Cavendish már csak egy szakaszgyőzelemre Merckx Tour-rekordjától

2021. július 6. – 18:19

frissítve

Cavendish már csak egy szakaszgyőzelemre Merckx Tour-rekordjától
Fotó: Philippe Lopez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A zöld trikós Mark Cavendish nyerte a Tour de France 10. szakaszát. A 36 éves brit sprinternek ez már a harmadik győzelme volt az idei versenyen, összesen pedig 33 Tour-szakaszgyőzelemnél jár. Így már csak egy győzelemre van Eddy Merckx Tour-rekordjától, a legendás belga kerékpáros 1969 és 1975 között 34 szakaszt nyert a francia körversenyen.

A hétfői szünnap után a 10. szakasszal folytatódott a Tour de France. A hétvégi alpesi etapok után egy könnyebb, jobbára sík következett. A rajt Albertville-ben, az 1992-es téli olimpia helyszínén volt, ahonnan nyugat felé vezetett a bringások útja, a befutó Valence városában volt. Szakasz közben csak egy negyedik kategóriás hegyi részhajrá, valamint egy gyorsasági részhajrá volt.

A rajt után nem tolongtak a versenyzők, hogy bekerüljenek a szökésbe. szinte biztosra lehetett venni a mezőnyhajrát, és túl sok pontot sem osztogattak a zöld és pöttyös trikóért zajló versenyben, ami motiválta volna a szökést. Csupán két bringás volt, aki mégis bevállalta ezt: a kanadai Hugo Houle (Astana) és a belga Tosh van der Sande (Lotto-Soudal). A szakasz elején hat perc fölött is volt az előnyük, de a főmezőny ezután folyamatosan közelített hozzájuk, a 100. kilométertől már két perc alá csökkentették a különbséget.

38 kilométerre a céltól Van der Sande leszakadt Houle-ról, és nem sokkal később a mezőny is utolérte őt. A kanadai versenyző még két kilométert tekert a mezőny előtt. aztán őt is elkapták. Az utolsó 15 kilométeren az oldalszél kavarta meg a versenyt, a mezőny több részre szakadt. A legtöbb fontos versenyző: a sárga trikós Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), a zöld trikós Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step), a legtöbb sprinter és összetett esélyes résen volt, és az élen lévő csoportban voltak.

Az utolsó kilométereken a Deceuninck-Quick Step ismét kiváló munkát végzett, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Davide Ballerini és Michael Morkov hibátlan felvezetést adott Cavendishnek, aki így a legjobb helyzetből kezdhette a hajrát. Morkov szinte a célig vezette Cavendisht, így a britnek csak pár száz métert kellett izomból sprintelnie, meg is nyerte a szakaszt. A többi csapat megszorítani sem tudta a Deceuninck-Quick Step vonatát, a második Wout van Aert (Jumbo-Visma), a harmadik Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) lett. Az összetett verseny állása nem változott, minden esélyes azonos idővel ért célba.

Az elmúlt négy évben csak szenvedő, egyik bukásból a másikba keveredő Cavendish az év elején tért vissza a korábbi sikercsapatához, ahol még 36 évesen is képesek belőle kihozni a legtöbbet. Idén ez már a nyolcadik győzelme volt, a Tour de France-on pedig a harmadik, amivel nagy lépést tett a zöld trikó megnyerése felé. Az idei Touron még négy szakaszon is lesz lehetősége a győzelemre, és a formáját látva, az sem elképzelhetetlen, hogy megdönti Eddy Merckx Tour-rekordját a szakaszgyőzelmek tekintetében.

Szerdán azonban a hegyimenők szakasza jön. A Sorgues és Malaucène közötti, közel 200 kilométeres etapon kétszer is megmásszák a Tour ikonikus hegyét, a Mont Ventoux-t.

Eredmények:
10. szakasz, Albertville-Valence, 190,7 km
1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-Quick Step) 4:14:07 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) a. i.
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a. i.
4. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) a. i.
5. Michael Matthews (ausztrál, Team BikeExchange) a. i.

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 38:25:17 óra
2. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 2:01 perc
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) + 5:18 perc
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) + 5:32 perc
5. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) + 5:33 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!