Magyarország–Portugália 0–3

2021. június 15. – 17:57

frissítve

Magyarország–Portugália 0–3
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is nyeretlen Magyarország Portugália ellen, az Eb F csoportjának nyitómeccsét nagyon küzdelmes mérkőzés után az utolsó tíz percben eldöntve 3-0-ra nyerték a portugálok. A csoport másik meccsét, a Németország-Franciaországot este kilenctől játsszák, kövesse majd azt is velünk!

Legalábbis azok közül a válogatottak közül, amelyekkel legalább tízszer játszottunk. A mai lesz a 14. magyar–portugál meccs, az eddigi 13-ból 4 döntetlen és 9 magyar vereség a mérleg. Tétmérkőzésen a 2016-os emlékezetes 3-3-as Eb-meccset leszámítva mindig kikaptunk.

Magyarország miniszterelnöke és az MLSZ elnöke is ott a lelátón a telt házas budapesti Eb-meccsen, de Áder János köztársasági elnököt is láttuk felbukkanni a nézőtéren. Fél óra még a kezdésig.

Csányi Sándor (b) és Orbán Viktor (j) a lelátón a Puskás Arénában — Fotó: Huszti István / Telex
Csányi Sándor (b) és Orbán Viktor (j) a lelátón a Puskás Arénában — Fotó: Huszti István / Telex

Helyszíni tudósítás

Húsz mentőautót számoltam meg, amikor elhaladtam előttük a BOK csarnoknál. Ahol sört árultak, nagyjából 40-en álltak már két és fél órával a kezdés előtt, ilyen futballhangulat nagyon rég volt Magyarországon. A stadion felső karéjához vezető járda árnyékot nyújtott az alul közlekedőknek, szombaton még nagyobb szükség lesz rá. 1250 forint egy korsó sör, az alkoholos és alkoholmentes ugyanannyi. Fél liter kóla 790 forint, egy csirkés szendvics 1590, ezzel rekorder. Legkönnyebb a dolgom még a stadion előtti pizzás pultnál, amikor a tömeget számba vettem, ott nem állt senki.

Eb-büféárak a Puskás Arénában – Fotó: Ághassi Attila / Telex
Eb-büféárak a Puskás Arénában – Fotó: Ághassi Attila / Telex

A portugálok 36 éves klasszisa újabb rekordokat dönthet meg. Elsősorban is ő lehet az első játékos, aki 5 Eb-n is pályára lép. De van még néhány egyéb rekord is, amit ezen a tornán húzhat be.

Most még csak holtversenyben az Európa-bajnokságok gólkirálya, épp úgy 9 gólt szerzett, mint Michel Platini, de ha egy gólt is lő, azzal egyedül lesz az első. Emellett ha a portugálok egyetlen meccset is nyernek a tornán, akkor 12 győztes Eb-meccse lesz, ami szintén egyedülálló (a mostani 11 győzelmével a spanyol Cesc Fabregasszal és Andrés Iniestával van holtversenyben).

Azzal már most ő a rekorder, hogy több meccset játszott a tornák történetében, mint bárki más (21-et), és abban is, hogy az egyetlen futballista, aki négy Eb-n is betalált, és szintén egyedülálló abban, hogy két különböző Eb-n (2012, 2016) három-három gólt szerzett.

Helyszíni tudósítás

Jó néhány portugál és Benfica-drukkerrel találkoztam a Stadion Hotelnél. Egymás között beszélgettek, aztán kis útbaigazítást kértek. Gabor Kirali – emlékeztek rá a négy évvel ezelőtti meccsről, és kérdezték, hol van. Mondtam, Szombathelyen, a játéktól már visszavonult. 2016-ban szokásához hűen a szürke nadrágjában védett, és Portugáliában is sokszor ismételt jelenet volt, amikor a lábai között elgurította a labdát, miközben a másik irányba nézett. A következő név, ami előjött a memóriájukból: Miklos. Fehér Miklós a Benfica centere volt, amikor 2004-ben megállt a szíve Guimaraesben egy mérkőzésen, és életét vesztette.

A magyar válogatott 11 meccs óta veretlen, legutóbb 2020. szeptember 6-án az oroszoktól kaptunk ki hazai pályán 3-2-re egy Nemzetek Ligája-meccsen, azóta 7 győzelem és 4 döntetlen a mieink mérlege.

A portugálok veretlenségi sorozata csak 6 meccse tart, viszont az elmúlt 15 mérkőzésükből csak 1 vereségük volt (szintén egygólos hazai vereség a Nemzetek Ligájában, 0-1 a franciákkal szemben tavaly novemberben), a többi 14 meccsen 10 győzelmük és 4 döntetlenjük van.

Az utolsó két, egyaránt felkészülési meccsét mindkét csapat egy döntetlennel és egy győzelemmel zárta, a mieink megverték Ciprust 1-0-ra, majd volt egy Írország elleni 0-0, míg a portugálok szintén 0-0-s döntetlent játszottak, de a spanyolokkal, valamint 4-0-ra verték Izraelt.

  • Az eddigi 13 magyar–portugál meccsen a portugálok 30 gólt szereztek, ami 2,3 találat mérkőzésenként, a magyar csapat 10 gólt ért el.
  • A 2016-os franciaországi Eb-n háromszor is vezettünk, mégis döntetlen lett az eredmény. A csoportot a mieink nyerték a későbbi győztes portugál válogatott és Izland előtt. Az elmúlt 7 egymás elleni mérkőzésből ez az egy döntetlen volt.
  • Az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában Magyarország a 4. helyet szerezte meg, Horvátország, Wales és Szlovákia mögött, mindhárom csapat résztvevője a tornának. A portugálok, Ukrajna mögött másodikként jutottak ki az Eb-re, 2 döntetlennel kezdtek, majd a hátra maradt 6 mérkőzésükből ötöt is megnyertek.
  • Portugália úgy nyerte meg a 2016-os Európa-bajnokságot, hogy 3 döntetlennel a 3. helyen zárt csoportjában, majd Horvátországot hosszabbításban, Lengyelországot 11-esekkel, a döntőben Franciaországot ugyancsak egy hosszabbításban szerzett góllal múlták felül. Az egyetlen rendes játékidő alatt szerzett győzelmük a tornán az elődöntőben született, a meglepetéscsapat Wales válogatottját verték 2-0 arányban.
  • 2019-ben Portugália megnyerte a Nemzetek Ligájának első kiírását is, Svájcot 3-1-re verték az elődöntőben, majd a hollandokat 1-0-ra a döntőben.
  • Ronaldo 11 gólt szerzett a selejtezők alatt, ez eggyel kevesebb, mint az élen zárt Harry Kane 12 találata.
  • A mérkőzés játékvezetője a török Cüneyt Cakir lesz, aki utoljára 2015-ben vezetett nekünk mérkőzést, az Észak-Írország elleni idegenbeli Eb-selejtezőt. A tapasztalt török játékvezető személye mindig garancia a váratlan fejlemények, ítéletek feltűnésének.

Helyszíni tudósítás

Másfél órával a meccs előtt érkezett meg a Puskás Arénába a magyar válogatott, öltönyben mentek ki a gyepre, körbesétáltak, körbenéztek, Nikolics Nemanja egy ismerősével beszélgetett, Dibusz Dénes Bogdán Ádámmal, Filip Holender Gazdag Dániellel váltott néhány szót. A már bent lévő magyar drukkerek tapssal köszöntötték őket.

Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

A 2016-os franciaországi Európa-bajnokság hagyományait vitte tovább a magyar válogatott szurkolói a csapata. A Városligettől a Dózsa György, illetve a Stefánia úton a Puskás Arénáig szervezett menet látványosan, hangos szólamokkal kísérve vonult.

A szurkolók a 3 körüli indulásra legalább ötezren, de inkább többen gyűltek össze, az élen a vonulást szervező Carpathian Brigade szurkolói csoport tagjaival.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A magyar válogatott a mostanában látott és bevált 3-5-2-es felállásban kezdi a meccset, míg a portugálok 4-3-3-ban lépnek pályára.

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai Attila – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy Ádám, Schäfer, Fiola – Szalai Ádám, Sallai.

Portugália: Rui Patrício – Nélson Semedo, Ruben Dias, Pepe, Guerrereiro – Danilo, William Carvalho, Bruno Fernandes – C. Ronaldo, Diogo Jota, Bernardo Silva.

Köszöntünk mindenkit a Telex élő közvetítésében, a következő órákban a magyar válogatott Eb-nyitómeccsét követhetik majd a címvédő Portugália ellen, kezdve a felvezetéssel. A mérkőzést Flachner Balázs és Haász János közvetítik majd, mellettük – most már mondhatjuk, szokás szerint – Hrutka János jelentkezik szakértőként, míg Ághassi Attila a helyszínről jelentkezik be időről időre; az összefoglalót is tőle olvashatjuk majd.

A mérkőzés után nem sokkal ismét jelentkezik a Telexsport élő adása, Hrutka Jánosnak és Sajó Dávidnak Somos Ákos segít kielemezni a portugálok ellen látottakat – érdemes lesz tehát velünk maradni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!