Tour: a sárga trikós nyerte a hegyi befutót a franciák nemzeti ünnepén

2021. július 14. – 17:56

frissítve

Tour: a sárga trikós nyerte a hegyi befutót a franciák nemzeti ünnepén
Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő Tadej Pogačar nyerte a Tour de France utolsó előtti hegyi szakaszát. A szlovén csodagyerek most először nyert Tour-szakaszt sárga trikóban, és még tovább növelte az amúgy is hatalmas előnyét. A dán Jonas Vingegaard átvette az összetett verseny második helyét.

Július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén rendezték a Tour de France 17. szakaszát, amely a verseny egyik legnehezebbje volt. A szakaszt két jól elkülöníthető részre lehetett osztani, az első 120 kilométer szinte sík volt, míg az utolsó 60 kilométerre közel 4500 méternyi szintkülönbséget zsúfoltak be a szervezők. A 178,4 kilométeres etap hegyi befutóval, 2215 méter tengerszint feletti magasságban, a Col de Portet hágón ért véget a Pireneusokban. Előtte még két első kategóriás emelkedőt, a Col de Peyresourde-öt és a Col de Val Louron-Azet-t is meg kellett mászniuk a versenyzőknek.

A Tour de France 17. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 17. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A Bastille-nap miatt a szakasz különösen fontos volt a hazai versenyzőknek, a hatfős szökésében négy francia bringás is volt. A Peyresourde lábánál az előnyük 8 perc felett volt a mezőnyhöz képest. A sárga trikós Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) csapattársai, ahogy szinten végig a Touron, sokáig hagyták a szökevényeket távolodni.

A Peyresourde tetejére Anthony Turgis (Team TotalEnergies) ért fel elsőként. Pogačar csapata az emelkedőn elkezdte növelni a tempót, folyamatosan csökkent a szökevények előnye, de a Col de Val Louron-Azet-n lévő hegyi részhajrát a szökevények még elvitték. A hegyet Anthony Perez (Cofidis) nyerte Dorian Godon (AG2R Citroën) előtt.

A szökevényeket végül az utolsó hegyen, a Col du Portet-n érte utol az összetett esélyesek csoportja. Pogačar segítője, Rafał Majka egészen az utolsó kilométerekig ment tempót a sárga trikósnak. 8 kilométerre a céltól már csak a négy, az összetettben legjobban álló versenyző maradt elöl: Pogačar, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Rigoberto Urán (EF Education) és Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers). Közülük Pogačar támadt elsőként, amivel sikerült leszakítania Uránt, így a végére hárman maradtak együtt.

A sárga trikós 2 kilométerre a céltól ismét tempót váltott, és sikerült egy kicsit megrogyasztania Vingegaard-t, de a dán az utolsó kilométeren belül felzárkózott hozzájuk. Carapaz néhány száz méterre a céltól próbálta meglepni Pogačart egy kisebb támadással, de a szlovén nagyon erős volt, átvette a tempóváltást, majd le is hagyta az ecuadorit, így a címvédő az első Tour-szakaszát nyerte sárga trikóban. A második végül Vingegaard lett, Carapaznak maradt a harmadik hely. 1:19 perc hátránnyal David Gaudu (Groupama-FDJ) lett a negyedik a szakaszon.

Az összetett verseny állása változott, Urán elvesztette a második helyét, ezt Vingegaard vette át tőle. Carapaz az összetettben is a harmadik helyre jött föl. Csütörtökön az idei Tour utolsó hegyi szakasza következik, a 127,9 kilométere etapon megmásszák a kiemelt kategóriás Col du Tourmalet hágót, a vége pedig hegyi befutó lesz a Luz Ardidenen.

Eredmények:
17. szakasz, Muret – Saint-Lary-Soulan (Col du Portet), 178,4 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 5:03:31 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) + 3 másodperc
3. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) +4 másodperc
4. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) + 1:19 perc
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 1:26 perc

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 71:26:27 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:39 perc
3. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) + 5:43 perc
4. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +7:17 perc
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 7:34 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!