Nála háromszor idősebb ellenféltől kapott ki a tokiói olimpia legfiatalabb sportolója

2021. július 24. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Első mérkőzésén kikapott és kiesett minden idők legfiatalabb asztaliteniszező olimpikonja, a 12 éves Hend Zaza. A szír versenyző egy nála több mint háromszor idősebb ellenféllel, az osztrák színekben induló Liu Jiától szenvedett vereséget az olimpiai torna első körében.

A 39 éves Liu Jia azt mondta a meccsük után, hogy eléggé zavarba jött volna, ha kikap Zazától. Sőt még azt is nyilatkozta korábban, hogy leugrik az erkélyről, ha vereséget szenved. Ilyesmin nem kellett végül gondolkodnia, hiszen elég simán, 4-0-ra (4-11, 9-11, 3-11, 5-11) nyert, Zaza csak a második szettben ijesztett rá, amikor 6-2-re elhúzott. Az osztrák arról is beszélt, hogy nagyra tartja a szír lányt, amiért kijutott az olimpiára, és dicsérte jó ritmusú játékát is.

Szíria eddig csak egyetlen egyszer küldött pingpongost olimpiára, Zaza a második olyan játékosuk, akinek sikerült a kvalifikációs. A kvótát még 11 évesen szerezte meg, 2020 februárjában, amikor legyőzte a 42 éves libanoni Mariana Sahakiant.

A szír Hend Zaza 12 évesen játszhatott az olimpiánFotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP
A szír Hend Zaza 12 évesen játszhatott az olimpiánFotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Bár Zaza sportcsaládban nőtt fel, nem volt egyértelmű, hogy sikeres sportoló lesz, a Szíriában tíz éve dúló polgárháború az ő lehetőségeit is korlátozza. Áramszünetek miatt gyakran maradtak el edzései, amelyeket egy amúgy is eléggé lepusztult teremben tud csak végezni. Az is előfordult, hogy ágyútűz hallatszott be az edzőterembe.

A szír lány a kínaiaknál is elég népszerű, amióta kiposztolta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Ting Ninget tekinti példaképének. Valószínűleg ezért is kapott meghívást a Kínai Olimpiai Bizottság edzőtáborába. Mivel Szíriában nincs igazán konkurenciája és erős edzőpartnere, szüksége is van rá, hogy külföldi lehetőségek után nézzen, az olimpia után szeretne ösztöndíjjal sportolni. Az azonban meg sem fordul a fejében, hogy ne Szíriáért küzdjön.

„Az országom nevéért akarok játszani, ez biztos, megtiszteltetés, hogy az országomat nemzetközi tornákon és bajnokságokon képviselhetem” – nyilatkozta.

Hend Zaza nemcsak a valaha volt legfiatalabb asztaliteniszező olimpikon, de a tokiói játékok legfiatalabb versenyzője is. A minden idők legfiatalabb olimpikonja címhez viszont már elég idős, hiszen a görög Dimitriosz Luandrasz 10 éves és 218 napos volt, amikor az 1896-os olimpián szerepelt a tornászcsapat tagjaként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!