Magyarország–Portugália 0–3

2021. június 15. – 17:57

frissítve

Magyarország–Portugália 0–3
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is nyeretlen Magyarország Portugália ellen, az Eb F csoportjának nyitómeccsét nagyon küzdelmes mérkőzés után az utolsó tíz percben eldöntve 3-0-ra nyerték a portugálok. A csoport másik meccsét, a Németország-Franciaországot este kilenctől játsszák, kövesse majd azt is velünk!

Megint egy szép támadás a magyaroktól, Szalai Ádám védője megbotlott, ő pedig úgy döntött, elvállalja, de a lövés középre is ment, meg gyenge is volt, Ruí Patrício simán megfogta.

Bruno Fernandes szöglete után fejelhetett Pepe, a magyar kapusnak nagy bravúrral kellett védenie. A portugálok aztán végül a labdát is elvesztették, Botka küzdött nagyot hátul érte.

Több nagy helyzete is volt a portugáloknak, de a magyar csapat kibekkelte eddig gól nélkül a meccset, nézzük, hogy a második félidőben sikerül-e ugyanez.

Jobban látták el a dolgukat az első félidőben magyar játékosok. A whoscored.com értékelése szerint az első félidőben 6,57 volt a magyar játékosok átlagos értékelése, hajszálnyival jobb a portugálokénál (6,56). Két magyar, Orbán és Botka kapott 6,9-es értéket (Gulácsi 6,8-ast), míg a másik véglet Sallai a 6,3-mal.

A portugáloknál Semedo 7,2-est kapott, ezzel ő meccs eddigi legjobbja, a szintén védő Dias 6,7-et kapott, Ronaldo egyelőre csak 6,2-t, amivel az egész mezőny leggyengébbje.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kint van a meccsen a hazai közélet színe-java. Orbán Dzsudzsák Balázzsal osztott meg közös képet, de Karácsony Gergely, Kásler Miklós és Varga Mihály is a helyszínen szurkol a magyar válogatottnak. Nézze meg gyűjtésünket, amelyből az is kiderül, melyik csapat győzelmére tippelt Zsazsa, Gyurcsány Ferenc kutyája.

Orbán Dzsudzsák Balázzsal közös telexes képe – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Dzsudzsák Balázzsal közös telexes képe – Fotó: Huszti István / Telex

Véget ért a nagy, de statikus portugál fölényt és általában nagyon szervezetten védekező, de ennél többre nem képes magyar válogatottat hozó első félidő. Egyfelől minden statisztikai mutató a portugálok mellett szól: 64%-os labdabirtoklás, a kaput találó lövések 5-1-es száma vagy a sokkal pontosabb passzjáték (84% a 71%-kal szemben), de a játék képe is egyértelmű volt. A portugálok már 20-30 méterre a magyar kaputól letámadtak, Jota két lövésénél is nagyot kellett védenie Gulácsinak, míg Cristiano Ronaldo egy bal oldali akció után körülbelül 4 méterről lőtt fölé. A magyar csapat egyelőre nem tud kontrákból se érdemi helyzeteket teremteni, egy pontrúgás után Szalai Ádám fejese volt az egyetlen érdemi lehetőség. Az egyetlen szerencsénk, hogy a portugálok sokszor ötlettelenül, alibi passzokkal játszanak (320-at passzoltak, vagyis átlag 8 másodpercenként), egy-egy szélen vezetett akciót leszámítva nincs túl sok ötlet és dinamika a játékukban.

Szakkommentár

A félidő második felében egyre bátrabban kezdett játszani válogatottunk, a 34. percben már 10-12 passz, két keresztlabda is mutatta éledező játékkedvünket. A mai nap Schäfer András nyújt kiemelkedőt a középpályán, labdaszerzései, megindulásai a legjobbak közé emelik a fiatal játékost. A 37. percben is az ő harcosságának köszönhetően indulhattunk először Rui Patrício kapuja felé, majd a Szalai Ádám ellen elkövetett szabálytalanságért megítélt pontrúgást követően a sértett csúsztathatott kapura, ez volt az első kaput eltaláló kísérletünk.

A végére ismét rákapcsoltak a vendégek, kezdtek fáradni hátsó embereink, két hatalmas helyzetet eredményezett a hátsó megingás. Belső védőink rosszul váltottak Diogo Jotáról, aki a harmadik lehetőségét is elpuskázta, Cristiano Ronaldo pedig 5 méterről, a kapu közepéből sem talált be. A félidő legnagyobb lehetősége volt. Volt 5-6 perc, amikor kiszabadult a magyar csapat a saját 16-osa előteréből, de ez a minimális lélegzetvételnyi idő kevés lesz a második félidőben ahhoz, hogy ilyen nyomást kibírjon Marco Rossi együttese.

Portugália mezőnyfölényben játszik.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Félidő
HUN Magyarország 0 : 0 Portugália POR

Jól érkezett a labdára a portugál klasszis, de a kapu fölé bombázott, egyértelműen ez volt eddig a portugálok legnagyobb helyzete. Egyébként szép akció volt, Bruno Fernandes adta be a szélről, Jota pedig még a levegőben megzabolázta, így került a labda Ronaldo elé.

Jota középen kapta meg a labdát, rá is tudott fordulni, és ellőtte Orbán mellett, de Gulácsi éppen jó helyen állt, így kipattant róla a labda.

Előbb Schäfert, aztán Szalait borították fel, utóbbi miatt szabadrúgást is kapott a magyar csapat, ebből pedig meglett a magyarok első helyzete. A beívelt labdát Szalai fejelte a kapura, a portugál kapus viszont könnyedén fogta. Előtte egyébként huzamosabb ideig is sikerült megtartania a labdát a magyar csapatnak, próbált is építkezni belőle, de végül kirúgás lett a vége kifelé.

Sárga lap
R. Dias
POR Portugália

A mérkőzés második negyedórájában, és főleg az utóbbi percekben növelte a nyomást a portugál válogatott a magyar csapaton, néha olyan érzése volt a nézőnek, mint amikor egy hokimeccsen az emberhátrányban játszó csapat csak a megúszásra játszik, Szalai Attila egy szerelés után például csak úgy előrelőtte a labdát, üresbe, a felezővonal környékére. Szerencsénk van, hogy a portugálok elég ötlettelenek és statikusan játszanak, így hiába a 65-68%-os labdabirtoklásuk, igazi helyzetük nincs, az elmúlt percekben csak egy fölé-mellécsúszott Ronaldo-fejes jelentett veszélyt. A mieink viszont sokszor a kapu elől se tudják kihozni a labdát, onnan 30-40 méterre már letámadnak a portugálok, labdát vesztenek a mieink.

Képeken mutatjuk, milyen a hangulat a Városligetben felállított szurkolói zónában.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Bernardo Silva adta be középre, de ez a beadás még a nagy súlypont-emelkedésű klasszisnak is magas volt, nem is találta el jól a labdát.

Szakkommentár

Ahogy ez várható volt, nagy mezőnyfölényben kezdték a portugálok a mérkőzést, de Willi Orbán vezérletével eddig stabilan áll védelmünk a lábán, mely a kaputól 30 méterre húzta meg hátsó vonalát. A labdakihozatalokkal viszont vannak még problémáink, a letámadó vendégek rendszeresen ívelgetésre, hosszú labdák alkalmazására kényszerítik a hátul játszókat, a felívelt labdákat pedig nem sikerül megtartanunk.

A 4-2-3-1-es felállásban játszó vendégek előtt eddig két lehetőség adódott, mindkétszer a Liverpool csatára, Diogo Jota volt a főszereplő, de Gulácsi Péter könnyedén hárított. A félidő középen akadt egy-két hiba a földön való támadásépítésben, szerencsére a vendégek is hibáztak eddig a lefordulásoknál, az utolsó passzoknál.

Egy portugál roham után a magyarokhoz került a labda, de Kleinheisler nem sokkal később el is adta. Ebből indulhattak megint a portugálok, de Willi Orbán tisztán szerelt a tizenhatoson belül, így felszabadult a magyar kapu.

A középpályáról ívelték fel Ronaldo elé a labdát, de Gulácsi jól érkezett, és ismét hárítani tudott. Rögtön utána pedig beintette a partjelző a lest is, úgyhogy duplán biztosítva volt a magyar csapat.


Az első negyedóra észrevehető portugál fölényt hozott (a labdabirtoklás 70:30%), már a magyar tizenhatos térségében letámadnak a portugálok. A magyar csapat eddigi szervezettsége főleg abban merül ki, hogy a portugál támadójátékot a saját térfél felső harmadában meg tudják szűrni. A portugálok főleg a fürgébb szélsőjátékkal tudnak helyzetbe kerülni, Diogo Jotának két lövése is volt már, ebből az egyiket Gulácsi védte, a másik nem talált kaput. Magyar lövés még nem volt, az ellenfél kapujának közelébe is csak egy előreívelt szabadrúgással jutottunk.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Jóval többet van náluk a labda, de ránézésre egyelőre csak próbálják kitapogatni a saját térfelén tömörülő magyar védelem gyenge pontjait. Nem is igazán jutnak el tiszta helyzetig, de egyértelműen ők irányítják a meccset eddig.

A Liverpool portugálja kapott jó labdát, üresen is hagyták, de nem volt igazán nagy lehetősége a lövésre, röptében a kapu fölé lőtt.

Elég szaladósan indult a meccs, de az első pár percben mindkét csapat elszórta a maga labdáit. Az 5. percben aztán végül csak eljutott egy helyzetig a portugál csapat, Diogo Jota lőhetett, de Gulácsi hárítani tudott.

A magyar csapat végezte el a kezdőrúgást. Hazai, meggypiros mezben a magyarok, vendég, kékeszöld alapon csíkos mezben a portugálok. Az öt évvel ezelőtti 3-3-mal valószínűleg most is ki lenne békülve a magyar válogatott, lássuk, összejön-e megint a bravúr.

A portugál keret értéke 882,5 millió euró, a legértékesebb játékosuk a Transfermarkt.com szerint Bruno Fernandes (90 millió euró), a második 80 millióval João Félix, C. Ronaldo a maga 45 millió eurójával csak a hatodik. A magyar válogatott értéke ugyanitt 74,5 millió euró, legértékesebb játékosunk a 16 milliót érő Willi Orban, Gulácsi Pétert és Sallai Rolandot 13-13 millióra taksálják.

A portugálok kereken 3 éve, a spanyolok elleni világbajnoki csoportmeccs óta nem kaptak 2-nél több gólt, és azóta vereségük is csak három volt (a vébén Uruguay, egy Eb-selejtezőn Ukrajna és egy Nemzetek Ligája-meccsen Franciaország verte őket, utóbbi meccs 0-1, előbbi kettő 1-2 volt).

A magyar csapat a legutóbbi vesztes meccsen kívül (2-3 az oroszokkal szemben) háromszor kapott kettőnél több gólt az elmúlt három évben, volt a lengyelek elleni 3-3-as vébéselejtező márciusban, 2019 októberében egy 3-0-s vereség Horvátországban Eb-selejtezőn és 2018 őszén egy 3-3-as döntetlen Észtországban Nemzetek Ligája-meccsen.

Az UEFA honlapjának Magyarországon lévő munkatársa segítőkészebb, mint egy Google Segéd vagy egy apple-ös Siri. A meccset beharangozó hírfolyamukban ugyanis nemcsak megmutatják a mai kora esti meccshelyszínt, hanem a kép alatti leírásban a nevének kiejtéséhez is adnak segítséget.

Ehhez persze annak is köze van, hogy ez csak a negyedik Európa-bajnokság, amin részt veszünk. 1964-ben és 1972-ben is elődöntős volt a magyar válogatott, de a ‘64-es tornán másik ágra került a címvédő Szovjetunió, míg a ’72-esre nem jutottak ki a négy évvel korábban győztes olaszok. Öt éve továbbjutottunk a csoportkörből, de a legjobb 16 között nem a címvédő spanyolokkal, hanem a belgákkal kerültünk össze.

Eddig egyébként 8 meccset játszottunk Eb-ken, 2-2 győzelem és döntetlen, 4 vereség a mérlegünk, 11-14 gólkülönbség. A 11 gólunkból 2-2-t szerzett Novák Dezső, Bene Ferenc és Dzsudzsák Balázs.

A magyar Eb-keretnek Lang Ádám, Szalai Ádám és Lovrencsics Gergő a tagja azok közül, akik pályára léptek az emlékezetes 2016. június 22-i, 3-3-mal végződött csoportmeccsen. Az akkor portugál pályára lépők közül hat játékost neveztek be erre az Eb-re: Rui Patrício, Pepe, João Moutinho, Cristiano Ronaldo, William Carvalho és Renato Sanches játszhat akár a mai meccsen is. A két akkori magyar gólszerző közül (Dzsudzsák és Gera) tehát egyik sincs itt, a Dzsudzsákhoz hasonlóan akkor két gólt szerző Christiano Ronaldo viszont igen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!