Fejlesztési Újságíró Díj: különdíjas a telexes Pintér Luca és Ajpek Orsi

2023. január 19. – 18:48

Fejlesztési Újságíró Díj: különdíjas a telexes Pintér Luca és Ajpek Orsi

Másolás

Vágólapra másolva

Különdíjjal jutalmazta a telexes Pintér Lucát és Ajpek Orsit a Fejlesztési Újságíró Díj zsűrije: kollégáink Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat! című riportja egy szivárványcsalád életét mutatja be.

A zsűri értékelése szerint a riport roppant elgondolkodtató, magával ragadó, árnyalt és őszinte történet az elfogadásról, a kisebbségi létről és a szeretetről.

A fődíjat a zsűri a Szabad Európa újságírójának, Báthory Róbertnek adta „Ha le kell lőnöm a lovaimat, akkor majd lelövöm, aztán majd jövök én, ennyi” – Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban című cikkéért. Szintén különdíjas Pálos Máté, a G7 újságírója, akinek Energiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkáját című anyagát díjazták, valamint különdíjat kapott Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója, Mindenkinek lakni kell valahol – Közvetítő lett a város a bérlők és a bérbeadók között Szombathelyen című cikkéért.

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Bihari Ádám Az izraelinek arab vagyok, az arabnak cigány és Rettegés, kétségbeesés és fegyverropogás – helyszíni riport a szerb–magyar határról, ahol embercsempészek háborúja dúl, című riportjait, Kálmán Attila (Investigate Europe) Kibírhatatlanul drága a lakhatás, és ehhez csendben a kormány is asszisztált című anyagát, amely a Telexen jelent meg, és Kocsis Árpád (Mérce) Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában című cikkét. Kiemelték a Telex és a Hvg.hu ukrajnai háborúról szóló helyszíni tudósításait.

A Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett Fejlesztési Újságíró Díjat negyedszer adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2021. december 1. és 2022. december 15. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!