Szilágyi Áron történelmi aranya, zűrzavar a hegyen és egy 17 éves magyar döntős

Legfontosabb

2021. július 24. – 17:03

Szilágyi Áron történelmi aranya, zűrzavar a hegyen és egy 17 éves magyar döntős
Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Lement a tokiói olimpia második napja, ami igazi érzelmi hullámvasút volt magyar szempontból: hajnalban még sorra estek ki a versenyzők, aztán viszont beindult Szilágyi Áron, és ellentmondást nem tűrően menetelt az aranyéremig. Közben 400 vegyesen három úszónk is döntőbe került, míg egy taekwondósunk ötödik helyet szerzett. Közben továbbra is emelkedik a koronavírusos esetek száma az olimpián.

Kezdjük ott, hogy az olimpia első igazi napja magyar szempontból kicsit nehezen indult, mert mire az emberek többsége felébredt, addigra:

  • a dzsúdós Csernoviczky Éva kikapott a második körben a 48 kilósok mezőnyében, és neki valószínűleg ez volt az utolsó olimpiája,
  • a férfi kardívók egyéni versenyében kiesett Szatmári András és Decsi Tamás sem jutott tovább,
  • az egyetlen magyar bokszoló, az 57 kilós Gálos Roland is egyből búcsúzott (később kiderült, hogy a meccs közben bordasérülést szenvedett),
  • az asztaliteniszezőknél a Szudi, Pergel vegyes páros esett ki,
  • a taekwondós Salim Omar kikapott az első mérkőzésén, igaz, később vigaszágon bizonyíthatott, és kiharcolta a bronzmeccset, végül az ötödik helyen zárt.


Szilágyi Áron harmadik olimpiai aranya, amivel történelmet írt

Az olimpiai bajnok és címvédő Szilágyi Áron viszont pazarul kezdett a férfi kardvívóknál: verte a a venezuelai José Quinterót, majd a folytatásban az iráni Abedini ellen is nagyon magabiztosan győzött 15-7-re, és ez már negyeddöntőt ért. Az újabb iráni ellenfél, Ali Pakdaman sem bírt a remek ritmusban vívó Szilágyival, aki 15-6-ra hozta az újabb asszóját, ez azt jelentette, hogy biztosan éremért vívhat. Az elődöntő ezek után már jóval izgalmasabb volt a grúz Bazadze ellen Szilágyi az elején hátrányba került, de aztán három tus hátrányból visszajött, sőt vezetett is, majd fej-fej mellett haladtak, és végül 15-13-as magyar győzelem született.

Jöhetett a döntő, itt azonban már nagy izgalmak nem voltak:

Szilágyi Áron gyakorlatilag lesöpörte ellenfelét, az olasz Luigi Semelét, aki ellen 15-7-re nyert, egyben történelmet írt, mert ez volt a harmadik olimpiai aranya, és kardvívásban a triplázás még senkinek sem sikerült előtte.

Fotó: Szilágyi Áron a dobogón – MAXIM SHEMETOV / Reuters
Fotó: Szilágyi Áron a dobogón – MAXIM SHEMETOV / Reuters

400 vegyes hozta a magyar sikereket

Az úszók is megkezdték a szereplést, Verrasztó Dávid kapásból a 400 vegyes döntőjébe került, pályafutásának ez lesz az első olimpiai fináléja. A nőknél 400 vegyesen két döntősünk is lesz vasárnap hajnalban, ugyanis Hosszú Katinka mellett a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott, olyannyira, hogy jobb időt is úszott, mint Hosszú, a hatodik, illetve hetedik idővel kvalifikálták magukat.

Magyar idő szerint vasárnap hajnal 4:10-kor kezdődik a döntőjük, Verrasztóé 3:30-kor, szóval órákat beállítani, aztán visszaaludni – ez lehet a nyerő nézői taktika.

Fotó: Hosszú Katinka akcióban – KAI PFAFFENBACH / Reuters
Fotó: Hosszú Katinka akcióban – KAI PFAFFENBACH / Reuters

Mi történt Valter Attilával a hegyen?

Szombat reggel ott tekert az országúti bringások mezőnyében Valter Attila is. A magyar bringás néhány hónapja történelmi tettet hajtott végre az olasz körversenyen, a Giro d’Italian, mert napokig vezette az összetett versenyt. Az olimpiai versenyen bő 54 kilométerrel a vége előtt szakadt le az esélyesek mezőnyéből, és végül ugyan nem szerzett helyezést, de végigtekerte a távot. Aztán kiderült a furcsaság:

„Az utolsó meredek hegy előtt a mezőnytől nem messze voltam, mindenképp be akartam fejezni a versenyt, ami teljesen reális volt. 24 kilométerrel a cél előtt azonban megállítottak engem és több versenytársam. A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk. 13 percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik. Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét”

– írta később Facebook-oldalán. Az aranyérmet amúgy a Tour de France-on harmadik helyen végző ecuadori Richard Carapaz vitte el, miután pár kilométerrel a vége előtt szökött meg, az ezüst a belga Wout van Aerté lett, míg a Touron domináló szlovén terminátor, Tadej Pogacar bronzérmet szerzett.

Az éremtábla élén: Kína

Az első aranyérmet egyébként már hajnalban kiosztották, a kínai Jan Csien olimpia rekorddal győzött a női 10 méteres légpuska döntőjében extrán izgalmas körülmények között, mivel az utolsó lövésével szerezte meg az aranyat. A magyar Mészáros Eszter a huszadik helyen zárt a mezőnyben.

Ja, és hogy hogy áll az éremtáblázat? Na, azt is Kína vezeti az első nap után a három aranyérmével.

A koronavírusos esetek: emelkednek

Mindezek után kevésbé örvendetes hír, hogy továbbra sem csökken a koronavírusos esetek száma az olimpián, pénteken már tizenhetet regisztráltak, ami eddig a legmagasabb napi adat, ráadásul az egyik holland evezősnek verseny után lett pozitív a tesztje.

Az olasz delegációból hat sportoló és hét tisztségviselő került karanténba, mert közvetlen kontaktjai voltak a repülőgépen egy újságírónak, aki fertőzöttnek bizonyult.

Fotó: EDGAR SU / REUTERS
Fotó: EDGAR SU / REUTERS

Egyebek: rekordok, amik nem sokáig húzták

  • Az olimpiai címvédő amerikai női vízilabdázók lemosták Japánt az első meccsükön: 25-4, amiről kiderült, hogy rekord, de mire kiderült, már meg is döntötték, mert a spanyolok meg 29-4-re verték a Dél-afrikai Köztársaságot.
  • Volt egy rangadó a férfiak kézitornáján: a spanyolok 28-27-re verték a németeket.
  • A háromszoros olimpiai bajnok japán tornász, Ucsimura Kohej lesett a nyújtóról, és nem jutott döntőbe, ezzel vége a pályafutásának is.
  • Az asztaliteniszező Madarász Dóra kikapott az első mérkőzésén nigériai ellenfelétől és kiesett.
  • Tanulságos videó arról, hogyan szabadul el a pokol egy gyeplabdameccsen.
  • 12 éves asztaliteniszező kontra nála háromszor idősebb ellenfél.

És hogy mi minden vár ránk vasárnap? Arról itt olvashatnak részletesen, annyit azért elárulok, hogy aki nem akar lemaradni semmi fontosról, annak hajnali fél négykor kell kelnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!