Peter Sagan feladta a Tour de France-t, de a csapata nélküle is szakaszt nyert

2021. július 8. – 18:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bora-Hansgrohe csapata sérülés miatt elvesztette Peter Sagant a Tour de France-on, viszont Nils Politt révén megnyerték a 13. szakaszt. A szeles etapon a főmezőny szinte pihenőnapot tartott, közel 16 perccel a szökevények után értek célba.

A kőkemény mont ventoux-s szakasz után csütörtökön már egy könnyedebb szakasszal folytatódott a Tour de France. A Saint-Paul-Trois-Châteaux és Nîmes közötti közel 160 kilométeres etap nagyrészt sík volt, de arra lehetett számítani, hogy az oldalszél miatt nem lesz annyira egyszerű ez a szakasz. A hétszeres zöld trikó-győztes szlovák versenyző, Peter Sagan (Bora-Hansrgohe) nem volt ott a rajtnál, egy térdsérülés miatt feladta a versenyt.

„Úgy tűnt, hogy az első szakaszon szerzett sérülésem egyre jobban lesz, de aztán két nappal ezelőtt a sprintben beütöttem a térdem a kormányba, és bedagadt. Nem tudom behajlítani a lábam. Nem tehetek mást, mint hogy pihenek és gyógyulok. Szeretnék indulni az olimpián, azt hiszem, ez még mindig lehetséges. Sajnos a bukások és a sérülések a sportágunk részei” – idézte Sagan nyilatkozatát a Cyclingnews.

A szakasz 10 perc késéssel indult el az erős északi szél miatt. Az útvonal nagy része északról déli irányba, haladt, ami így főleg hátszelet jelentett szakasz közben. Az erős hátszél miatt a mezőny olyan gyorsan teljesítette volna a szakaszt, ami felborította volna a mentrendeket. Az éles rajt után szinte azonnal szétszakadt a mezőny, mivel a szakasz első harmada még nyugati irányban haladt, így a szél itt oldalszelet jelentett. A sárga trikós Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) végig jól helyezkedett, nem került a leszakadók közé.

25 kilométer után egy 13 fős szökevénycsoport lépett el a főmezőnytől, az elmenésben ott volt a világbajnok Julian Alaphilippe (Deceuninc-Qiuck Step), André Greipel (Israel Start-Up Nation) és Nils Politt (Bora-Hansrgohe) is. 20 kilométerrel később az előnyük már 7 perc fölött járt, a főmezőnyben pedig egyik csapat sem erőltette az üldözést, így hamar eldőlt, hogy a szökevények közül fog kikerülni a szakaszgyőztes.

Harry Sweeney, Imanol Erviti, Nils Politt és Stefan Küng a Tour de France 12. szakaszán – Fotó: Philippe Lopez / AFP
Harry Sweeney, Imanol Erviti, Nils Politt és Stefan Küng a Tour de France 12. szakaszán – Fotó: Philippe Lopez / AFP

50 kilométerre a céltól a Bora-Hansrgohe német bringása, Nils Politt támadott, akit néhány kilométerrel később a svájci időfutam-bajnok Stefan Küng (Groupama-FDJ), a spanyol Imanol Erviti (Movistar) és az ausztrál Harry Sweeney (Lotto-Soudal) tudott utolérni. A négyes előnye ekkor már fél perc fölött volt az őket üldöző kilenc versenyzővel szemben, amit aztán még növelni is tudtak.

Már csak 12 kilométer volt a nîmes-i befutóig, amikor Politt újra támadott, a szökevények közül a német volt a legjobb erőben, és mindenkit lerázott magáról. A célvárosba már 20 másodperces előnnyel érkezett meg, az utolsó kilométereken még ünnepeltetni is volt ideje magát. A második Erviti lett, aki a végén lehajrázta Sweeneyt. A főmezőny majdnem 16 perccel később ért be a célba, de az összetett élmezőnyét ez nem befolyásolta, mivel az összes szökevénynek ennél jóval több hátránya volt.

Pénteken egy hosszú, közel 220 kilométeres, Nîmes és Carcassonne közötti sík szakasszal folytatódik a Tour, ami jó esély lehet a zöld trikós Mark Cavendishnek (Deceuninc-Qiuck Step), hogy megszerezze a 34. Tour-szakaszgyőzelmét.

Eredmények:
12. szakasz, Saint-Paul-Trois-Châteaux és Nîmes , 159,4 km
1. Nils Politt (német, Bora-Hansgrohe) 3:22:12 óra
2. Imanol Erviti (spanyol, Movistar) + 31 másodperc
3. Harry Sweeney (ausztrál, Lotto-Soudal) azonos idő
4. Stefan Küng (svájci, Groupama-FDJ) +1:58 perc
5. Luka Mezgec (szlovén, Team BikeExchange) + 2:01 perc

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 47:22:43 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:18 perc
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +5:32 perc
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) +5:33 perc
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 5:58 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!