Két szlovén három héten át a négyfejű fenevad ellen

2021. június 26. – 09:01

Két szlovén három héten át a négyfejű fenevad ellen
A szlovén Tadej Pogacar és Primoz Roglic sárgában, valamint az amerikai Sepp Kuss a Loze-hágón a tavalyi Tour de France versenyen – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton elrajtol a világ legnagyobb presztízsű kerékpárversenye a Tour de France, amely ezúttal is két szlovén bringás küzdelméről szólhat az összetettben, míg a szakaszokért nyughatatlan egynapos menők küzdhetnek a három hét és a 3417,5 kilométer alatt. A verseny előtt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Máskor júliusban kezdődik a Tour, most miért indul korábban?

Igen, a francia kör legtöbbször július első szombatján rajtol el, de idén olimpia is van, ahol azok a kerékpárosok is szeretnének elindulni, akik a Touron tekernek. Ezzel a csúszással nem fedi egymást a két verseny, és ha nem is frissen érkeznek majd meg a bringások, legalább lesz idejük elutazni Tokióba.

Beállíthatja idén a rekordot Chris Froome, ötödször is Tour-győztes lehet?

A korábban domináns brit kerékpáros 2019-es súlyos edzésbalesetéből ugyan felépült, de az elmúlt két évben csak árnyéka önmagának, nem tudja megközelíteni korábbi szintjét. Reménykedett benne, hogy felépíti magát az idei Tourra, de a szezonban nem villogott sehol igazán. Nem véletlen, hogy új csapata, az Israel Start-Up Nation nem őt tette meg kiemelt emberének. Egy darabig az sem tűnt egyértelműnek, hogy bekerülhet a csapatba. Froome is reálisan látja helyzetét, már egy szakaszgyőzelmet is kiemelkedő eredményként élne meg.

Megvédheti a címét Tadej Pogačar?

A szlovén bringás tavaly elég drámai módon nyert, az utolsó előtti szakaszon egy hihetetlenül erős időfutammal fordította meg a versenyt, és verte meg honfitársát, Primož Rogličot. Pogačar azóta talán még komplexebb kerékpáros lett, eszméletlenül erős az emelkedőkön és az időfutam is az erősségei közé tartozik. Nyáron nem nagyon versenyzett, de a tavaszi eredményei önmagukért beszélnek.

Tadej Pogačar 2021. július 24-én edz a Tour de France-ra – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Tadej Pogačar 2021. július 24-én edz a Tour de France-ra – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Kik lesznek a legnagyobb ellenfelei?

Első helyen Rogličot kell említeni, aki nagyon szeretne visszavágni. Elég régen, április végén indult utoljára versenyen, inkább magaslati edzőtáborba vonult, hogy csiszolja formáját, és sokat dolgozott időfutamos készségein is. Erre szüksége is lesz, hiszen idén nagyobb hangsúlyt kap ez a szakág a Touron, két egyenkénti indításos szakasz is lesz. Persze Rogličon kívül is lesznek még veszélyes kerékpárosok. Több szakíró szerint az idei Tourt akár egy Szlovénia–Ineos Grenadiers meccsnek is fel lehet fogni, mert a két szlovént a félelmetesen nagy formában lévő brit csapat törheti meg.

A korábban Sky néven futó klubban teker a 2018-as győztes Geraint Thomas, a 2019-es Giro d’Italia-nyertes Richard Carapaz, a tavalyi Giro-első Tao Geoghegan Hart és tavalyi Tour-3. Richie Porte. A verseny során bármelyikük lehet a kiemelt ember, de előre nem jelölték ki határozottan, hogy ki lesz a főnök, azt majd egymás között is le kell játszaniuk. Addig viszont négyfejű csapatként tekinthetünk rájuk. Az Ineos elég durva kampánnyal melegített a Tourra, Carapaz a Svájci körversenyt, Porte a Critérium du Dauphiné-t, Thomas a Romandiai körversenyt nyerte meg. A csapat megszokott, fárasztásos, mindent kontroll alatt tartó taktikáján is változtatott, bátor és látványos támadásokra is többet vállalkozik. Ez sem biztos, hogy elég lesz a két szlovén ellen, mert ők kiegyensúlyozottabbnak tűnnek: amelyik ineosostól a hegyen kikapnak, azt időfutamon tudják legyőzni, és fordítva.

A versenybe még beleszólhat a Movistar is Miguel Angel López vezérletével, ami éppúgy meg van pakolva hegyimenőkkel, mint az Ineos. A verseny közben is alakulhat, hogy kit támogatnak majd leginkább. A hirtelen nagy formát mutató Rigoberto Urán is okozhat meglepetéseket, vagy a Bora-Hansgrohe tandeme, Wilco Keldermann és Emmanuel Buchmann, míg a franciák pedig két hegyimenőjükben, David Gaudu-ban (Groupama-FDJ) és a korábban a Telexnek is nyilatkozó filozófus-bringás Guillaume Martinben (Cofidis) bízhatnak.

Lesznek magyarok a Touron?

A Tour de France-t ezúttal is magyarok nélkül rendezik meg. Korábban Peák Barnabásról röppent fel a hír, hogy bekerült a BikeExchange Tour-csapatába, de a kerékpáros rövid úton cáfolta ezt. Klubja eddig inkább egynaposokon és kisebb körversenyeken adott feladatot neki, ilyen típusú versenyekre is terveztek vele, meglepő lett volna, ha idén Tourt megy.

Indulni egyedül Valter Attila indulhatna, az ő csapata biztos Tour-résztvevő, de a Groupama-FDJ kerekesének előzetesen sem szerepelt programjában a francia kör, és a Giro sem volt még olyan régen, hogy teljesen feltöltődve tudna rajthoz állni. A következő években persze lehet, hogy majd őt is látjuk a Touron.

Hol tudom követni a Tourt?

Magyarországon a Eurosport ad élő közvetítést minden szakaszról, de itt a Telexen is rendszeresen beszámolunk az érdekesebb etapokról és fontos pillanatokról.

Melyik szakaszt nem érdemes kihagyni?

A Touron annyi váratlan dolog tud történni, hogy bármelyik etap döntő lehet a verseny végkimenetelében, de azért kirajzolódik, hogy melyikek lehetnek az igazi vízválasztó napok. A két időfutamot bátran ide sorolhatjuk (5. és 20. szakasz), de az első igazi erőpróba ideje a 9. szakaszon jön el, három behemót hegyet kell legyűrni, és 2000 méter felett, Tignes-ben lesz a befutó. A 11. etap ugyan nem a hegytetőn ér véget, de ez az a nap, amikor a bringások kétszer is megmásszák a Tour legendás kopasz hegyét, a Mount Ventoux-t.

Az idei leghosszabb szakasz, a 13., ahol 220 kilométer nyugodt poroszkálás is lehet, de ha befúj az oldalszél, őrült menés is várható. A 15. etapon átrándul a mezőny Andorrába, ahol az idei kör legmagasabb hegye, a 2408 méter magas Port d’Envalira vár rájuk. A 17. és 18. szakaszokon hegyibefutó lesz, ezeken is lehet a levegőt kapkodni a 2000 méter feletti hegyeken. A 21., azaz a zárószakasz a legtöbb biciklisnek már diadalmenet, ekkor láthatjuk pezsgőzni is a sárga trikóst menet közben, a végén pedig Párizsban, a Champs-Élysées-n egy nagy sprintet.

Mark Cavendish 2021 márciusában – Fotó: ERIC LALMAND / BELGA / AFP
Mark Cavendish 2021 márciusában – Fotó: ERIC LALMAND / BELGA / AFP

Na jó, de kik fognak sprintelni?

A Champs-Élysées-ig nem biztos, hogy eljut mindegyik gyorslábú, de rengeteg klasszissal indul a Tour. Az egyik nagy szenzáció, hogy a 30 szakaszgyőzelmet jegyző Mark Cavendish is ott van a mezőnyben, őt a tavalyi zöld trikós (ez jár a pontverseny győztesének) Sam Bennett helyére tették be az utolsó pillanatban a Deceuninck-Quick Stepnél. Az Epstein-Barr-vírusa után évekig szenvedő sprinter nem valószínű, hogy szakaszt nyer, de nagyot fog küzdeni érte. Tourt Peter Sagan nélkül sem lehet rendezni, a szlovák a nyolcadik zöld trikójára hajt, de ő sem biztos, hogy mezőnyhajrákat fog nyerni. A végsebességet nézve Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Arnaud Démare (FDJ) és Caleb Ewan (Lotto-Soudal) a legjobb, de a zöld trikó könnyen lehet, hogy nem az övék, hanem az olyan típusú versenyzőké lesznek, akik a rövid meredekeken is eszméletlen gyorsak, és a hegyeket is jobban bírják, ebbe a csoportba a világbajnok Julian Alaphilippe (Quick Step), Wout van Aert (Jumbo-Visma) és Mathieu van der Poel tartoznak. Mindhárman nagyon robbanékonyak és karakán típusok, az első napokban a szinte rájuk szabott szakaszon nagyon élvezetes versenyt hozhatnak össze.

Női Tour de France-t láthatunk idén?

Évek óta szó van róla, hogy női bringásoknak is megrendezik a francia körversenyt, de eddig nem sikerült összehozni ezt. Az utóbbi években egy-két napot kaptak a női profik a Tour árnyékában, a férfiakéval szinte azonos útvonalon megrendezett szakaszokon, de ezek nem klasszikus körversenyek voltak. A La Course néven futó versenyt szombaton is megrendezik, a nőknek is Brestben lesz a befutójuk. Jövőre viszont már elindul a női Tour, de egyelőre nem háromhetesre, csak nyolcnaposra tervezik.

A 108. Tour de France programja:

június 26. szombat, 1. szakasz, Brest-Landerneau 197,8 km
június 27., vasárnap, 2. szakasz, Perros-Guirec – Mur-de-Bretagne, 183,5 km
június 28., hétfő, 3. szakasz, Lorient-Pontivy, 182,9 km
június 29., kedd, 4. szakasz, Redon-Fougeres, 150,4 km
június 30., szerda, 5. szakasz, Changé-Laval Espace Mayenne 27,2 km, egyéni időfutam
július 1., csütörtök, 6. szakasz, Tours-Chateauroux, 160,6 km
július 2., péntek, 7. szakasz, Vierzon-Le Creusot, 249,1 km
július 3., szombat, 8. szakasz, Oyonnax – Le Grand-Bornand, 150,8 km
július 4., vasárnap, 9. szakasz, Cluses-Tignes, 144,9 km, hegyi befutó
július 5., hétfő, szünnap
július 6., kedd, 10. szakasz, Albertville-Valence, 190,7 km
július 7., szerda, 11. szakasz, Sorgues-Malaucene, 198,9 km
július 8., csütörtök, 12. szakasz, Saint-Paul-Trois-Chateaux – Nimes, 159,4 km
július 9., péntek, 13. szakasz, Nimes-Carcassonne, 219,9 km
július 10., szombat, 14. szakasz, Carcassonne-Quillan, 183,7 km
július 11., vasárnap, 15. szakasz, Céret-Andorra la Vella, 191,3 km
július 12., hétfő, szünnap
július 13., kedd, 16. szakasz, Pas de la Case – Saint-Gaudens, 169 km
július 14., szerda, 17. szakasz, Muret-Col de Portet (Saint-Lary-Soulan), 178,4 km hegyi befutó
július 15., csütörtök, 18. szakasz, Pau-Luz Ardiden, 129,7 km, hegyi befutó
július 16., péntek, 19. szakasz, Mourenx-Libourne, 207 km
július 17., szombat, 20. szakasz, Libourne – Saint-Emilion, 30,8 km, egyéni időfutam
július 18., vasárnap, 21. (utolsó) szakasz, Chatou-Párizs, Champs-Élysées, 108,4 km

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!