Cavendish beállította Merckx Tour de France-rekordját, ő is 34 szakaszgyőzelemnél jár

2021. július 9. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France 13. szakaszát Mark Cavendish nyerte mezőnyhajrában, és ezzel utolérte az örökranglistán Eddy Merckx-t, aki karrierje során szintén 34 szakaszt nyert meg a Tourokon.

A Tour keddi szakaszán Mark Cavendish egy győzelemre került Eddy Merckx rekordjától, így minden sík etap esetén felmerül, hogy a brit sprinter beállítja a csúcsot, és neki is 34 győzelme lesz. Csütörtökön nem jött össze a mezőnyhajrá egy korán kialakuló szökés miatt, de a Nîmes és Carcassone közötti 220 kilométeren a pár leküzdésre váró buckával együtt nem tűnt lehetetlennek, hogy együtt érkezik célba a boly.

Az etap sok akcióval indult, az első szökési kísérleteket még szerelte a mezőny, de úgy 30 kilométer után kialakult egy háromfős elmenés, Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Sean Bennett (Qhubeka-NextHash), Pierre Latour (Total-Energie) szakadt el. Őket sokáig négy perccel követte a főmezőny, amit Cavendish csapata vezetett. Érezhető volt, hogy nem engedik hazaérni a szökést. A céltól ötven kilométerre utol is érték őket, igaz, nem sokkal később újabb akciók indultak. Quentin Pachernek (B&B Hotels) tíz kilométer alatt sikerült is másfél perces előnyt összehoznia.

Az utolsó 20 kilométert azonban nagyon megnyomta a mezőny, ezt a szökést sem engedték el. A nagy tempót a befújó oldalszél is indokolta, megpróbálták szétrázni a mezőnyt, sokan nem is bírták, egyre másra szakadoztak le a bringások, de a sprinterek többsége azért elöl maradt.

Mark Cavendish idei negyedik szakaszát nyerte a Tour de France-on, összesen 34-nél járFotó: Thomas Samson/AFP
Mark Cavendish idei negyedik szakaszát nyerte a Tour de France-on, összesen 34-nél járFotó: Thomas Samson/AFP

Az utolsó kilométerre Cavendish csapata megint az élre állt, és újra tökéletes felvezetést adott a sprinternek, amibe még az a kis trükk is belefért, hogy először egyik felvezetőjüket, Davide Ballerinit elengedték. Iván Garcia Cortina (Movistar) fogta be, de ekkora Michael Mörköv már felvitte Cavendisht is, aki újra ellenállhatatlanul hajrázott. Az idei Touron negyedik, karrierjének 34. szakaszsikerét aratta, utóbbival beállította Eddy Merckx rekordját. A belga bringás 1975-ben szerezte utolsó győzelmét.

Az eddigi egyedüli rekorder a Gazzetta Dello Sportnak nyilatkozott arról, hogy mit szólna, ha Cavendish beérné. Merckx azt mondta, hogy nem lesznek álmatlan éjszakái emiatt, és gratulálni fog Cavendishnek a sikeréhez, hiszen nagyra tartja amiatt, hogy milyen nehéz helyzetből tért vissza a csúcsra, és 34 sprintet sem könnyű nyerni. Merckx persze azért megjegyezte, hogy ő sokoldalúbb bringás volt, nyert időfutamot, sprintet, hegyi befutót és támadott a lejtőkön is, mellesleg öt összetett győzelme van és 96 napon át viselte a sárga trikót.

Cavendishnek nemcsak a győzelmei jelentik a meglepetést a Touron, hanem az is, hogy egyáltalán elindult. A Quick Stepbe gyakorlatilag az utolsó pillanatban került be, mert az első számú sprinter, Sam Bennett sérülésekkel bajlódott, és csapatvezető Patrick Lefevere-rel is összetűzésbe került. Cavendish tavaly kis híján visszavonult, de végül vissza tudott térni korábbi csapatába, és egy hosszú győzelmek nélküli periódus után újra formába került, de avasszal még csak kisebb versenyeken tudott nyerni.

Eredmények:
13. szakasz, Nîmes-Carcassone 219,9 km
1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-Quick Step) 5:04:29 – 43,33 km/h
2. Michael Mörköv (dán, Deceuninck-Quick Step) azonos idő
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) azonos időe

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 52:27:12
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:18 perc
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +5:32 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!