Djoković-ügy: az ausztrál kormányfő üdvözli a bíróság elutasító döntését

2022. január 16. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a huzavona Novak Djoković ausztráliai beutazása körül, miután eldőlt, hogy a világelső teniszező nem kaphatja vissza vízumát, így nem vehet részt a hétfőn kezdődő Australian Openen, mivel nincs beoltva koronavírus ellen.

A bíróság ítéletét kommentálva az ausztrál miniszterelnök is megszólalt. Scott Morrison üdvözölte a döntést, amely megőrzi Ausztrália járványügyi biztonságát. Igaz, a 26 milliós országban eddig 1,7 millió fertőzést regisztráltak és a legutóbbi napon 86 ezer új fertőzést és negyven halálesetet rögzítettek. (A 9,7 milliós Magyarországon eközben kétszer ekkora volt a halálesetek száma pénteken.)

Morrison közölte, hogy Djoković vízumának érvénytelenítésében a kormányt egészségügyi szempontok indokolta, a köz érdekében cselekedtek. (A bíróságnak vasárnap arról kellett döntenie, hogy a miniszteri döntés a vízum bevonásáról jogszerű volt-e, az ítélet szerint igen, de hangsúlyozottan nem vizsgálták, hogy milyen körülmények alapján járt el az illetékes miniszter.)

„Ausztrália lakói sok áldozatot hoztak a járvány alatt, joggal várják el, hogy az így elért eredményeket megvédjük. A járvány alatt a világ egyik legalacsonyabb halálozási arányát érte el az ország” – indokolta a biztonságot, megjegyezve, hogy eközben a gazdaság is erős maradt és az oltás is magas arányt ért el.

A védett határok az ausztrál jogállamiság alapja – hangsúlyozta az egyébként is szigorú bevándorlási, határátlépési szabályairól ismert Ausztrália miniszterelnöke.

„Ideje visszatérni az Australian Openre, élvezni a játékot és a nyarat” – írta a Facebookon megjelent közleményében Scott Morrison.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!