Ausztrál miniszterelnök: Djoković máris felülhet a hazafelé tartó gépre, ha nem bizonyítja, miért nem lehet beoltani

2022. január 5. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bizonyítékokat vár Novak Djokovićtól, aki külön engedéllyel indulhat a január 17-én kezdődő Australian Openen – írja az MTI.

A világelső szerb teniszező kedden közölte, hogy elutazik Melbourne-be, mivel a szervezők külön engedélyt adtak neki az indulásra. Craig Tiley tornaigazgató szerint ezt az akut egészségügyi problémája miatt teszik lehetővé neki. A miniszterelnök szerint Djokovićnak bizonyítania kell majd, amikor megérkezik Ausztráliába, hogy valódi orvosi felmentést kapott a koronavírus elleni védőoltás alól. „Várjuk a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az igényét. Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – mondta Morrison.

Az ausztrál teniszszövetség azt közölte, hogy Djoković egyike volt annak a 26 kérelmezőnek, akik sikeresen kértek felmentést az oltás alól Victoria államban. A szövetség szerint Djoković nem részesült különleges bánásmódban, mivel a kérelmezési folyamat névtelenül zajlott – írja a Reuters.

Djoković indulása így is éles tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka két koronavírus elleni védőoltást is kapott. Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere szerint a keddi bejelentés sokak számára csalódást okozott, és azt mondta, szigorú egészségügyi vizsgálatok várnak majd Djokovićra.

Novak Djoković a 2021-es Australian Open-győzelem után – Fotó: PATRICK HAMILTON / AFP
Novak Djoković a 2021-es Australian Open-győzelem után – Fotó: PATRICK HAMILTON / AFP

A feszültséget az okozza, hogy az Australian Openen minden indulótól elvárják, be legyenek oltva a koronavírus ellen, Djoković azonban – magánélete védelmére hivatkozva – továbbra sem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

Djoković lehetséges indulását az ausztrál és a nemzetközi sajtó is nagy megdöbbenéssel fogadta. „Emelje fel a kezét, akit valóban meglepett Djoković különengedélye. Szörnyű és dühítő ez a hír, mintha mindannyian kaptunk volna egy hatalmas pofont. (…) Sajnos mások a szabályok, amikor egy sztársportolóról van szó, aki ráadásul semmi tiszteletet nem mutat egy vírussal szemben, amely csaknem 300 millió embert fertőzött már meg” – írta a Canberra Times.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!