Tour: tegnap még sprintelt, ma elvitte a legendás hegyi szakaszt Van Aert

2021. július 7. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France-on először mutatott némi gyengeséget a sárga trikós Tadej Pogačar, de riválsai így sem dolgoztak le semmit a hátrányukból. A legendás Mont Ventoux-t kétszer is megmászó 11. szakaszon a sokoldalú Wout van Aert nyert 33 kilométernyi szólózás után.

A Tour 11. etapjára a szervezők elég kegyetlen útvonalat találtak ki, a verseny történetében először kétszer mászták meg egymás után az 1909 méteres magas Mont Ventoux-t, ami a hosszú emelkedője mellett a pokoli meleg és az erős szél is nehézzé tehet. A szakasz ráadásul elég hosszú, 198,9 kilométeres volt.

A szakaszgyőzelemre sokaknak fájt a foguk, például az első etap győztese, Julian Alaphilippe is megpróbálkozott a szökéssel, az elején vele tartott a hegyi trikót viselő Nairo Quintana is, de később lemorzsolódott a kolumbiai hegyimenő. Alaphilippe új társakkal egész sokáig kitartott, a második mászásnál Bauke Mollemával, Kennyi Ellisonde-dal és Wout van Aert haladtak a főmezőny előtt.

A csúcs felé közeledve aztán szétszakadt a kis csoport, Van Aert és Ellisonde tempózott elöl, Mollema Alaphilippe-pel követte őket. Van Aert aztán Ellisonde-ot is kiszórta 11 kilométerre a hegytetőtől, és több mint egyperces előnnyel bukott át a csúcson. A közel húsz kilométeres lejtmenetben ezt már meg is őrizte, és első szakaszát nyerte az idei Touron. Van Aert sok oldalú versenyző, kedden például még a mezőnyhajrában sprintelt a szakaszgyőzelemért, ahol végül második lett, de inkább a dombosabb szakaszok kedveznek neki, a nagy hegyek nem feltétlenül illenek bele a profiljába, ezért meglepetés a Jumbo-Visma kerékpárosának győzelme.

Wout van Aert a Mont Ventoux tetejénFotó:
Wout van Aert a Mont Ventoux tetejénFotó:

A szökevények mögött az összetett menők vívtak különcsatát, az Ineos-Greandiers dolgozta meg először a bolyt, amelyben már nem tekertek túl sokan. Végül egy négyes Jonas Vingegaard, Richard Carapaz (Ineos) és Rigoberto Urán (EF) és a sárga trikós maradt együtt. A csoportot Vingegaard ritmusváltása zilálta szét, majd a hegytetőtől körülbelül egy kilométerre újra robbantott, és ez már Pogačarnak is sok volt. A sárga trikós a csúcsig negyven másodperces hátrányba, aggódnia így sem kellett, összetettben több mint öt perc előnye volt. A lejtmenetben aztán meg is fogta Vingegaardt, ahogy Carapaz és Urán is visszazárkózott.

A nap egyik nagy vesztese Ben O'Connor volt, aki az összetett második helyéről az ötödikre csúszott, mert a második mászásnál nem tudott együtt maradni a legjobbakkal.

Eredmények:
11. szakasz, Sorgues-Malacéne 198,9 km
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5:17:43 – 37,56 km/h
2. Kenny Ellisonde (francia, Trek-Segafredo) +1:14
3. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) azonos idő
4. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) +1:38

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 43:44:38
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:18
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF-Nippo Education) +5:32
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) +5:33

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!