Spiegel: Manipulálhatták Novak Djoković pozitív koronavírustesztjét

2022. január 12. – 01:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Spiegel oknyomozása szerint erős a gyanú, hogy Novak Djoković koronavírus-fertőzöttségét igazoló tesztet manipulálták. A német lap azt írja, hogy a hamis teszt gyanúja újabb vízumproblémákat okozhat a szerb teniszezőnek, aki jelenleg Ausztráliában vár arra, hogy elindulhat-e az év első Grand Slam-tornáján.

A világelső, 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djoković lassan szappanoperává duzzadó ügye abból ered, hogy nem oltatta be magát koronavírus ellen, így a január 17-én kezdődő Australian Openen csak külön engedéllyel indulhatna. Ezt a külön engedélyt meg is kapta a torna szervezőitől, ami óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még Scott Morisson miniszterelnök is felszólalt ez ellen. Djoković ügyvédei pár nappal később nyilvánosságra hozták, hogy a szerb teniszező azért nem kaphat oltást, mert december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, de azóta már meggyógyult a betegségből. Úgy tűnt, Djoković ezzel a teszteredménnyel megváltotta a helyét az Australian Openre, ám vízumproblémák miatt az ausztrál hatóságok nem engedték belépni az országba, és egy melbourne-i karanténhotelbe kényszerítették.

Az ügyvédei által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Djoković pozitív tesztjét december 16-án, 13:05-kor végezték el, és hét órával később érkezett meg az eredménye. Legalábbis ezt állítja a Szerb Közegészségügyi Intézet dokumentációja, amelyet a teniszező ügyvédei a bíróságon is bemutattak. Ugyanakkor a teszt eredményének digitális változata több kérdést is felvet a Spiegel szerint.

A digitális adatok arra utalnak, hogy a tesztet nem december 16-án, hanem tíz nappal később végezték el. Az időbélyegző szerint a 7371999-es számú koronavírusteszt eredménye december 26-án, 14:21-kor került fel az adatbázisba.

A Spiegel szerint az ilyen Unix-időbélyegeket a rendszerek általában automatikusan készítik el, és azt az időpontot jelzik, amikor az egyes tesztek eredményét rögzítették a megfelelő adatbázisban. Ez általában néhány perccel azután történik, hogy a teszteredmény elérhetővé válik. Egy másik lehetőség, hogy az időbélyeg akkor keletkezik amikor a tesztelt személy letölti az eredményt a szerverről.

Djoković ügyvédei egy második, negatív eredményű tesztet is bemutattak, ami azt hivatott bizonyítani, hogy Djoković már felépült a betegségéből. A dokumentáció szerint ez a teszt december 22-én, a délutáni órákban készült. Ezt a digitális időbélyeg is megerősíti.

Novak Djoković edzés közben Melbourne-ben 2022. január 11-én – Fotó: SCOTT BARBOUR / TENNIS AUSTRALIA / AFP
Novak Djoković edzés közben Melbourne-ben 2022. január 11-én – Fotó: SCOTT BARBOUR / TENNIS AUSTRALIA / AFP

A teszteredmények QR-kódokat is tartalmaznak. A Spiegel azt írja, január 10-én kétszer is beolvasták Djoković december 16-inak tartott tesztjének QR-kódját. Először 13:19-kor, ekkor a beolvasás eredménye negatívat mutatott. Körülbelül egy órával később, 14:33-kor ismét beolvasták a kódot, ami ekkor viszont már pozitív eredményt mutatott. A Spiegel ezt fotókkal is alátámasztotta.

A lap szerint további jelek is vannak, amelyek alapján kétségbe lehet vonni, hogy Djoković december 16-i tesztje valóban pozitív lett-e. A szerbiai tesztelési rendszer, ahogy az ilyen rendszereknél az szokásos, minden egyes teszthez egy egyedi azonosítószámot rendel. Djoković pozitív tesztjének száma a 7371999, ugyanakkor a december 22-i, negatív teszt azonosítószáma vagy 50 ezerrel alacsonyabb ennél. A zerforschung nevű német digitális nyomozócsoport is megvizsgálta Djoković tesztjeit, valamint a szerbiai PCR-tesztek eredményeit nyilvántartó állami rendszert, és megállapították, hogy az azonosítószámokat egymás után osztják ki.

Eszerint a december 22-i, negatív eredményű tesztet előbb végezték el, mint a pozitív eredményűt, nem pedig fordítva, mint ahogy azt Djoković ügyvédei állítják, és ahogy a szerb egészségügyi dokumentumok azt első pillantásra sugallják.

Ezt a magyarázatot erősíti az is, hogy a szerb egészségügyi adatok szerint december 22. és december 26. között nagyjából 50 ezer tesztet végeztek el. Nagyságrendileg ekkora a különbség Djoković két tesztjének azonosítószámai között is. „Ezen bizonyítékok alapján a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a pozitív teszteredményt december 26-án, és nem 16-án vitték be a hivatalos szerbiai adatbázisba” – állítják a zerforschung szakértői.

A felmerülő kérdésekre Novak Djoković vagy a szerb hatóságok tudnának választ adni, de a Spiegel megkeresésére eddig egyik fél sem reagált még.

De nemcsak a december 16-i teszt körül vannak ellentmondások, Djokovićnak hamis információk szolgáltatásának gyanújával is szembe kell néznie. Az ausztrál bevándorlási hivatalnokok múlt kedd óta próbálják tisztázni azt a kérdést, hogy a szerb teniszező hazudott-e, amikor kitöltötte a beutazáshoz szükséges nyilatkozatát.

Az Ausztráliában hétfőn nyilvánosságra hozott számos bírósági dokumentum között szerepel egy január 1-jei egészségügyi nyilatkozat, amelyet Djokovićnak, mint mindenkinek, aki Ausztráliába utazik, ki kellett töltenie a repülőútja előtt. Az űrlapon feltett egyik kérdés az, hogy: „Utazott-e vagy fog-e utazni az Ausztráliába tartó járatát megelőző 14 napban?”. Az űrlapon szerepel egy megjegyzés is: „A hamis vagy félrevezető információ megadása súlyos bűncselekmény, ami polgári jogi szankciókat vonhat maga után”.

Djoković melletti tüntetők Melbourne-ben 2022. január 10-én – Fotó: RECEP SAKAR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Djoković melletti tüntetők Melbourne-ben 2022. január 10-én – Fotó: RECEP SAKAR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Amikor Djoković múlt csütörtökön Melbourne-ben landolt, a határőröknek azt mondta, hogy a dokumentumot az ügynöke töltötte ki. Ez a tényállás szempontjából lényegtelen, a papíron a „nem” négyzet volt bejelölve. Ez a válasz is kérdéseket vet fel, ugyanis a közösségi médiában több bejegyzés is utal arra, hogy Djoković karácsonykor Belgrádban volt. Egy portugál újságíró december 25-én posztolt egy fotót, amelyen Djoković a szerb kézilabdázóval, Patar Djordjiccsal együtt látható a szerb fővárosban. Sőt, december 17-én a róla elnevezett belgrádi teniszközpontban járt, elvileg koronavírusosan.

Djoković a melbourne-i bíróság számára eskü alatt tett vallomásában azt írta, hogy január 4-én Spanyolországból Dubajon keresztül utazott Melbourne-be. Arról számos médium beszámolt, hogy a dél-spanyolországi Marbellában edzett az Australian Openre. Ám ha valóban Szerbiában volt december 24-én, és onnan repült Spanyolországba, akkor ő és a jogi képviselője sem mondott igazat az ausztrál beutazási nyilatkozatban.

Arra a kérdésre, hogy a nyilatkozat további okot szolgáltathat-e a vízumának érvénytelenítésére, Alex Hawke ausztrál bevándorlási miniszter szóvivője kedden azt mondta, hogy a miniszter még mérlegeli, éljen-e a rendelkezésére álló jogkörével. A döntése szerdára várható. Ha fel is szólítja Djokovićot az ország elhagyására, az ügy ezzel még aligha érne véget, ugyanis a teniszezőnek lehetősége lenne fellebbezni a döntés ellen.

A Djoković-ügy bővebb hátteréről ebből a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!