Djoković: Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt

2022. január 16. – 08:51

Djoković: Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt
Novak Djoković Melbourne-ben edz január 12-én – Fotó: William West / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatot adott ki Novak Djoković, miután az ausztrál szövetségi bíróság magyar idő szerint vasárnap reggel elutasította a teniszező fellebbezését, és ezáltal helybenhagyta a kitiltását az országból. A bíróság a döntésével azt mondta ki, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter megalapozottan és jogszerűen döntött korábban Djoković vízumának bevonásáról.

A szerb teniszsztár nyilatkozatában arról ír, hogy „csalódott a bíróság döntése miatt”, de „tiszteletben tartja” azt, és „együttműködik a hatóságokkal”. Reméli, hogy most már minden rajongó a hétfőn kezdődő Australian Openre tud fókuszálni, és köszöni mindenkinek az elmúlt napokban nyújtott támogatást.

A teljes nyilatkozatot alább olvashatják:

„Szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni a mai bírósági meghallgatás eredményeivel kapcsolatban. Most egy kis időt szánok a pihenésre és a regenerálódásra, mielőtt ezen túlmenően további megjegyzéseket tennék.

Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely elutasította a vízumom törlésére vonatkozó bírósági felülvizsgálat iránti kérelmemet, ami azt jelenti, hogy nem maradhatok Ausztráliában és nem vehetek részt az Australian Openen.

Tiszteletben tartom a bíróság döntését, és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozásom ügyében.

Kellemetlen, hogy az elmúlt hetekben a figyelem középpontjában álltam, és remélem, hogy most már mindannyian az általam szeretett játékra és tornára koncentrálhatunk. Szeretnék minden jót kívánni a játékosoknak, a verseny tisztviselőinek, a személyzetnek, az önkénteseknek és a szurkolóknak a tornára.

Végül szeretném megköszönni családomnak, barátaimnak, csapatomnak, támogatóimnak, szurkolóimnak és szerb honfitársaimnak a folyamatos támogatást. Mindannyian nagy erőt adtatok nekem.”

A világelső teniszező január 5-én érkezett meg Ausztráliába, hogy részt vegyen az Australian Openen, a Melbourne-ben megrendezett nyílt teniszbajnokságon. Az ausztrál versenyen Djoković a rekordtartó kilenc győzelemmel, ha pedig idén is nyert volna, azzal 21-re növelhette volna Grand Slam-győzelmei számát, megelőzve ezzel Roger Federert és Rafael Nadalt, akik 20-20 győzelemmel állnak jelenleg – a szerbbel együtt – az élen.

A melbourne-i reptéren azonban érkezésekor bevonták a teniszsztár vízumát, őrizetbe vették, és egy menekültszállóra szállították. Ennek oka az volt, hogy a nyíltan oltásellenes Djoković oltatlanul akart belépni az országba, ahol a járvány kitörése óta nagyon szigorú szabályozások vannak érvényben.

A szerb teniszező fellebbezett a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy két független orvosi testülettől kapott külön engedélyt az Australian Openen való indulásra – amiatt, mert néhány héttel ezelőtt esett át a koronavíruson (melyről utólag kiderült, hogy nem is biztos, hogy igaz) –, és a versenynek otthont adó Victoria állam is engedélyezte neki a belépést.

Egy ausztrál bíró január 11-én neki adott igazat, azonban Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a közérdekre hivatkozva pénteken újból Djoković vízumának bevonásáról döntött. A szerb teniszező ismét fellebbezett, vasárnap reggel azonban a bírák az ausztrál kormánynak adtak igazat az ügyben. A döntés végleges, így Djoković kénytelen elhagyni az országot, és az is elképzelhető, hogy három évre kitiltják Ausztráliából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!