Visszavonták Djoković vízumát, nem engedték be Ausztráliába a világelső teniszezőt

2022. január 5. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS: magyar idő szerint szerda este tíz után arról számolt be a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Sky, hogy a világelső szerb teniszező Novak Djoković vízumát megvonták, és ezért az országba sem léphet be. A teniszező most hivatalos úton próbálja megakadályozni, hogy kitoloncolják, addig az erre a célra kijelölt hotelben kell tartózkodnia. Az ausztrál hatóságok szerint a sportoló nem tudta bizonyítani, hogy megfelel a beutazási feltételeknek, emiatt visszavonták a vízumát. A BBC azt írja, hogy Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szerint Djoković ügyének elbírálása „szigorú, de fair” volt, senki sem áll az ausztrál jogszabályok felett. Djoković apja nem így látja, állítása szerint fiát egy szobában tartották a reptéren, amit rendőr őrzött. Az Australian Open január 17-én kezdődik.

Scott Morrisson ausztrál miniszterelnök a Twitteren posztolt Djoković kiutasításával kapcsolatban. „Djoković úr vízumát megvonták. A szabály az szabály, különösen, ha a határainkról van szó. Senki sem állhat a szabályok fölött. Szigorú határpolitikánknak döntő szerepe van abban, hogy Ausztráliában a világon az egyik legalacsonyabb a koronavírus okozta halálozási arány, továbbra is éberek maradunk” – írta.

Korábban írtuk:

Djoković külön engedélyt szerzett ahhoz, hogy elindulhasson az Australian Openen, de vízumproblémák miatt hivatalosan nem tudott még belépni Ausztráliába.

Az Australian Openen elméletileg csak azok a játékosok indulhatnak, akik rendelkeznek koronavírus elleni oltásokkal, esetleg orvosi igazolásuk van arról, hogy egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat. Djoković hónapok óta lebegtette, hogy ott lesz-e az év első Grand Slam-tornáján, csak annyit lehetett tudni róla, hogy nem hajlandó elárulni, beoltatta-e magát, vagy sem.

Úgy tűnt, hogy végül el sem indul, de kedden aztán közölte, hogy útra kelt, és ott lesz Melbourne-ben. Kiderült, hogy Djoković két független orvosi testülettől kapott külön engedélyt. Az eljárást jókora felháborodás követte, többen úgy vélték, hogy kivételeztek a szerb teniszezővel egy olyan országban, ahol nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az állampolgárokra.

Djoković ügye a legmagasabb szintre került, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök megüzente neki, hogy ha nem tudja bebizonyítani a számukra, hogy valódi orvosi felmentést kapott a védőoltás alól, már ülhet is fel az első hazafelé tartó gépre.

A teniszezőnek nem kellett egyből hazamennie, de rázós órái voltak a melbourne-i repülőtéren, ahová helyi idő szerint szerda éjszaka, 11:30-kor szállt le a gépe. Djokovićot ezután legalább hajnali negyed kettőig hallgatták ki a határőrség munkatársai, írta a The Age. A lap szerint azt is vizsgálták, hogy mire kapott mentességet Djoković. Ha arra hivatkozva nem oltatta be magát, hogy hat hónapon belül átesett a Covid-fertőzésen, az nem biztos, hogy megfelel az ausztrál szabályozásnak.

A határőrség ezután Victoria állam (Melbourne ennek a fővárosa) segítségét kérte, hogy Djoković a megfelelő vízumhoz jusson, de Jaala Pulford megbízott sportminiszter azt közölte, hogy ők nem támogatják a teniszező beutazását. „Két dologban mindig is egyértelműek voltunk: a vízumengedélyezés a szövetségi kormány ügye, az orvosi mentesség pedig az orvosok ügye” – írta Twitterén a miniszter.

A The Times információi szerint Djoković elsőre nem tudott átmenni az útlevél-ellenőrzésen, mert olyan vízumot igényeltek számára, amelyet nem kaphatnak meg azok, akik orvosi felmentést kértek a védőoltás alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!