Egy néző táblája okozott hatalmas tömegbukást a Tour első szakaszán

2021. június 26. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási tömegbukást okozott egy figyelmetlen néző a Tour de France első szakaszán. Egy kartonpapírtáblát lógatott be a nagy sebeséggel érkező kerékpárosok elé, szinte az egész mezőny elesett, volt, akinek fel is kellett adnia a versenyt. A szakaszt a világbajnok Julian Alaphilippe nyerte, aki így sárga trikóra cserélte a szivárványszínű mezt.

A Tour de France három év után tért vissza Bretagne régióba, 2018-ban négy szakasz is érintette Franciaország legnyugatibb csücskét, azóta viszont elkerülte a verseny ezt a környéket. A koronavírus-járvány befolyásolta az idei útvonal kialakítását, az eredeti tervek szerint 2021-ben Koppenhágából indult volna a verseny, ám a dánok nem akartak egyszerre futball-Európa-bajnokságot és Tour de France Nagy Rajtot (Grand Départ) is rendezni. A dán fővárosból így majd csak jövőre indul a francia körverseny.

A Tour szervezőinek ezért más helyszín után kellett nézniük, a választásuk pedig Brestre esett. Korábban háromszor indult innen a Tour, először 1952-ben, majd 1974-ben, legutóbb pedig 2008-ban. Az idei Tour első szakasza egy tavaszi klasszikusnak is beillett volna, a 198 kilométeres etapon több rövid, de meredek emelkedő nehezítette a versenyzők dolgát. A befutó egy két kilométer hosszú, helyenként több mint 10 százalékos meredekségű emelkedőn volt Landerneau közelében. Mintha csak az olyan bringásoknak tervezték volna ezt a nyitószakaszt, mint a világbajnok Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Wout van Aert vagy éppen Peter Sagan.

A Tour de France 1. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 1. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A rajt után sok versenyző akart bekerülni a Tour első szökésébe, több kilométernyi próbálkozás után ez végül hat versenyzőnek sikerült. Connor Swift és Franck Bonnamour révén a két bretagne-i székhelyű csapat, az Arkéa Samsic és a B&B Hotels is adott versenyzőt a szökésbe. 83 kilométerre a céltó a Bora-Hansgrohe holland bringása, Ide Schelling támadott, és otthagyta a szökevénytársait, akiket a főmezőny 15 kilométerrel később utol is ért. Schelling 3 pontot szerzett a hegyi részhajráknál, így a következő szakaszon rajta lesz a pöttyös trikó.

42 kilométerre a céltól egy néző okozott tömegbukást.

A mezőnynek háttal álló nő egy kartonpapírtáblával akart üzenni, amit belógatott a versenyzők elé. Az út szélén Tony Martin vezette a Jumbo-Visma sorát, a német bringás volt az, aki nagy sebeséggel nekiment ennek a táblának, ami után szinte az egész mezőny dominókét dőlt el. A legrosszabbul a Team DSM német versenyzője, Jasha Sütterlin járt, a sérülése miatt fel kellett adnia a versenyt.

A mezőny több részre szakadt, az élre a Deceuninck-Quick Step versenyzői kerültek, akik viszonylag szerencsésen megúszták a bukást. Julian Alaphilippe csapata lassította a tempót, és megvárták, amíg a mezőny hellyel-közzel összerázódott. Schellinget végül 30 kilométerre a céltól érték utol. A befutó felé közeledve egyre nőtt a tempó, minden csapat próbálta jó helyzetbe hozni a kiemelt versenyzőjét.

Ez 7,5 kilométerre a céltól egy még nagyobb bukáshoz vezetett, amiben a négyszeres Tour-győztes Chris Froome is benne volt, csúnyán megütötte magát, de ennek ellenére célba ért.

A szakasz legfőbb esélyese, Julian Alaphilippe nagyon korán, a céltól 2,3 kilométerre támadott, amivel meglepte a riválisait, sem Van Der Poel, sem Van Aert nem ment vele. Alaphilippe végig bírta az emelkedőt, a többiek nem tudtak közelíteni hozzá, így 8 másodperc előnnyel nyerte meg a szakaszt, és szerezte meg a sárga trikót. A második Michael Matthews (Team BikeExchange), a harmadik Primoz Roglic (Jumbo-Vimsa) lett.

Julian Alaphilippe, a 2021-es Tour de France 1. szakaszának győztese – Fotó: Christophe Petit Tesson / AFP / POOL
Julian Alaphilippe, a 2021-es Tour de France 1. szakaszának győztese – Fotó: Christophe Petit Tesson / AFP / POOL

A bukás miatt több összetett esélyes versenyző is komoly hátrányt szedett össze, például Emanuel Buchmann és Miguel Ángel López is 1:49 perccel később ért csak célba. Vasárnap egy hasonló befutójú szakasszal folytatódik a Tour de France.

Eredmények:

1. szakasz és összetett, Brest-Landerneau, 197,8 km

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick Step) 4:39:05 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, Team BikeExchange) + 8 másodperc
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) azonos idő
4. Jack Haig (ausztrál, Bahrain–Victorious) a. i.
5. Wilco Kelderman (holland, Bora–Hansgrohe) a. i.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass