusos volt

2022. január 08. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković ügyvédei szerint a szerb teniszező december tizenhatodikán elkapta a vírust, ezért kapott felmentést az oltás alól. Djoković szerda éjjel érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Egy menekülteknek fenntartott szállodában helyezték el, idegenrendészeti őrizetben van. Az indulatokat kiváltó helyzetéről ebben a cikkben írtunk.

Djoković viszont az állítólagos pozitív tesztjének napján arról posztolt, hogy maszk nélkül jár eseményekre, fog kezet emberekkel, tart beszédet, és szintén maszk nélkül vesz át egy tiszteletére készült bélyeget. (A bélyeget a szerb posta posztjai alapján szintén december 16-án adták át neki, csak a sportoló másnap töltötte fel a képeket.)

A Daily Mail arról is ír, hogy a pozitív teszt másnapján, december tizenhetedikén Djoković egy csoport gyerekkel is fotózkodott, szintén maszk nélkül.

A szerb játékos egyébként ellenzi az oltást, erről többször is nyilatkozott.

Ausztráliában indulatokat váltott ki Djoković helyzete, aki egyébként sem tartozik a közönségkedvencek közé, tavaly kritizálta a kemény karanténszabályokat, mire azt üzenték neki, hogy a vírus nem válogat.

Most Scott Morrison ausztrál miniszterelnök először arról beszélt, hogy Djokovićról Victoria államnak (ennek a fővárosa Melbourne) kell döntenie, de később már azt mondta, hogy szövetségi állami hatáskör, hogy a teniszezőt beengedik-e az országba, vagy sem. Morrison azt üzente a teniszezőnek, hogy ha nem tudja igazolni a mentessége megalapozottságát, már ülhet is fel az első hazafelé tartó repülőgépre.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass