Szilágyi Áron olimpiai bajnok, sorrendben harmadszor

2021. július 24. – 14:24

frissítve

Szilágyi Áron olimpiai bajnok, sorrendben harmadszor
Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A 31 éves Szilágyi Áron 2012 és 2016 után Tokióban is olimpiai bajnok lett. A kardvívásban a triplázás még senkinek sem sikerült előtte. Szilágyi sorrendben 16 olimpiai meccset nyert meg.

A vívók olimpiája rögtön azzal a számmal kezdődött Tokióban, amit a leginkább vártunk. Az előző két olimpia győztese, Szilágyi Áron megpróbálta azt, ami még senkinek sikerült a kardozók közt: harmadszor is nyerni.

A döntőben az olasz Luigi Samele volt a riválisa, aki a tizenegyedik a világranglistán, és akinek egy pillanatra sem volt esélye ellene, de haladjunk sorjában.

Az elődöntő volt csak szoros

Az első fordulóban a venezuelai José Quinterót kapta, aki előtte legyőzte a japán Joshidát. Szilágyi a venezuelaival szemben 3-3 után vette át a meccs irányítását, és villámgyorsan 13-4-re vezetett. A vége 15-7 lett. Szilágyi magabiztossága, tempóérzéke már szembetűnő volt ezen a meccsen is.

Az iráni Abedini jelentette a következő akadályt, és ahogy nőtt a tét, úgy lett egyre pontosabb. Abedini a riói olimpián a negyedik lett, a meccs előtt azt mondta róla, ha érvényesíteni tudja a saját stílusát vele szemben, akkor nem kerülhet bajba. Az első tust az iráni adta, onnan azonban kapott nyolcat, így a kisebb pihenőre fölényes vezetéssel vonult a magyar címvédő, és a folytatásban olyan gyors és elegáns tusokat adott, amiket élmény volt nézni.

A következő körben egy másik iráni, Pakradan várt rá, egy magasabb, kevésbé koordinált vívó, ellene Szatmári András ugyan 10-7-re vezetett, de az iráni felállt, keményen vívott, és fordított.

Szilágyi vele kapcsolatban azt emelte ki, ismeri ellenfele stílusát, de fel kell ébresztenie a saját vívását. Tudta, hogy agresszívnek kell lennie, és ugyan nem látta, hogyan verte meg az iráni Szatmárit, de nem is azzal, hanem saját magával kell foglalkoznia.

Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters
Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Szilágyi a negyeddöntőben a rá jellemző, és a mezőnyben is egyedi dinamikával kezdett, 3-0-ra elment, majd 5-2 lett, amikor összeugrottak, távolról is látni lehetett a sebességkülönbséget a magyar vívó javára. Pihenőre 8-4-es magyar vezetéssel mentek. Szilágyi lendületben maradt, finom, pengés mozdulatain látni lehetett, nem találja a magyar vívásának ellenszerét, piros lapot is kapott, ami a vívásban azt jelenti, hogy Szilágyi neve mellé került egy találat. A tizenötödik találatát élmény volt nézni, ahogy magára engedte riválisát, ügyesen védte a támadását és visszavágott (15-6). A meccs után arra utalt, hogy ugyanazt az akciót csinálta meg sokszor egymás után, nem volt virtuóz a vívása, de a sikerhez most erre volt szüksége.

Az elődöntőben a világranglista vezetőjét, a koreai Oh Szangkokot búcsúztató Bazadze várt rá, akit márciusban elég simán megvert a világkupán. A grúz jól kezdett, 4-1-re meglépett, Szilágyi utána találta meg a mozgását és a sebességét, sorra adta a gyors és védhetetlen találatokat, ahogy az egész versenynapon, dominált, és a pihenőnél már 8-5 állt az eredményjelzőn, a javára.

Elveszítette azonban a fonalat, a grúz egyenlített, de Szilágyi nem billent ki, egy elővágással és egy mintaszerű védés-visszavágással 10-8-ra módosította az állást. Bazadze viszont nem szakadt le róla, ismét egyenlített. (11-11) Mindkét oldalon volt két találat, 13-13-nál Szilágyinak adtak egy támadást hosszas vita után, Bazadze méltatlankodott, minden erejével próbálta kizökkenteni a magyart, de nem sikerült neki, a zsűri a tizenötödik találatot is megítélte a Vasas vívójának.

Szilágyi a döntőben is ellenállhatatlan volt

Jöhetett a döntő, ahol az olasz Semele volt az ellenfele, akivel szemben pozitív a mérlege, noha az utolsó mérkőzését elveszítette.

Az olasz az elődöntőben 6-12-ről, kilenc találatot adva fordította meg a koreai Kim elleni asszóját, Kim teljesen szétesett a végére. A balkezes Samelének csapatban voltak eddig jobb eredményei, két vb-ezüstje és vb-bronza van, már az olimpiai döntővel élete legnagyobb sikerét érte el.

Szilágyi eddigi olimpiai döntőit simán nyerte – az olasz Ochiuzzit Londonban, az amerikai Homert Rióban verte könnyedén –, most is úgy kapta el a fonalat, hogy mindjárt 3-0-ra, majd 4-1-re vezetett. A vágásai ültek a folytatásban is, 7-1-re húzott el, és 8-5-tel mentek pihenőre.

A tizenegyedik találata mesterire sikeredett, oktatófilmbe illett, ahogy előre nyúlt, és elérte a megiramodó riválisát a mellkasán. (11-5) A folytatásban sem kell izgulni, az olasz próbálkozott, de nem volt esélye, és Szilágyi egy nagyon laza mozdulattal vitte be a 15. győztes találatot, és 15-7-re nyert.

Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters
Fotó: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Szilágyi tavaly márciusban úgy érezte, élete formájában volt, amikor jött a koronavírus miatti leállás, mert két világkupát is nyert. Úgy látszik, a kényszerszünet nem viselte meg, nincs most nála jobb a világon. Kilenc év alatt harmadszor lett a legjobb.

„Teljességgel hihetetlen. Elképesztő kilenc éven vagyunk túl kezdve Rióval. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott. Boldog vagyok, hogy itt állhatok, és nyilatkozhatok a harmadik aranyamról” – mondta az M4-nek a döntő után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!