Tarolt a címvédő a Tour de France utolsó hegyi szakaszán, a pöttyös trikót is megszerezte

2021. július 15. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megismétlődött az előző napi szakasz a Tour de France-on: ahogy szerdán, úgy csütörtökön is a sárga trikós Tadej Pogačar nyerte a pireneusoki hegyi szakaszt. A címvédő szlovén versenyző ezzel lényegében a pöttyös trikót is megnyerte, már csak Párizsig kell eljutnia bukás nélkül. Ezen az etapon is Jonas Vingegaard lett a második, Richard Carapaz pedig a harmadik.

Csütörtökön rendezték az idei Tour de France utolsó hegyi szakaszát. A Pau-ból induló, közel 130 kilométeres etap a Luz Ardiden síközpontnál, hegyi befutóval ért véget. Mind Pau városa, mind a Luz Ardiden klasszikus rajt és célállomás, amikor a Pireneusokban jár a francia körverseny. Az 1715 méter magas Luz Ardidenen korábban nyolcszor volt befutó a Touron, legutóbb 2011-ben, akkor Samuel Sánchez nyert ezen a hegyen. A mostani szakaszon egy másik ikonikus Tour-hegyet, a 2115 méteres Col du Tourmalet hágót is meg kellett mászniuk a versenyzőknek.

A Tour de France 18. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 18. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A szakasznak az összetett szempontjából sok jelentősége már nem volt, a sárga trikós Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) az előző napi győzelmével még tovább növelte az előnyét, a második helyen álló Jonas Vingegaard-t (Jumbo-Visma) 5:39 perccel előzte. A hegyi pontverseny szempontjából viszont annál fontosabb volt ez az etap, ahol összesen 62 pontot lehetett gyűjteni: a két negyedik kategóriás „dombon” 1-1 pontot, a Tourmalet-n 20-at, míg a szakasz megnyerésével 40 pontot lehetett szerezni.

  • A pöttyös trikós Wout Poels (Bahrain-Victorious) a szakasz előtt 78 ponttal vezette a hegyi pontversenyt,
  • Pogačar 67 ponttal kezdte a szakaszt,
  • míg Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) és Michael Woods (Israel Start-Up Nation) 66-66 ponttal követték őket.

A rajt utáni kilométereken egy ötfős szökevénycsoport alakult ki, amiben ott volt két korábbi szakaszgyőztes, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) és Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) is. A 1,5-2 perces előnyük a Tourmalet-ig tartott ki. A 17 kilométer hosszú, átlagban 7,3 százalékos meredekségű hegyen többen is elléptek a főmezőnytől, köztük Pierre Latour (Team TotalEnergies) és David Gaudu (Groupama-FDJ), akik befogták, majd le is hagyták a legtovább kitartó Alaphilippe-t és Mohoričot.

Az összetett esélyesek csoportjában az Ineos-Grenadiers állt az élre, és kezdték el a mezőny rostálását. Rigoberto Uránnak (EF Education) ez a tempó már túl sok volt, és ahogy az előző szakaszon, úgy most is leszakadt Pogačarékról. A kolumbiai bringás már a Tourmalet-n több perc hátrányt kapott, és kicsúszott az összetett top5-ből.

A Tour de France 18. szakasza 2021. július 15-én – Fotó: Benoit Tessier / Reuters
A Tour de France 18. szakasza 2021. július 15-én – Fotó: Benoit Tessier / Reuters

A Tourmalet-t Latour nyerte Gaudu és Ruben Guerreiro (EF Education) előtt. A pöttyös trikót védő Poels negyedikként gurult át a hegyi kapun, amivel tíz pontot szerzett, és átmenetileg növelte az előnyét a hegyi pontversenyben. A lejmenetben Gaudu elgurult a többiektől, és egyedül kezdte el a 13,4 kilométeres, átlagosan 7,4 százalékos meredekségű Luz Ardident. Túl nagy előnyt nem tudott kialakítani, az összetett esélyesek csoportja 9,5 kilométerre a céltól utol is érte őt.

3,5 kilométerre a Luz Ardiden tetejétől Pogačar támadt, a tempóját csak négyen tudták átvenni: Sepp Kuss és Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers) és Enric Mas (Movistar). 700 méterre céltól Mas egy kicsit ellógott, de a szlovén nem akarta átengedni másnak a szakaszgyőzelmet, egy brutális támadással a végén mindenkit lerázott magáról, pillanatok alatt utolérte és lehagyta Mast, és harmadik szakaszát is megnyerte az idei Touron.

A győzelemmel 40 hegyi pontot is szerzett, amivel átvette a pöttyös trikót Poelstól. Mivel a Tour hátralevő szakaszain már nem lehet annyi hegyi pontot gyűjteni, mint amennyi Poels hátránya, így Pogačar tulajdonképpen a hegyi versenyt is megnyerte. A második most is Vingegaard lett, a harmadik helyen Carapaz ért célba, akár csak a 17. szakaszon.

A 22 éves Pogačar lényegében megismételte a tavalyi Tour-eredményét, a sárga és a fehér trikó mellett a pöttyöst is megnyerte. Ehhez nem kell mást tennie, mint bukás nélkül abszolválnia a következő két napot, vasárnap pedig pezsgőzve gurulhat be a célba a Champs-Élysées-n. Pénteken egy 207 kilométeres szakasszal folytatódik a verseny, ahol a zöld trikós Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) megszerezheti a 35. Tour-szakaszgyőzelmét, amivel megdöntené Eddy Meckx Tour-rekordját.

Eredmények:
18. szakasz, Pau – Luz Ardiden, 129,7 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:33:45 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) + 2 másodperc
3. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) azonos idő
4. Enric Mas (spanyol, Movistar) + 0:13 másodperc
5. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) + 0:24 másodperc

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 75:00:02 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:45 perc
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) + 5:51 perc
4. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 8:18 perc
5. Wilco Kelderman (holland, Bora-Hansgrohe) + 8:50 perc

Pontverseny:
1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-Quick Step) 298 pont
2. Michael Matthews (ausztrál, Team BikeExchange) 260 pont
3. Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Victorious) 208 pont
4. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) 184 pont
5. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 155 pont

Hegyi pontverseny:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 107 pont
2. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 88 pont
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 82 pont
4. Michael Woods (kanadai, Israel Start-Up Nation) 72 pont
5. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 68 pont

Fiatalok versenye:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 75:00:02 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) + 5:45 perc
3. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) + 18:42 perc
4. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën) + 37:21 perc
5. Sergio Higuita (kolumbiai, EF Education) + 1:03:01 óra

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!