Djoković-ügy: Orwell világát látja megvalósulni a teniszező kiutasításában a szerb elnök

2022. január 16. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djoković vízumát, és kiutasította az országból a sportolót – jelentette ki a szerb elnök vasárnap, írta az MTI.

Aleksandar Vučić szerint Djoković emelt fővel térhet vissza hazájába azután, hogy 12 napig tartó huzavona után végül nem léhetett be Ausztráliába, ahol hétfőn kezdődik az Australian Open. A nyíltan oltásellenes Djoković nincs beoltva koronavírus ellen, ennek híján nem léphetett végül be. Volt ugyan egy pozitív tesztje, amely alapján átesett a betegségen, de ezzel a december közepi teszttel kapcsolatban kétségek merültek fel. (Ám a vízum visszavonása nem ezekre a kétségekre, hanem az oltás hiányára vezethező vissza.) Vízumot még novemberben kapott, olyan engedélyt, pedig, amely lehetővé tette volna, hogy oltás nélkül is beutazzon, december 30-án állítottak ki neki – ennek birtokában érkezett Ausztráliába január 5-én. Ezután következett a több menetes játszma, Djoković idegenrendészeti szálláson várta a döntést, amely előtt péntken másodszor is megvonták tőle a vízumot – ezt hagyta jóvá vasárnap a bíróság.

Ausztrál kormány szerint senki nem kaphat kivételt a járványügyi szabályok alól – ezért üdvözölte a bíróság vasárnapi döntését Scott Morrison kormányfő is.

Vučić újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. „Akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni” – mondta Vučić.

A szerb elnök véleménye szerint Djoković nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djoković ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd „soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött” – magyarázta Vučić, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Djokovićon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Vučić értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az „orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges”.

Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Vucić egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

Djoković – aki mellett tüntetés is volt Ausztráliában – tudomásul vette a döntést és sok sikert kívánt a versenyzőknek, és közölte, hogy ő a következő időszakot pihenéssel tölti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!