Egy néző táblája okozott hatalmas tömegbukást a Tour első szakaszán

2021. június 26. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási tömegbukást okozott egy figyelmetlen néző a Tour de France első szakaszán. Egy kartonpapírtáblát lógatott be a nagy sebeséggel érkező kerékpárosok elé, szinte az egész mezőny elesett, volt, akinek fel is kellett adnia a versenyt. A szakaszt a világbajnok Julian Alaphilippe nyerte, aki így sárga trikóra cserélte a szivárványszínű mezt.

A Tour de France három év után tért vissza Bretagne régióba, 2018-ban négy szakasz is érintette Franciaország legnyugatibb csücskét, azóta viszont elkerülte a verseny ezt a környéket. A koronavírus-járvány befolyásolta az idei útvonal kialakítását, az eredeti tervek szerint 2021-ben Koppenhágából indult volna a verseny, ám a dánok nem akartak egyszerre futball-Európa-bajnokságot és Tour de France Nagy Rajtot (Grand Départ) is rendezni. A dán fővárosból így majd csak jövőre indul a francia körverseny.

A Tour szervezőinek ezért más helyszín után kellett nézniük, a választásuk pedig Brestre esett. Korábban háromszor indult innen a Tour, először 1952-ben, majd 1974-ben, legutóbb pedig 2008-ban. Az idei Tour első szakasza egy tavaszi klasszikusnak is beillett volna, a 198 kilométeres etapon több rövid, de meredek emelkedő nehezítette a versenyzők dolgát. A befutó egy két kilométer hosszú, helyenként több mint 10 százalékos meredekségű emelkedőn volt Landerneau közelében. Mintha csak az olyan bringásoknak tervezték volna ezt a nyitószakaszt, mint a világbajnok Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Wout van Aert vagy éppen Peter Sagan.

A Tour de France 1. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 1. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A rajt után sok versenyző akart bekerülni a Tour első szökésébe, több kilométernyi próbálkozás után ez végül hat versenyzőnek sikerült. Connor Swift és Franck Bonnamour révén a két bretagne-i székhelyű csapat, az Arkéa Samsic és a B&B Hotels is adott versenyzőt a szökésbe. 83 kilométerre a céltó a Bora-Hansgrohe holland bringása, Ide Schelling támadott, és otthagyta a szökevénytársait, akiket a főmezőny 15 kilométerrel később utol is ért. Schelling 3 pontot szerzett a hegyi részhajráknál, így a következő szakaszon rajta lesz a pöttyös trikó.

42 kilométerre a céltól egy néző okozott tömegbukást.

A mezőnynek háttal álló nő egy kartonpapírtáblával akart üzenni, amit belógatott a versenyzők elé. Az út szélén Tony Martin vezette a Jumbo-Visma sorát, a német bringás volt az, aki nagy sebeséggel nekiment ennek a táblának, ami után szinte az egész mezőny dominókét dőlt el. A legrosszabbul a Team DSM német versenyzője, Jasha Sütterlin járt, a sérülése miatt fel kellett adnia a versenyt.

A mezőny több részre szakadt, az élre a Deceuninck-Quick Step versenyzői kerültek, akik viszonylag szerencsésen megúszták a bukást. Julian Alaphilippe csapata lassította a tempót, és megvárták, amíg a mezőny hellyel-közzel összerázódott. Schellinget végül 30 kilométerre a céltól érték utol. A befutó felé közeledve egyre nőtt a tempó, minden csapat próbálta jó helyzetbe hozni a kiemelt versenyzőjét.

Ez 7,5 kilométerre a céltól egy még nagyobb bukáshoz vezetett, amiben a négyszeres Tour-győztes Chris Froome is benne volt, csúnyán megütötte magát, de ennek ellenére célba ért.

A szakasz legfőbb esélyese, Julian Alaphilippe nagyon korán, a céltól 2,3 kilométerre támadott, amivel meglepte a riválisait, sem Van Der Poel, sem Van Aert nem ment vele. Alaphilippe végig bírta az emelkedőt, a többiek nem tudtak közelíteni hozzá, így 8 másodperc előnnyel nyerte meg a szakaszt, és szerezte meg a sárga trikót. A második Michael Matthews (Team BikeExchange), a harmadik Primoz Roglic (Jumbo-Visma) lett.

Julian Alaphilippe, a 2021-es Tour de France 1. szakaszának győztese – Fotó: Christophe Petit Tesson / AFP / POOL
Julian Alaphilippe, a 2021-es Tour de France 1. szakaszának győztese – Fotó: Christophe Petit Tesson / AFP / POOL

A bukás miatt több összetett esélyes versenyző is komoly hátrányt szedett össze, például Emanuel Buchmann és Miguel Ángel López is 1:49 perccel később ért csak célba. Vasárnap egy hasonló befutójú szakasszal folytatódik a Tour de France.

Eredmények:

1. szakasz és összetett, Brest-Landerneau, 197,8 km

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick Step) 4:39:05 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, Team BikeExchange) + 8 másodperc
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) azonos idő
4. Jack Haig (ausztrál, Bahrain–Victorious) a. i.
5. Wilco Kelderman (holland, Bora–Hansgrohe) a. i.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!