Ügyvédei szerint decemberben elkapta a koronavírust Djoković, ezért nem oltották be

2022. január 8. – 08:53

Ügyvédei szerint decemberben elkapta a koronavírust Djoković, ezért nem oltották be
Novak Djokovic 2021-ben megnyerte az Austral Opent – Fotó: David Gray/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső szerb teniszező, Novak Djoković szerda éjjel érkezett meg az ausztráliai Melbourne-be, hogy részt vegyen az év első Grand Slam tornáján, amin ő a címvédő. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a belépését, mert nem oltatta be magát, az indokait nem fogadták el. Egy menekülteknek fenntartott szállodában helyezték el, idegenrendészeti őrizetben van. Az indulatokat kiváltó helyzetéről ebben a cikkben írtunk.

A BBC szombat reggeli híre szerint az ügyvédei arról fogják tájékoztatni az ausztrál hatóságokat a hétfői tárgyaláson, hogy Djoković december tizenhatodikán elkapta a vírust, ezért kapott felmentést az oltás alól. Az orvosi felmentésről szóló iratokat nem fogadták el a Tullamarine reptéren a belépésekor.

A szerb játékos egyébként ellenzi az oltást, erről többször is nyilatkozott.

Ausztráliában indulatokat váltott ki Djoković helyzete, aki egyébként sem tartozik a közönségkedvencek közé, tavaly kritizálta a kemény karanténszabályokat, mire azt üzenték neki, hogy a vírus nem válogat.

Most Scott Morrison ausztrál miniszterelnök először arról beszélt, hogy Djokovićról Victoria államnak (ennek a fővárosa Melbourne) kell döntenie, de később már azt mondta, hogy szövetségi állami hatáskör, hogy a teniszezőt beengedik-e az országba, vagy sem. Morrison azt üzente a teniszezőnek, hogy ha nem tudja igazolni a mentessége megalapozottságát, már ülhet is fel az első hazafelé tartó repülőgépre.

Victoria állam megbízott sportminisztere, Jaala Pulford is gyors pálfordulást mutatott be: először védte a szervezők eljárását, majd azt jelentette be, hogy semmilyen módon nem fogják támogatni Djoković vízumkérelmét. Az államot vezető Jacinta Allan pedig bevallotta, hogy ők sosem találkoztak azzal a szövetségi levéllel, amely alapján most a teniszezőt nem akarják beengedni az országba. A már eddig is megosztónak számító játékos akaratlanul egy politikai játszmába sodródott, az ausztrál szövetségi kormány és a különböző állami szervek pingpongjába.

A 34 éves Djoković és a másik két nagy sztár, a svájci Roger Federer valamint a spanyol Rafa Nadal is egyaránt 20 GS-torna győzelemnél tart, ha a szerb nyerni tudna, akkor egyedüliként állna a rangsor elején. Ez is a tétje a január 17-én kezdődő Australian Opennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!